De Gemeenschap van Portugeessprekende landen (CPLP) heeft in 2009 5 mei officieel vastgelegd om de Portugese taal en de Lusofone culturen te vieren. De CPLP is een intergouvernementele organisatie die sinds 2000 officieel samenwerkt met UNESCO en die volkeren met de Portugese taal samenbrengt. In 2019 besloot de 40e sessie van de Algemene Conferentie van UNESCO om 5 mei van elk jaar uit te roepen tot “Werelddag van de Portugese Taal”.
De Portugese taal is niet alleen een van de meest verspreide talen ter wereld, met meer dan 265 miljoen sprekers verspreid over alle continenten, maar het is ook de meest gesproken taal op het zuidelijk halfrond. Portugees blijft vandaag een belangrijke taal voor internationale communicatie en een taal met een sterke geografische projectie, die voorbestemd is om te groeien.
De premier van Portugal, António Costa, roemde dinsdag Portugees als een “taal voor de toekomst” en een belangrijk instrument van globalisering, in een boodschap ter gelegenheid van de allereerste Werelddag van de Portugese Taal.
“Als resultaat van de ontdekkingen [van Portugese zeelieden in de 15e en 16e eeuw], heeft het zich vermengd met andere talen van de wereld, maar het is ook een taal voor de toekomst die dient als een bevoorrecht instrument voor de globalisering van onze dagen” , zei Costa in een bericht, erop wijzend dat Portugees de vierde meest gesproken taal ter wereld is.