Al ruim vijfentwintig jaar worden Nederlandse dag- en NTC-scholen gesteund door de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland; sNOB. In opdracht van het Ministerie van OCW zorgt sNOB ervoor dat kinderen in het buitenland kwalitatief goed Nederlands onderwijs aangeboden krijgen, door wereldwijd goed Nederlands onderwijs mogelijk te maken. Zo blijven Nederlandstalige kinderen in het buitenland aangesloten bij het Nederlandse onderwijs. In 1980 werd besloten om de verschillende vormen van Nederlands onderwijs in het buitenland financieel te ondersteunen. Om hiervoor één helder aanspreekpunt te hebben, heeft het Ministerie van OCW de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (sNOB) als enige intermediaire organisatie de opdracht gegeven om het Nederlands onderwijs in het buitenland te ondersteunen. Inmiddels ondersteunt sNOB ruim 230 Nederlandse scholen in het buitenland en de onderwijsprogramma’s van drie organisaties voor afstandsonderwijs.

Besturen, leerkrachten, aspirant-leerkrachten en ouders kunnen voor informatie, ondersteuning en tips bij de sNOB terecht. Er staat een team van gespecialiseerde mensen klaar dat een antwoord heeft op elke vraag en een oplossing voor elk probleem. Op dit moment worden onze directie en ons bestuur ondersteund met het samenstellen van alle belangrijke documentatie omtrent de verwezenlijking van een zelfstandig opererend NOAP. Samen met onze algemeen adviseur, onderwijskundig adviseur en adviseur op het gebied van organisatie en wetgeving hebben we een businessplan geschreven. Nu is het zaak om het vierjarig schoolplan en een schoolgids uit te werken. Al met al een hele klus en er komt natuurlijk een heleboel bij kijken. Onze drie bestuursleden houden zich met Ruud bezig met de algemene structuur en opbouw van onze school. Samen met Barbara ben ik bezig om het hele onderwijs en wat daarbij hoort gestalte te geven. Ook al zijn we al vijf jaar aan het werk, er is toch een heleboel stof tot nadenken. Het uitwerken van het hele gebeuren vergt een boel energie en tijd. Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van sNOB.

Nog niet zo lang werd besloten dat de subsidie voor Nederlands onderwijs in het buitenland per januari 2017 zou gaan verdwijnen. Er werd een bedrag beschikbaar gesteld om sNOB draaiende te houden, zodat de ondersteuning niet volledig weg zou vallen. Na veel protest en allerlei acties en het feit dat de Inspectie van het Onderwijs constateerde dat het wegvallen van de subsidie duidelijke negatieve effecten had op een aanzienlijk deel van de Nederlandse scholen in het buitenland, heeft de overheid besloten toch weer meer geld te steken in onderwijs in het buitenland. Vanaf 2018 ontvangen alle bij sNOB aangesloten scholen weer een leerlinggebonden subsidie, vergelijkbaar met de situatie zoals die voor afschaffing van de aanvullende subsidie per 1 januari 2017 was. Het kabinet trekt hier jaarlijks 3 miljoen euro voor uit. De Nederlandse scholen over de grens kunnen dus gelukkig binnenkort weer rekenen op ook financiële ondersteuning.

Kortom, drie hoeraatjes voor de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland. Neem eens een kijkje op de website: www.stichtingnob.nl.