Updates over de situatie in Portugal

3 juni

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 33.261
 • 1.447 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Deze woensdag registreerde Portugal 11 doden door covid-19, 0,76% meer dan in de afgelopen 24 uur, en 366 nieuwe bevestigde gevallen van infectie, of het equivalent van 1,1% groei. Het totaal staat daarmee op 33.261 bevestigde gevallen in het hele land. Deze gegevens zijn woensdag door het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) beschikbaar gesteld.

Dit is het hoogste groeipercentage sinds 29 mei en het hoogste aantal nieuwe gevallen binnen 24 uur sinds 8 mei. Het is niet verwonderlijk: de directeur-generaal Gezondheid had al gewaarschuwd dat de aantallen zouden kunnen toenemen als gevolg van de toename van het aantal testen, met name bij bedrijven in de regio Lissabon en Vale do Tejo.

In Lissabon en Vale do Tejo werden 1.199 tests uitgevoerd, waarvan 59 positief
De staatssecretaris van Volksgezondheid heeft de balans opgemaakt van de tests en monsters die zijn verzameld in de regio van Lissabon en Vale do Tejo, woensdag goed voor 92% van alle gevallen van infectie in Portugal. “Het is duidelijk dat we onze actie voornamelijk op LVT richten (Lissabon en de Taagvallei) en ik kan zeggen dat het INSA (Instituto Nacional De Saúde Dr Ricardo Jorge) gisteren 909 monsters heeft verwerkt, waarvan 850 negatief en 59 positief. Ik wacht nog op de resultaten van ongeveer 486 monsters. In het kader van deze onderzoeken werden ook ongeveer 3.849 monsters verzameld door de ARS (Administração Regional de Saúde). Uit een groep van 18.000 mensen werden er in totaal 5.849 monsters beschikbaar gesteld voor testen”, aldus Lacerda Sales.

 

27 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 31.292
 • 1.356 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Deze woensdag zijn er in Portugal 14 doden gevallen als gevolg van covid-19 – wat overeenkomt met een stijging van 1,04% in de afgelopen 24 uur. In totaal zijn er nu 1356 slachtoffers gevallen. Er zijn 285 nieuwe gevallen van infectie vandaag, een stijging van 0,9%. In totaal staat het aantal gevallen op 31.292.

Het is ook bekend dat 18.349 mensen als genezen werden beschouwd.

510 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en hiervan liggen er 66 op intensive care-afdelingen.

Percentage mensen dat positief test lager dan 5%
Sinds 1 maart zijn er in Portugal meer dan 770 duizend diagnostische tests uitgevoerd, zei staatssecretaris António Lacerda Sales. “In mei zijn er meer tests gedaan dan in april”, legde hij uit, “de situatie [van tests met positieve resultaten] is niet hetzelfde in het hele land. Op nationaal niveau is sinds 11 mei het percentage mensen dat positief testte op covid altijd lager geweest dan 5%”.

Headlines

 • Europese Commissie wil herstelfonds van 750 miljard
 • Voorstel Europese Commissie: bedrijven moeten meebetalen aan herstel coronacrisis
 • Casino’s Las Vegas heropenen volgende week
 • Recordstijging aantal coronadoden en -besmettingen in Mexico
 • Wereldwijd meer dan 350.000 doden
 • Brazilië: 1.039 sterfgevallen en 16.324 gevallen van infectie in de afgelopen 24 uur
 • 40 nieuwe positieve gevallen binnen 24 uur in Zuid-Korea, op de dag dat de scholen openden. Dat is de grootste stijging in bijna 50 dagen

 

20 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 29.660
 • 1.263 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Portugal registreerde vandaag 16 sterfgevallen als gevolg van covid-19, een stijging van 1,3%, wat het totale aantal dodelijke slachtoffers op 1.263 brengt. In de afgelopen 24 uur zijn er 228 geïnfecteerde mensen bijgekomen, waarvan 198 in Lissabon en Vale do Tejo, wat overeenkomt met een groeipercentage van 0,8%. Sinds de uitbraak is begonnen, zijn er 29.660 gevallen geïdentificeerd.

Volgens het epidemiologisch bulletin van woensdag van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) zijn er 20 minder mensen in het ziekenhuis opgenomen (609), en liggen er 93 op de intensive care (acht minder dan op dinsdag). Het aantal patiënten op deze afdelingen is voor het eerst sinds 28 maart lager dan 100.

