10 keer geweldig uit eten in Lissabon

Tips van blogger Julie Kruijs

Julie Kruijs woont al sinds 2002 (deels) in Lissabon en heef een grote passie voor deze stad ontwikkeld. Vanuit haar appartement in het historische Mouraria gaat ze regelmatig op zoek naar onbekende restaurantjes die de moeite waard zijn om ontdekt te worden. Ze schrijf hierover in haar blog The Lisbon Connection. Ook schrijf ze over de vele lokale tradities zoals de feesten van Santo António en de tradities op São Martinho. Voor de lezers van Blik op Portugal deelt ze exclusief haar favoriete 10 restaurants in Lissabon. Dus of je nu woont in de hoofdstad of er incidenteel op bezoek komt, de komende tijd heb je geen gebrek aan goede restaurantjes in Lissabon!

Casa do Alentejo

Casa do Alentejo 

Rua das Portas de Santo Antão 58

Op een paar minuten lopen van het Rossio-plein, achter een kleine deur in een populaire toeristenstraat in Lissabon, Rua das Portas de Santo Antão, ligt Casa do Alentejo. Een prachtige uitzondering in deze straat: het is geen toeristenval en ineens stap je een waanzinnig mooi Moors paleis binnen, met een indrukwekkende binnenplaats! ‘Casa do Alentejo’ werd 85 jaar geleden opgericht als ontmoetingsplaats voor mensen uit de historische provincie Alentejo (além Tejo betekent voorbij de Taag) in Portugal en om de unieke cultuur te cultiveren. In die tijd verlieten veel mensen uit deze regio het huis op zoek naar een beter leven in Lissabon. Het paleis zelf dateert al uit het laatste kwart van de 17e eeuw, maar het huidige uiterlijk is het resultaat van aanzienlijke verbouwingen die in 1918 werden uitgevoerd. Op zondag begint het dansen om 15.30 uur in de prachtige balzaal. Meestal komen oudere mensen hier om te socializen. Er is ook een bibliotheek en een handwerkwinkel met typische producten van Alentejo.

ze da mouraria os bons sabores antigos 2

Zé da Mouraria 

Rua João do Outeiro 24

Met recht een verborgen juweeltje in het historische stadscentrum van Lissabon. Het zit een beetje verscholen in de voormalige Moorse wijk Mouraria. Geopend voor een typisch Portugese lunch (almoço) van 12.00 tot 16.00 uur. Samen met Alfama is het Mouraria-gebied een warboel van zeer smalle straatjes en pleintjes,  waardoor de bezoeker een glimp opvangt van een vergeten tij.  ‘Zé da Mouraria’ biedt geweldig typisch Portugees eten en, ook belangrijk, hele aardige mensen en een informele sfeer. Het menu wisselt elke dag. Restaurant Zé da Mouraria serveert grote portie eten, bedoeld om te delen. Aan de muur in dit restaurant hangen  veel portretten van beroemde fadozangers, geboren in deze buurt. De lunch is bijna altijd volgeboekt. Ga vroeg (rond 12.00 uur) of  rond 15.00 uur. Een van de beste restaurants in Lissabon! : )

terraco Editorial

Terraço Editorial

Rua dos Fanqueiros 276 piso 8

Vele jaren geleden ontdekte ik een klein café met plastic tafels op de achtste verdieping van warenhuis Pollux in Lissabon, prima koff ie en een prachtig uitzicht op de stad! In 2017 verdween dit café en is de  gehele 8e verdieping van het warenhuis omgetoverd tot een moderne informele eetruimte waar heerlijk eten wordt geserveerd. Terraço Editorial (chef Rui  Rebelo) heef een strakke, moderne menukaart met een Portugese basis en een zeer uitgebreide wijnkaart. Pollux zelf is opgericht in 1936, en  verkoopt vooral typisch Portugese luxeartikelen voor woondecoratie en huishoudelijke artikelen in een klassieke ouderwetse sfeer. De menukaart is zeer uitnodigend! Het restaurant is alleen te bereiken met de lif  in warenhuis Pollux: 8e verdieping.

