In een nieuw crisistijdperk veroorzaakt door het coronavirus, vindt vandaag, op 6 juni, de officiële opening plaats van het badseizoen in Portugal. Desondanks zijn de openingsdata van de badseizoenen naargelang de zones van het land verschillend. In de Algarve, aan de kust van de Alentejo, in Lissabon en Nazaré opent het vandaag. In het centrum van het land varieert de opening van 14 juni tot 1 juli en het einde van het badseizoen valt daar tussen 31 augustus en 15 september. In het Noorden loopt het badseizoen van 27 juni tot 30 september.

De regels die moeten nageleefd worden op het strand omwille van het coronavirus, vind je in ons artikel van 16 mei. Daarin is ook te lezen dat de bezetting van de stranden beperkt wordt. Maar hoe weet je nu welk strand groen licht heeft? In de app ‘InfoPraia’ van het Portugese milieuagentschap (Agência Portuguesa do Ambiente) vind je alle nodige strandinformatie, zoals bv. de strandbezetting, kwaliteit van het water, enz. Ook op de website van hetzelfde agentschap www.apambiente.pt, vind je strandinformatie, zoals bv. een lijst van alle stranden met de mogelijke bezettingsgraad.

Recent werd ook de app ‘Posso Ir?’ ontwikkeld. Gebruikers van deze app kunnen niet alleen de bezettingsgraad van de stranden raadplegen, maar ook van verkooppunten en andere openbare ruimtes. Op deze manier wordt vermeden dat men zich begeeft naar drukke plekken. Het project werd opgericht door de groep Tech4Covid19 in samenwerking met het Portugese milieuagentschap (Agência Portuguesa do Ambiente) om hulp te bieden in de social distancing, en wordt financieel ondersteund door de Stichting Gulbenkian en EDP. Doel is nu om de medewerking te vergroten van de winkeliers, strand- en restaurantuitbaters en van de gemeenten en overheidsinstanties, om op deze manier in meer beschikbare informatie te voorzien.