Situatie in het Santa Maria-ziekenhuis “is onder controle”
De uitbraak in het Santa Maria-ziekenhuis in Lissabon is onder controle, zei directeur-generaal van Gezondheid Graça Freitas tijdens een persconferentie.

“We hadden gisteren [19 mei] al gezegd dat de situatie nauwlettend werd opgevolgd. De laatste informatie die we hebben is dat negen gezondheidswerkers positief testten, 35 negatief testten en 25 nog wachten op de uitslag. De drie patiënten die positief waren zijn al overgebracht naar speciale behandelunits voor covid-19.”

 

18 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 29.209
 • 1.231 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds het begin van de covid-19-uitbraak in Portugal zijn 1.231 mensen aan de gevolgen van het virus overleden, 13 in de afgelopen 24 uur (+ 1%). Er zijn 29.209 geregistreerde gevallen, 173 geïdentificeerd in de afgelopen 24 uur (+ 0,66%), volgens gegevens van het laatste epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

6.430 mensen zijn al hersteld verklaard, 1.794 meer dan de dag ervoor, wat neerkomt op een procentuele stijging van 38,6% – dit is de dag met het meest herstelde sinds het begin van de pandemie. De algemeen directeur van Gezondheid, Graça Freitas, legde tijdens een persconferentie uit dat de sterke toename van het aantal gevallen dat de afgelopen 24 uur van patiënten met covid-19 is hersteld, te wijten is aan het feit dat de instellingen meer melden.

“Dit is een marathon en we hebben nog maar vijf kilometer gelopen”
Voor de president van de republiek is deze tweede fase niet zonder risico’s. “We lopen risico, Portugal is een van de eerste landen in Europa die opengaat en daarom moet iedereen kleine stappen nemen, met alle mogelijke voorzorgsmaatregelen”, zei hij tegen journalisten bij het verlaten van de Torre de Belém.

Marcelo zei verder dat “de marathon pas in 2022 eindigt. En we hebben alleen nog maar de eerste vijf kilometer gelopen”. De “tweede vijf kilometer beginnen vandaag, en eindigen eind juli”. Hij gebruikte het moment om nog eens aan te geven dat grote voorzichtigheid nodig is. “Ik, die altijd heel voorzichtig ben, verdedig de heropening, weeg alles heel zorgvuldig af, maar ik wil ook dat de Portugezen terug kunnen keren naar hun normale leven”.

 

16 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 28.810
 • 1.203 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

In Portugal vielen de afgelopen 24 uur 13 doden door covid-19 (+ 1,09%) en het totale aantal slachtoffers op 1.203 brengt. Er zijn 227 bevestigde gevallen van infectie bijgekomen (+ 0,8%). In totaal zijn er sinds het begin van de pandemie in Portugal 28.810 gevallen van infectie door het SARS-CoV-2-virus.

3822 mensen zijn hersteld, 494 meer dan op vrijdag. Er zijn 657 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 115 op de intensive care. De gegevens staan ​​in het epidemiologische bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS), dat dagelijks een update geeft met gegevens die bijgewerkt zijn tot middernacht van de vorige dag.

Tijdens een persconferentie deze zaterdag zei de minister van Volksgezondheid dat “op dit moment de signalen die we zien bemoedigend blijven”, met de nadruk dat het gemiddelde aantal besmettingen de afgelopen 5 dagen duidt op een besmettingsgraad, ook wel reproductietal, dat onder de 1 ligt.

 

14 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 28.319
 • 1.184 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Portugal registreerde donderdag negen doden door covid-19, een stijging van 0,8%, wat het totale aantal dodelijke slachtoffers op 1.184 brengt. In de afgelopen 24 uur werden 187 extra geïnfecteerde mensen gedetecteerd, wat overeenkomt met een groeipercentage van 0,7%. Sinds de uitbraak is begonnen, zijn er 28.319 gevallen geïdentificeerd.

Uit de cijfers, die donderdag zijn bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS), blijkt dat 680 mensen in het ziekenhuis opgenomen zijn, waarvan 108 op de intensive care (vijf meer dan gisteren).