ponto final

Ponto Final 

Rua do Ginjal 72, Almada

De zuidelijke oever van de rivier de Taag is mijn favoriete plek in Lissabon: het uitzicht op het centrum  van Lissabon en de 25 april-brug is geweldig! Voor dit restaurant neem je de veerboot van Cais do Sodré in Lissabon naar de andere kant van de rivier de Taag: halte Cacilhas, een reis van 10 min. Als je van de veerboot  stapt, loop je in ongeveer 15 minuten langs de rivier  en de vervallen pakhuizen naar Restaurant ‘Ponto  Final’. Cacilhas was lange tijd een bruisend gebied toen  scheepvaart en visserij nog belangrijke economische activiteiten waren in Portugal. Je zal genieten van een  zeer goede Portugese keuken. Vis, vlees en geweldige  Portugese wijnen voor heel redelijke prijzen, zeker als  je kijkt naar het uitzicht! En als je nog tijd hebt voor een uitstapje is de lif naar het standbeeld van Cristo Rei (gratis) vrij dicht bij restaurant Ponto Final.

Vestigius DT

Vestigius

Cais do Sodré 8

Oorspronkelijk was deze plaats een verwaarloosd havenpakhuis uit de negentiende eeuw, nabij de Taag. Nu is het veranderd in een ruimte met een prachtig vintage decor, gemaakt van  oud bouwmateriaal en tweedehands bric en brac, verkregen op  veilingen en vlooienmarkten zoals de wekelijkse Feira da Ladra.  Vestigius biedt Portugese en Italiaanse gerechten: pizza’s, hamburgers, tapas, Portugese petiscos en snacks, passend bij de grote keuze aan wijnen, gins en cocktails. Daarnaast is het een  ontmoetingsplaats voor kunst & cultuur, muziek en literatuur. Een essentieel onderdeel van Vestigius zijn de tentoonstellingen, of het nu gaat om schilderen, tekenen, fotografie of andere terreinen. Elke maand is er een nieuwe tentoonstelling. Het  terras op de tweede verdieping biedt een prachtig uitzicht op de  25 april-brug en het standbeeld van Cristo Rei.

IBO

Restaurant IBO

Compartimento 2, Cais do Sodré

Dit moderne en lichte restaurant is direct naast Vestigius  gehuisvest, eveneens in een voormalig zoutpakhuis.Het is een bijzondere culinaire ervaring! Een zonnige dag, heerlijk eten en een prachtig uitzicht over de rivier de Taag: wat wil je nog meer voor de lunch tijdens een trip naar Lissabon? De naam van het restaurant verwijst naar een eiland in de Indische Oceaan ten noorden van Mozambique: Ibo. Dit restaurant is gespecialiseerd in de keuken van Mozambique, maar voegt een paar invloeden toe uit een andere voormalige Portugese kolonie, het Indiase Goa. De versheid en kwaliteit van de  producten is gegarandeerd, omdat chef João Pedrosa  dagelijks de tegenover gelegen oude en legendarische markt Mercado da Ribeira in Lissabon bezoekt (sowieso echt de moeite waard om te bekijken).

Kiosk cafe garden Clara Clara Lisbon River Tagus view dec 21

Clara Clara Café 

Jardim Botto Machado

In Lissabon vind je nog veel nostalgische Moorse kioskcafés. Deze kiosk in Alfama bevindt zich in het Santa Clara Parque,  officieel de Jardim Botto Machado, genoemd naar Pedro Amaral  Botto Machado, een Portugese politicus en gouverneur (van 1913 tot 1915) van de eilanden São Tomé en Príncipe. Het café heeft ’s zomers een uitnodigend terras onder de bomen en verse seizoensproducten. In het winterseizoen biedt het café terraskachels en dekens. Thee, warme chocolademelk of een Vinho  Quente (warme rode glühwein). Clara Clara Café presenteert aanvullende activiteiten zoals muziek of entertainment voor kinderen. Iets verderop is een speeltuin. Deze kleine en rustige tuin  is een leuke plek om te zitten en te ontspannen na het bezoeken van de legendarische vlooienmarkt Feira da Ladra (elke dinsdag en zaterdag) of na een bezoek aan het nabijgelegen Nationale Pantheon. Deze mooie kleine tuin werd gebouwd in 1862. Het  biedt ook een panoramisch uitzicht van de rivier de Taag.

