Vers van de pers, het meinummer van Blik op Portugal. Deze keer in het teken van online leven. Zonder een cent op zak trokken tweelingbroers Edwin en Marc Wentink begin jaren ´80 naar de Algarve. De kleine reparatiewinkel die ze begonnen groeide uit naar dé speciaalzaak waar je naar toe gaat voor tv, geluid en internet, Marc Electronica. Hun geheim? Go with the flow, inspringen op nieuwe behoeftes en vooral … altijd klaarstaan voor de klanten. “Toen in Irak de Golfoorlog uitbrak en CNN live verslag deed, waren de schotels niet aan te slepen. We konden er wel tien per dag installeren als we zouden willen. Iedereen moest en zou alles op de tv kunnen bekijken.”

BoP nr185 cover

Weliswaar is de dekking van de 3G en 4G netwerken nog lang niet overal even goed, maar de cijfers laten een gestage groei zien van zowel nieuwsites, social media als marktplaatsen. Ook hier in Portugal laten de ranglijsten zien dat internetters steeds vaker kiezen voor de marktleider in een bepaald segment. Niet verwonderlijk dus dat de lijst meest bezochte sites veel bekende namen laat zien. Nieuwgierig waar we in Portugal naar toe surfen? Je leest het in Blik op Portugal.

Elsa vertelt over António Fontes Pereira de Melo, de man die in de 19e eeuw Portugal moderniseerde. Tegen alle vooroordelen en tegenstand van de oppositie in zorgde hij voor een revolutie in transport en communicatie: hij gaf een impuls aan de aanleg van 460 km wegen en zeventien bruggen; introduceerde de spoorwegen in Portugal; keurde de aanleg van de internationale spoorlijn tussen Porto en Galicië goed; subsidieerde de stoomvaart over de Taag, over de Sado naar de Algarve en tussen Lissabon en de Azoren; verbeterde de postdienst en introduceerde de elektrische telegrafie in Portugal evenals de postzegels.

Mirjam neemt je mee naar Braga, ook wel het Rome van Portugal genoemd. Deze bruisende stad in Noord-Portugal heeft veel meer te bieden dan alleen de Sé, de eerste kathedraal van het land.

Verder natuurlijk ook de vaste rubrieken Praktisch in Portugal, de planten van Patricia, Portugees met Isabel, Er op uit, Vraag het de NCA, de columns van Bert en Michiel en nog veel meer.

Blik op Portugal is het maandblad van de NCA Portugal. NCA-leden krijgen het tijdschrift thuisgestuurd. Ook lid worden? Neem contact op met het secretariaat via info@ncaportugal.com. Vragen, opmerkingen of tips voor de redactie van Blik op Portugal? Stuur een mail naar redactie@blikopportugal.com.