Het aantal gezondheidswerkers dat in contact komt met het virus is hoger dan je zou verwachten
Het Champalimaud heeft in samenwerking met de Ordem dos Enfermeiros een serologische screening uitgevoerd op het nieuwe coronavirus onder verpleegkundigen en ziekenhuisassistenten (in totaal 657) in het Hospital de Santo António (in Porto) en het Hospital de Santa Maria (in Lissabon). De resultaten, die donderdag zijn vrijgegeven, laten zien dat het aantal gezondheidswerkers dat in contact is geweest met SARS-CoV-2 ongeveer tien keer zo hoog is als eerder werd vastgesteld in diagnostische tests.

Bij de toegepaste serologische tests werd gezocht naar de aanwezigheid van twee klassen antilichamen die door het immuunsysteem worden geproduceerd tegen het SARS-CoV-2-coronavirus: de IgA- en IgG-antilichamen.

 

12 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 27.913
 • 1.163 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Portugal registreerde tot dinsdag 1163 doden, 19 meer dan gisteren, een stijging van 1,8%. In de afgelopen 24 uur werden nog eens 234 gevallen van besmetting geïdentificeerd, wat overeenkomt met een groeipercentage van 0,8%. Sinds de uitbraak is begonnen zijn er in totaal 27.913 gevallen geïdentificeerd. De cijfers zijn bekendgemaakt in het epidemiologische bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Er zijn 3013 “genezen” mensen, 464 meer dan gisteren, een recordaantal voor één dag. Deze dinsdag is de eerste dag waarop het aantal actieve gevallen in Portugal is afgenomen. Alles bij elkaar zijn er 23.737 mensen besmet, 249 minder dan de dag ervoor.

Er komt de komende maanden geen vaccin of behandeling
“Het is niet iets dat de komende maanden zal gebeuren want de veilige productie van vaccins en behandelingen moet altijd worden gegarandeerd”, zegt Sergio Brusin, de belangrijkste specialist van het ECDC voor noodhulp en operaties.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) waarschuwt dat er de komende maanden geen vaccin of behandelingen voor covid-19 zullen zijn, en het is “zeer waarschijnlijk” dat ze pas in 2021 zullen komen, en adviseert daarom “voorzichtigheid” bij het opheffen van maatregelen.

(Bedankt voor de reacties! We gaan gewoon verder met de updates, maar op een iets op onregelmatigere basis. Morgen geen update.)

 

11 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 27.679
 • 1.144 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Negen doden en 98 besmettingen in de laatste 24 uur. Het is het laagste groeipercentage sinds de uitbraak is begonnen.

Op 6 maart is deze (bijna) dagelijkse blog begonnen. Het ging toen om 13 besmettingsgevallen in Portugal, doden vielen er nog niet te betreuren. We zijn nu dik twee maanden verder. We hebben de snelle verspreiding van het virus gezien, maar gelukkig ook de effectiviteit van de maatregelen die de regering heeft genomen met als doel: “flatten the curve” ofwel de stijging afvlakken. Is de ellende over? Nee, het zijn nog altijd onzekere tijden, niet alleen hier in ons mooie Portugal, maar overal in de wereld. Maar de situatie lijkt hier op dit moment “aardig onder controle”, de curve is platgeslagen, het land gaat voorzichtig weer open, het leven gaat verder.

Als er nieuws is, als er nieuwe ontwikkelingen zijn, lees je dat op onze website. Zijn er lezers die nog wel graag een dagelijkse update zien over de ontwikkelingen rondom het coronavirus, laat het weten.

Voor nu, stay safe allemaal!

 

10 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 27.581
 • 1.135 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Portugal registreerde de laatste 24 uur negen sterfgevallen (+ 0,8%) als gevolg van COVID-19 en 175 gevallen van infectie (+ 0,6%) met het nieuwe coronavirus. De cijfers zijn zondag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de minister van Volksgezondheid, Marta Temido.

Kijkend naar de statistieken van de sterfgevallen zien we dat het gaat om 763 personen die ouder dan 80 jaar zijn, 227 tussen de 70 en 79 jaar oud, 97 tussen de 60 en 69 jaar oud, 36 tussen de 50 en 59 jaar, 11 tussen de 40 en 49 jaar en één man tussen 20 en 29 jaar oud.

Volgens gegevens van het DGS is de gemeente Lissabon degene met het hoogste aantal gevallen van coronavirusinfectie, met 1.735 gevallen, gevolgd door Vila Nova de Gaia (1.453), Porto (1.300), Matosinhos (1.204), Braga (1.149), Gondomar (1.048), Maia (908), Sintra (762), Valongo (737), Ovar (625) en Coimbra (561).

