In de warme zomermaanden gebruiken veel mensen het liefst dunne kleren en sandalen of slippers. Maar in de auto, op weg naar zee of zwembad, komt de vraag naar boven: mag je autorijden met slippers aan; wordt dat beboet of niet?

Als antwoord op een vraag die over dit onderwerp op Facebook gesteld werd, legde de PSP (Openbare Veiligheidspolitie) uit dat de Wegenverkeerswet niet vastlegt welk type kleding en schoenen gebruikt mag worden achter het stuur, en dat het dus in principe niet beboet wordt.

Met andere woorden, u mag slippers of sandalen aanhebben tijdens het rijden. Maar, informeerde de PSP, in artikel 11.º van de Wegenverkeerswet staat dat bestuurders verplicht zijn ‘zich te onthouden van het begaan van handelingen die afbreuk kunnen doen aan het veilig besturen van een wagen’. Volgens de PSP doet deze verwijzing ‘beroep op het gezond verstand’. Voor uw veiligheid is het dus beter om geen slippers aan te trekken die immers vast kunnen komen te zitten onder de pedalen van de bestuurder, en op deze manier de bewegingsvrijheid van de voeten belemmeren.

Het is ook zo dat ‘in geval van een ongeluk’ het argument van de slippers gebruikt kan worden als oorzaak van het minder voorzichtig rijgedrag van de bestuurder, wat kan resulteren in een boete van tussen de 60 en de 300 euro.

Deze informatie is van algemene aard. Indien u behoefte heeft aan juridisch advies over het bovenstaande of een ander onderwerp, raad ik u aan om contact op te nemen met een advocaat.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 157”.