Wandelen in de Portugal! Het milde klimaat leent zich uitstekend om te wandelen! Hieronder de 3 grootste, mooiste en bekendste wandelroutes in de Algarve en Alentejo.

De Via Algarviana van oost naar west Algarve

De Via Algarviana is een grote wandelroute die je door het bergachtige en landelijke terrein van de Algarve voert. Deze route begint in Alcoutim en leidt je naar het ‘einde van de wereld’ Cabo de São Vincente. Een prominente locatie vanwege de connectie met het tijdperk van de Portugese ontdekkingen.

De route strekt zich uit over de hele regio met een totaal van 300 km verdeeld over 14 secties, waaronder Serra de Monchique, Espinhaço de Cão en Caldeirão en het prachtige natuurpark van de Vicentine-kust.

Er zijnmeerdere routes te ondernemen die variëren inmoeilijkheidsgraad en afstand, zodat je kan kiezenvoor een kortere route entoch het meeste uit dit gebied kunt halen.

De Rota Vicentina beste wandelbestemming in Europa

De route van de Rota Vicentina beslaat 400 kmaan paden door adembenemende kustgebieden.Het pad strekt zich uitvan de kustplaats PortoCovo in Alentejo tot destad Odeceixe in Algarve.

The Fishermen’s Trail (226 km – beschouwd als een van de mooiste kustwandelingen in Europa), een vierdaagse wandeling met delen die gaan over stranden, paden op kliffen en bossen. Je kan ook kiezen voor de historische route, een route van 263 km die zowel door landelijke gebieden als door dorpen loopt.

In 2016 en 2020werd de Rota Vicentinagecertificeerd door hetEuropese label LeadingQuality Trails waarmeehet toetreedt tot de exclusieve groep van de bestewandelbestemmingen inEuropa.

De Grande Rota do Guadiana- wandelroetes oost algarve

Deze wandelroute laat je de oostkant van de Algarve ontdekken en strekt zich uit over 78 km door berg-, barrocal- en kustgebieden, met de Guadiana-rivier als belangrijkste attractie die ongelooflijke uitzichten biedt. De route verbindt Vila Real de Santo António met Alcoutim en doorkruist Castro Marim.

Het wordt beschouwd als een route waar je de minder bekende gebieden van de Algarve kunt verkennen. Deze route kan worden aangevuld met 19 kortere wandelroutes, bekend als de ‘Caminhos do Guadiana’, die zich uitstrekken over een totaal van 135 km, waardoor je de zuidelijke Guadiana-regio kunt verkennen en zelfs een bezoek kunt brengen aan het inzichtelijke Rio-museum, dat gewijd is aan het natuurlijke erfgoed van de rivier en zijn culturele en commerciële bestemming. Neem ook eens een kijkje op www. portuguesetrails.com.

Bron: Blik op Portugal, november 2022