 

9 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 27.406
 • 1.126 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Er waren 12 sterfgevallen als gevolg van covid-19 in de afgelopen 24 uur, drie meer doden dan op vrijdag, toen negen doden werden geregistreerd. In totaal zijn sinds het begin van de pandemie in Portugal 1.126 mensen gestorven aan de covid-19. Dat blijkt uit de gegevens van zaterdag uit het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Er zijn in totaal 27.406 bevestigde gevallen, waarvan er 138 de afgelopen 24 uur zijn geïdentificeerd. Dat komt overeen met een groeipercentage van 0,5%.

Sinds de uitbraak in Portugal zijn 2.499 mensen hersteld (77 meer dan op vrijdag). Om als “genezen” te worden beschouwd, is een negatieve test vereist als ze thuis worden behandeld, of twee als ze in een ziekenhuis worden opgenomen.

De sterftecurve daalt sinds 15 april
“De sterftecurve van covid-19 vertoont een constante daling sinds 15 april 2020, wat een zeer relevant gegeven is”, aldus de minister van Volksgezondheid, Marta Temido. De huidige focus van gezondheidsautoriteiten is het definiëren van regels voor de terugkeer naar het normale leven, met name de hervatting van de economische activiteit en de heropening van de scholen en universiteiten.

Bijna tweederde van de Portugezen ok met de noodtoestand
Bijna tweederde van de Portugezen beschouwt het uitroepen van de noodtoestand om de covid-19 pandemie aan te pakken als “goed”, volgens een studie van Eurosondagem die vandaag is vrijgegeven.

Gevraagd naar de situatie na het uitroepen van de noodtoestand, de opties en het schema van de regering voor het aanpakken van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, zei 64,2% van de respondenten dat deze beslissingen “volkomen passend” waren. 14,8% zei “min of meer voldoende”, en 11%” antwoordde “slechte plannen”. Wat betreft de maatregelen die genomen werden in het kader van de noodtoestand, die op 2 mei afliep, beschouwde 72% van de respondenten deze als “goed voor het land”, maar over de impact van covid-19 op de economie en de werkgelegenheid denkt 75,2% dat we als land “zwaar getroffen” zullen zijn.

8 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 27.268
 • 1.114 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds het begin van de pandemie heeft Portugal volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) 1.114 sterfgevallen geregistreerd als gevolg van COVID-19 en 27.268 besmettingsgevallen. Het gaat om een toename van 9 sterfgevallen (+ 0,8%) en van 553 geïnfecteerden (+ 2%).

In totaal zijn er al 2.422 herstelde patiënten, 164 meer dan gisteren.

Het noorden is het gebied met het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus (639) gevolgd door Lissabon en Vale do Tejo (233), Centro (214) en Algarve (13). Er zijn 14 doden geregistreerd op de Azoren, en geen op Madeira.

Over het hele land zijn 842 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 32 minder dan gisteren, waarvan 127 op intensive care-afdelingen, acht minder dan gisteren.

2.984 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 26.829 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn er 269.266 vermoedelijke gevallen geweest, waarvan 239.014 negatief hebben getest.

Headlines

 • Het aantal mensen in Italië dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is opgelopen tot boven de 30.000
 • De Europese Commissie wil het inreisverbod voor niet-EU-burgers opnieuw met een maand verlengen, tot 15 juni
 • De Efteling wil op 20 mei weer open, met een derde van de normale capaciteit
 • Werkloosheid in de Verenigde Staten is als gevolg van de coronacrisis in april gestegen naar 14,7 procent
 • ‘Virus kan nog jaren rondwaren in Afrika’
 • Groot verlies Booking.com
 • In Frankrijk wordt geprobeerd honden te trainen om corona op te sporen

 

7 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 26.715
 • 1.105 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het aantal sterfgevallen in Portugal door covid-19 is opgelopen tot 1.105, 16 meer dan de dag ervoor (+ 1,5%). Het aantal bevestigde gevallen staat op 26.715, 533 meer dan gisteren (+ 2%). De gegevens staan ​​in het epidemiologisch bulletin van donderdag van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Er zijn 2.258 mensen hersteld na een negatieve test (als ze thuis werden behandeld) of twee (als ze waren opgenomen in een ziekenhuis). Sinds begin maart zijn er meer dan 490.000 diagnostische tests uitgevoerd, in 73 laboratoria die monsters verwerken in Portugal.

