We krijgen vaak vragen over auto gerelateerde onderwerpen. De NCA Portugal heeft voor jou een en ander op een rijtje gezet om het wellicht iets makkelijker te maken.

We beginnen met auto invoeren in Portugal, maar ook aan bod komt de aankoop van een auto, welke papieren moet je onderweg bij je hebben? Wegenbelasting in Portugal en Hoe werkt de autokeruing in Portugal?

Auto invoeren in Portugal

Als je langer dan zes maanden in Portugal verblijft en je hebt een auto met niet-Portugees kenteken, dan dien je een Portugees kenteken aan te vragen. Je betaalt dan ook in Portugal wegenbelasting.

Je kan voor de afhandeling van de invoer gebruik maken van gespecialiseerde bureaus.

In de Portugal Gids staan adressen van Nederlandstalige adviseurs die je kunnen helpen. Ook sommige rijscholen behandelen deze procedure en de ACP, de Portugese Autoclub, kan je eveneens doorverwijzen.

Je kan het ook zelf doen!

Om een auto vrij van de hoge ‘Imposto sobre Veículos, ISV´ (autobelasting) in te voeren, moet de wagen geregistreerd staan in het EU-land van herkomst met betaling van alle daar geldende belastingen en zonder gebruikmaking van enige vorm van restitutie als gevolg van de invoer in Portugal.

Bovendien moet men de auto in het land van herkomst tenminste zes maanden in eigendom hebben gehad, vóór de datum van invoer. Dit invoeren kan uitsluitend zonder ISV binnen zes maanden na inschrijving als Portugese resident gedaan worden. Na afhandeling van alle procedures ontvang je een bewijs dat je het voertuig voor bepaalde tijd mag gebruiken in Portugal.

De periode van geldigheid kan zo nodig verlengd worden totdat de invoer van de auto afgehandeld is. Voor de invoer en het toewijzen van een Portugese nummerplaat ga je naar de Alfândega (Douane). Voor de technische gegevens ga je naar de IMT (vergelijkbaar met het RDW in Nederland).

Een cruciaal document is het Europees homologatieformulier van het land van herkomst, dit wordt bij de IMT geverifieerd en daarna is een invoerkeuring noodzakelijk.

Verdere noodzakelijke documenten zijn:

 • Certificado de Cancelamento de Residência Uitschrijvingsbewijs uit het land van herkomst (waarin de inschrijving in het bevolkingsregister en de datums van in- en uitschrijving in de woonplaats in dat land, alsmede het land van bestemming genoemd staan en dat uitgereikt is door een bevoegde autoriteit van die lidstaat).
 • Documentos da vida quotidiana que comprovem a residência no país de proveniência Bijvoorbeeld elektriciteits- of waterrekeningen, die bewijzen dat je de voorgaande 12 maanden in het buitenland hebt gewoond.
 • Certificado de Registo de Cidadão da União Europeia Residentiebewijs in Portugal.
 • Original do Certificado Europeu de Conformidade (COC) Certificaat van Overeenstemming (Certificate of Conformity) op te vragen bij de importeur in Nederland/ België.
 • Original do Livrete e Título de Registo de Propried. veículo Nederlands/Belgisch kentekenbewijs.
 • Certidão negativa de IRS dos últimos 3 anos Bewijs van de belastingdienst dat je de laatste 3 jaar geen inkomsten hebt gehad in Portugal.
 • Original do Modelo 9/Homologação Técnica Origineel van het Model 9 (technische homologatieverklaring) van de IMT. Deze is online te vinden op: http://www.imt-ip.pt/sites/IMTT/ Portugues/Formularios/Documents/Mod9IMT. pdf.
 • Pedido de isenção Begunstigingsverzoek (ingevuld en ondertekend).
 • Declaração Aduaneira de Veículo (DAV) Douaneaangife van het voertuig (DAV) (ingevuld en ondertekend).
 • Fotokopieën van de Número de Contribuinte (Portugees fiscaal nummer), B.I./Passaporte (identiteitskaart/paspoort) en Carta de Condução (rijbewijs van de aanvrager). Lukt het je niet (meer) om de termijn van zes maanden na te leven? Ben je geen resident?