Maria da Mouraria

Maria da Mouraria

Largo Severa 2

Een trip naar Lissabon is niet compleet zonder een fadoavond, de melancholische Portugese muziek. Fado is heel traditioneel in Portugal. Het is een lied dat verdriet, verlangen, liefde, passie en leven uitdrukt (saudade). Geen wijk in Lissabon wordt meer geprezen om fadomuziek dan de historische wijk Mouraria in Lissabon. In het hart van deze wijk is  het restaurant/bar & fadohuis ‘Maria da Mouraria’. Dit restaurant werkt als een verlengstuk van het Fado Museum. Om de geschiedenis van het  lied van Lissabon beter te begrijpen, is het essentieel om het museu  te bezoeken. Er wordt gezegd dat Maria da Severa (beschouwd als de eerste fadista) in dit huis is geboren, daarom is deze plek gecreëerd om de fado te promoten als eerbetoon aan de legendarische zangeres. Ze stierf hier in 1846, slechts 26 jaar oud. Je kunt dineren, of gewoon genieten van een paar hapjes en een paar drankjes. Helder Moutinho,  de eigenaar van het restaurant is de broer van Camané, de beroemde Portugese fadozanger & songwriter.

O Gambuzino

O Gambuzino 

Rua dos Anjos 5b

Een beetje weggestopt in de trendy wijk Intendente van Lissabon vond ik ‘O Gambuzino‘ en ik ben er dol op! Niet  alleen de heerlijke veganistische gerechten, maar ook het supervriendelijke personeel maken deze plek echt aangenaam. Dit restaurant serveert gezonde en zelfgemaakte gerechten. Alles wordt vers bereid en alle groenten en fruit zijn van lokale producenten. Een aantal jaren was Intendente een wijk om te mijden. Maar de laatste jaren is dit gebied uitgegroeid tot een trendy plek met veel nieuwe cafés, bars en restaurants,  en een coole kunstscene die een multiculturele mix van jong en oud  trekt. Het restaurant heef een ontspannen sfeer en prima service. Dit  restaurant is gelegen naast het prachtige plein Largo Intendente, in de historische wijk Mouraria.

Maritimo design 2020 08

Marítimo 

Largo Cidade de Vitória 37

Bij een bezoek aan Lissabon, kan een tripje naar Cascais natuurlijk niet ontbreken. Cascais is een beroemde vakantieplaats, ongeveer 25 km van Lissabon (30 minuten met het boemeltreintje, 15-20 minuten met de auto). Het staat bekend om de geweldige stranden en een wandelpromenade tussen Cascais en Lissabon met de meest spectaculaire kustwandelingen (of per fiets). Familierestaurant Marítimo in Cascais is een perfecte plek voor een ontspannen maaltijd, weg van de drukte. Het echtpaar Sonia en  Ablio zijn de eigenaren/kelners en in de keuken staat Rosa die alle gerechten met veel liefde en zorg bereidt. Het  menu is gevarieerd en typisch Portugees: van vis, salades,  pasta tot schaaldieren, begeleid door Portugese wijnen of  vers gemaakte sappen en cocktails. Een groot, kalm plein  naast het restaurant is een ideale plek om de kinderen te  laten spelen. Twee prachtige eeuwenoude bomen zorgen  voor de beste sfeer om te genieten van de lokale Portugese keuken en liefdevolle bediening

Dit waren ze dan 10 leuke tips van restaurants in Lissabon! Bom apetit!

Bron: Blik op Portugal mei 2022