Er zijn 874 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 135 op de intensive care. Volgens de gegevens die vandaag zijn vrijgegeven, krijgt 84,1% van de patiënten thuisbehandeling en wordt 3,3% opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 0,5% op intensive care-afdelingen.

Mondkapjes
De overheid heeft het gebruik van mondkapjes verplicht gesteld in het openbaar vervoer en de handel, en in scholen en instellingen waar veel mensen bij elkaar komen. Het DGS had het gebruik van maskers al eerder aanbevolen. Het gebruik van chirurgische mondkapjes of ademhalingsmaskers FFP2 en 3 wordt niet aanbevolen. De maatregel volgt de richtlijnen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), dat in een rapport van 8 april meedeelt dat het gebruik van mondkapjes in de gemeenschap moet worden beschouwd als een aanvullende maatregel bij de bestrijding van de covid-19 pandemie. Verschillende landen bevelen het wijdverbreide gebruik van mondkapjes ook op straat aan, en anderen overwegen ze aan te nemen nadat de inperkingsmaatregelen zijn versoepeld.

De aanbeveling voor het dragen van een mondkapjes is dat het een barrière vormt wanneer een persoon niest of hoest, waardoor de verspreiding van druppels wordt verminderd. Dit kan belangrijk zijn als de persoon besmet is met covid-19, maar zonder symptomen. Bij door de lucht verspreide ziekten zoals mazelen kan het virus zich via aerosolen verspreiden, kleine deeltjes die enkele uren in de lucht zweven. Dat is een van de redenen waarom het mazelenvirus zo besmettelijk is, het kan iemand infecteren die een kamer binnenkomt uren nadat een besmet persoon daar was.

Het covid-19-virus kan worden overgedragen door ademhalingsdruppeltjes, die te groot zijn om lange tijd in de lucht te blijven en daarom op nabijgelegen oppervlakken vallen. Maar iedereen in de buurt kan geïnfecteerd raken als de druppels op hun mond, neus en ogen vallen of door een oppervlak aan te raken waar die druppels zijn gevallen en vervolgens het gezicht aan te raken.

Om de kans te verkleinen dat een besmet persoon het virus verspreidt, kan het dragen van mondkapjes nuttig zijn bij asymptomatische mensen. Het vervangt echter niet andere maatregelen om de verspreiding van covid-19 te verminderen, zoals handen wassen, fysieke afstand en thuis blijven.

Headlines

 • Rutte: alleen versoepelingen als een week van tevoren blijkt dat het kan
 • In Spanje zijn sinds de invoering van de noodtoestand 7.381 mensen gearresteerd, omdat ze tegen de coronamaatregelen in de straat zijn opgegaan. Ruim 800.000 mensen kregen een boete.
 • De dalende trend in België zet zich verder door
 • Aantal besmettingen in Rusland loopt flink op, 11.000 in de afgelopen 24 uur
 • ‘Mondkapjes in ov geen wetenschappelijke, maar politieke keuze’
 • Gedragsonderzoek: afstand bewaren blijkt lastig

 

6 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 26.182
 • 1.089 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Tot woensdag vielen er 1089 doden door covid-19, dat is 15 meer dan op dinsdag, wat overeenkomt met een stijging van 1,39% in vergelijking met de voorgaande dag. Het aantal bevestigde gevallen steeg met 480 tot 26.182, een groeipercentage van 1,86%.

Dit is het hoogste groeipercentage voor nieuwe gevallen sinds 22 april, toen er een dagelijkse stijging was van 2,8% van de gevallen.

Wat de informatie per gemeente betreft, is bekend dat Lissabon de plaats is waar de meeste positieve gevallen zijn geconcentreerd (1627), gevolgd door Vila Nova de Gaia (1425) en Porto (1266).

Sinds 1 maart zijn er in Portugal meer dan 471 duizend diagnostische tests uitgevoerd op covid-19, informeerde de staatssecretaris van Volksgezondheid. Hiervan werd 46,5% uitgevoerd in openbare laboratoria, 42,5% in privélaboratoria en 11% in andere academische of militaire laboratoria.

Van 1 t/m 4 mei zijn er gemiddeld 10.700 testen per dag uitgevoerd.