Blijkt het onmogelijk om alle noodzakelijke documenten te verzamelen? Op de site impostosobreveiculos.info staat alle informatie en een simulatieprogramma om te berekenen hoeveel invoerrechten je verschuldigd zal zijn.

Wat moet ik doen bij het kopen van een 2e hands auto in Portugal?

Heb je een tweedehandsauto gekocht? Dan moet je binnen 60 dagen de auto op je naam zetten. Je vult het ‘requerimento de registo automóvel’ in, te vinden via https://bit.ly/2uBq2PC. De registratie handel je af via de IMT, in een Loja de Cidadão of bij een Conservatória do Registo Automó- vel.

De koper neemt het ingevulde document mee, de originele ‘Certificado de Matrícula’, een kopie van de identiteitskaart van de verkoper en van zichzelf en zijn fiscaal nummer. Je betaalt ongeveer 65 euro en krijgt een registratiebewijs mee. Dit document is een maand geldig.

Per post ontvang je binnen twee weken je nieuwe ‘Certificado de Matrícula’. Heb je een burgerkaart, dan kan je dit alles online regelen via www.automovelonline.mj.pt

Welke papieren moet ik officieel bij me hebben in de auto in Portugal?

Onderweg in Portugal? Volgens de wet heb je altijd de volgende documenten bij je:

– Identificatiedocument en fiscaal nummer (Let op! Je rijbewijs is niet geldig als identificatie.)

– Rijbewijs. Heb je een buitenlands rijbewijs, dan ook het bewijs van inschrijving bij de IMT

– Documento Único Automóvel of Certificado de Matrícula (eigendomsbewijs)

– Betalingsbewijs van de Imposto Único de Circulação (motorrijtuigenbelasting)

– Verzekeringsbewijs, goed zichtbaar aan de binnenkant van de voorruit

– Geldig keuringsbewijs en bijpassend groen zegel op de voorruit (als je auto 4 jaar of ouder is)

– Declaração Amigável de Acidente Automóvel (formulier in geval van verkeersongeluk)

– Vergeet ook het veiligheidshesje (2!) en gevarendriehoek niet.

Als een van deze documenten ontbreekt, kan je een boete krijgen, oplopend van €60 per ontbrekend document. Als je binnen 7 dagen het document alsnog aanbiedt, wordt de boete verlaagd naar €30

Hoe zit het met de wegenbelasting in Portugal?

De IUC (Imposto Único de Circulação) is een jaarlijkse belasting geheven op het eigendom van een motorvoertuig (of je er nu in rijdt of niet), die elk jaar betaald moet worden, totdat de auto niet meer op kenteken geregistreerd is. De betaling moet altijd in de maand van de autoregistratie in Portugal gebeuren, of in de maand ervoor. De betaling van IUC bij een geïmporteerde auto moet binnen 90 dagen na de datum van inschrijving gebeuren.

Let op dus, het gaat bij een geïmporteerde auto dus niet om de productiedatum van de auto, maar om de registratiedatum in Portugal.

Het bedrag staat aangegeven op het Documento Único de Cobrança. Ben je nieuwsgierig hoe de Finanças aan dat bedrag is gekomen? Het hangt af van een aantal zaken. Bij een auto die vóór 1 juli 2007 is geregistreerd, hangt de hoogte af van het jaartal van registratie, type brandstof en de cilinderinhoud van de motor.

Bij auto´s van ná deze datum is het wat ingewikkelder. Voor een auto op benzine wordt de IUC berekend afhankelijk van de cilinderinhoud en een CO2-afhankelijke index vermenigvuldigd met een coëfficiënt die afhangt van de leeftijd van de auto. Voor een auto op diesel komt daar nog een extra toeslag bovenop.

Hybrideauto’s en plug-in hybrides betalen de ‘normale’ IUC, maar volledig elektrische auto´s zijn vrijgesteld van deze belasting.

Betalen kan via het Portal das Finanças (www.portaldasfinancas.gov.pt) of via een van de belastingkantoren. In het laatste geval neem je de ‘Certificado de Matrícula’ of het DUA van je auto mee, en kan je ter plekke betalen.

Help, hoe werkt de autokeuring in Portugal?