Sommige scholen gaan deels weer open
Dinsdag stuurde het ministerie van Onderwijs de scholen richtlijnen waarmee ze rekening moeten houden bij het opengaan voor leelingen van het 11e en 12e jaar. Dit staat er (in het kort) in:

Lessen tussen 10.00 en 17.00 uur
Leerlingen blijven in de pauzes binnen in de klas
Roosters zonder tussen-uren
De klassen beginnen en eindigen niet allemaal op hetzelfde tijdstip
Eén leerling achter elk buro. Als de klas te groot is, gebruik dan twee lokalen en een extra leerkracht
Op scholen met veel leerlingen en weinig ruimte mag er minder les gegeven worden (tot 50% van de te leren stof)
Zorg voor duidelijke routes, waarbij groepen leerlingen niet dicht bij elkaar in de buurt kunnen komen
Gemeenschappelijke ruimtes dicht als het kan
Bibliotheken en computerzalen op 30% van de normale capaciteit
Ramen en deuren moeten openblijven zodat niet iedereen met z´n vingers aan deurklinken komt

De aanwezigheid van leerlingen moet worden geregistreerd.
Het is de keuze van de school om studenten die geen lessen bijwonen (omdat hun ouders ze liever niet naar school sturen) wel of geen onderwijs op afstand te geven. Leerlingen die aantoonbaar tot een risicogroep behoren moeten wél verplicht ondersteuning krijgen, en lessen op afstand.

Headlines

 • Belgen mogen vanaf zondag weer bij elkaar op visite, maximaal 4 personen bij elkaar
 • Meer huurwoningen beschikbaar dankzij corona
 • Auto-industrie wil subsidie op nieuwe auto’s
 • Chinese overheid zegt de coronacrisis grotendeels bezworen te hebben
 • Immuniteit na groot onderzoek in Tsjechië: slechts 4 à 5 procent
 • Tijdens de lockdown in Frankrijk zijn mensen gemiddeld 2,5 kilo aangekomen

 

5 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 25.702
 • 1.074 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds het begin van de pandemie heeft Portugal volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) 1.074 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 en 25.702 besmettingsgevallen geregistreerd. Wat de gegevens van maandag betreft, is er een toename van 11 doden (+ 1%) en van 178 geïnfecteerden (+ 0,7%).

Het situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot maandag middernacht, geeft aan dat de noordelijke regio het gebied is met het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus, met 613, gevolgd door Lissabon en Taagvallei (223), Centro (211) en Algarve (13). Er zijn 13 sterfgevallen geregistreerd op de Azoren.

Voor het eerst in Portugal is er sprake van een dodelijk slachtoffer onder de 40 jaar, een jonge man tussen de 20 en 29 jaar. Een uitzondering, want 87% van de doden is ouder dan 70 jaar.

Invloed op elektriciteitsverbruik
Het elektriciteitsverbruik daalde met 12% in april, de maand waarin Portugal in een noodtoestand verkeerde. Volgens gegevens die REN vandaag heeft vrijgegeven, is het elektriciteitsverbruik sinds augustus 2004 niet meer gedaald tot een “zo laag” maandelijks niveau.

REN gaf ook aan dat er over dit jaar sprake is van een daling van 2,6% in het elektriciteitsverbruik. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van het nationale energiesysteem meldde dat het verbruik in maart tussen de 18e (toen de noodtoestand voor het eerst werd afgekondigd) en het einde van de maand met ongeveer 8% daalde vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Headlines

 • In Frankrijk was de eerste besmetting met het coronavirus niet in januari, maar een volle maand eerder
 • Gouverneur New York: duizenden niet gemelde sterfgevallen in verpleeghuizen
 • In het Verenigd Koninkrijk wordt een test gedaan met een corona-app op het eiland Wight
 • Weer meer dan 10.000 Russische besmettingen
 • Wereldwijd meer dan kwart miljoen coronadoden
 • ‘Frappante overeenkomsten met Spaanse griep van 1918’, zegt Amerikaanse historicus John M. Barry
 • Minder doden in VS, maar stijging verwacht
 • Al twee dagen geen besmettingen in Nieuw-Zeeland

 

4 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 25.524
 • 1.063 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Tot vandaag registreerde Portugal 1.063 sterfgevallen door covid-19, dat is 20 meer dan op zondag, wat overeenkomt met een groeipercentage van 1,9%. Deze gegevens zijn bekendgemaakt in het laatste epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).
Het aantal positieve gevallen staat sinds het begin van de pandemie op 25.524, 242 meer gevallen dan gisteren, wat overeenkomt met een stijging van 0,95%.