Vergelijk het met de APK of ‘automobielinspectie’. Heb je een auto op Portugees kenteken, dan moet deze regelmatig gekeurd worden door een erkend inspectiebedrijf.

Het meest bekend is Controlauto, met vestigingen over heel Portugal. In het geval van personenauto’s valt de eerste periodieke keuring vier jaar na datum van de eerste kentekenregistratie en vervolgens om de twee jaar totdat het voertuig acht jaar oud is. Daarna is de inspectie jaarlijks.

Alle voertuigen moeten aan de keuring worden onderworpen vóór de dag en de maand die op het kentekenregistratiebewijs staat.

Al drie maanden voor die datum kan je bij de inspectiedienst terecht.

 1. Je maakt een afspraak

Gewoon op de bonnefooi langskomen is goed te doen en bovendien erg Portugees. Maar je loopt het risico op een lange wachtrij. Een afspraak maken is dus wel zo makkelijk. Hoe dat gaat? Heel eenvoudig, ga naar https://controlauto.pt/centros-inspecao, vul boven in beeld de stad of regio in waar je de auto wilt laten keuren en klik op de blauwe knop ‘Marcar Inspeção’. Kies een datum en tijdstip, vul je naam, e-mailadres, telefoonnummer en kenteken in. Bel je liever, dat kan natuurlijk ook. Op dezelfde webpagina staan de telefoonnummers van alle inspectiecentra.

 1. Je betaalt en laat de autopapieren zien.

Je rijdt de auto naar de inspectie en laat de e-mail zien met de afspraakbevestiging. Bij de keuring moet je het ‘Certificado de Matrícula’ of het ‘Documento Único Automóvel (DUA)’ laten zien. Is het niet de eerste keer dat de auto gekeurd wordt, dan heb je ook het keuringsbewijs van de vorige keuring nodig. Ben je dat kwijt, dan kan je deze opnieuw aanvragen, maar alleen bij het centrum waar die laatste inspectie plaatsvond. De kosten hiervoor bedragen 2,95 euro.

 1. De keuring gaat beginnen

Een inspecteur wijst aan op welke brug (eigenlijk is het meer een gat in de grond) je de auto kunt zetten en je volgt zijn commando´s op. Breekt het angstzweet je nu al uit, geen paniek. Iedereen (met geldig rijbewijs) mag een willekeurige auto door de inspectie loodsen. Je auto wordt in acht stappen gecontroleerd:

– Identificatie. Zijn de juiste papieren aanwezig?

– Verlichting (let ook op knipperlichten en kentekenlicht).

– Assen, wielen, versnellingsbak, speling op stuurinrichting en ophanging, scheur

– of roestvorming en de diepte van het bandprofiel.

– Remmen.

– Uitlijning van het stuurwiel en de mechanische staat van de stuurcomponenten wordt gecheckt.

– Uitstoot via de uitlaat.

– De algehele staat.

– Aanwezigheid van gevarendriehoek en een zichtbaarheidsjasje.

Afgekeurd?

Meer dan vijf kleine defecten, of één groot defect, zorgt voor afkeuring.

Wanneer je eerder opgemerkte gebreken waarmee je door een vorige keuring bent gekomen niet hebt opgelost ook.

Bij het falen van de inspectie krijg je een rapport met de geconstateerde tekortkomingen die moeten worden gecorrigeerd (ook de kleine defecten dus). Het voertuig moet binnen 30 dagen opnieuw worden geïnspecteerd. Na her-controle, als het voertuig nog niet in goede staat is en opnieuw wordt afgekeurd, moet de volgende her-inspectie binnen 15 dagen plaatsvinden.

De her-inspectie moet verplicht plaatsvinden in hetzelfde centrum als waar de vorige inspectie werd uitgevoerd. Als je naar een ander centrum wilt, moet je een nieuwe inspectie doen. Let op. Als de termijn voor herinspectie vervallen is, moet je auto op transport naar het inspectiecentrum gereden worden.

Goedgekeurd?

Je krijgt direct een (groen) document mee, dat je altijd bij je moet hebben wanneer je in de auto rijdt. Op dat document zit een uitgespaarde zegel die je goed leesbaar op de voorruit moet bevestigen.

Bron: Blik op Portugal, april 2022