Portugal voorzichtig weer “open”
De bussen en metro´s zijn nog niet populair, mensen die vandaag weer naar het werk gingen pakten vooral de auto. Op de Via de Cintura Interna (VCI) in Porto was er vanochtend meer verkeer dan de afgelopen weken, maar files ontstonden er niet. Ook op de Segunda Circular van Lissabon was er meer verkeer, maar ook hier kwam het niet tot de gebruikelijke files.

In het centrum van Lissabon is nog lang niet alles open. In Graça, Baixa, Chiado en Calhariz, waar normaal de stoffenwinkels en de groentekramen druk bezocht worden, zijn het nu voornamelijk nog gesloten deuren. Mensen die aan het “winkelen” zijn, zoeken vooral naar elastiekjes en stof voor maskers.

Sommige winkels in het historisch centrum van Guarda openden vandaag de deuren. “Ik ben nerveus. Ik sta al 30 jaar in de winkel en ik ben nog nooit in zo’n situatie geweest”, zegt de 50-jarige Lusa Cristina Godinho, een medewerker van de sportwinkel Nova Era. De deuren gingen open na het grondig schoonmaken, wassen en desinfecteren. Maar ze zegt dat ze zich “onzeker voelt ten opzichte van klanten”, ondanks dat er slechts “één persoon tegelijk naar binnen mag, en alleen met masker voor”.

Headlines

 • Mondkapjes verplicht op KLM-vluchten
 • Wereldtentoonstelling Dubai jaar later
 • Spanje meldt opnieuw kleine toename aantal coronadoden
 • Vanaf vandaag mogen alle inwoners van Monaco weer naar buiten, ook op zee
 • Weer meer dan 10.000 besmettingen in Rusland
 • Japanse premier Abe verlengt noodtoestand
 • Nog geen uitsluitsel over profvoetbal België

 

3 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 25.282
 • 1.043 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Gisteren registreerde Portugal 20 sterfgevallen als gevolg van covid-19, een stijging van 2%, wat het totaal op 1.043 brengt sinds het begin van de pandemie. Er werden nog 92 gevallen van besmetting geïdentificeerd, wat overeenkomt met een groeipercentage van 0,4%, het laagste sinds het begin van de uitbraak. Vanaf deze zondag zijn er 25.282 gevallen geïdentificeerd.

De cijfers werden vandaag gepubliceerd in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS), maar moeten met het oog op het lange weekend met enige voorzichtigheid worden gelezen, aldus de minister van Volksgezondheid.

Portugal produceert een miljoen maskers per dag
De Portugese industrie produceert dagelijks een miljoen maskers met de prioriteit om de binnenlandse markt te bevoorraden, maar ook om te exporteren, vertelde de minister van Economie. Vandaag ging Pedro Siza Vieira maskers kopen die beschikbaar waren in een commercieel gebied om te laten zien hoe de nieuwe realiteit van de Portugezen eruit zal zien, als het dragen van een masker verplicht zal zijn in bepaalde openbare ruimtes.

Headlines

 • Goed nieuws uit Spanje: laagste aantal doden sinds 18 maart
 • Nog veel onduidelijkheid over Frans quarantaineplan
 • Opnieuw recordstijging coronapatiënten in Rusland
 • Europa zamelt miljarden in voor coronavaccin
 • Mondmasker verplicht in Thalys en Eurostar
 • Premier Johnson: ik onderschatte ernst van coronabesmetting
 • ‘Britse basisscholen vanaf 1 juni open’

 

2 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 25.190
 • 1.023 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Correctie aantal gevallen
Tot zaterdag overleden 1.023 mensen in Portugal als gevolg van covid-19, een stijging van 1,6% ten opzichte van de vorige dag. Het aantal gevallen in het bulletin van zaterdag van het directoraat-generaal Gezondheid is lager dan dat op vrijdag vanwege een aantal dubbel getelde gevallen. Tot zaterdag werden 25.190 gevallen ontdekt, 203 meer dan de dag ervoor (op vrijdag geeft het gecorrigeerde aantal gevallen 24.987 geïnfecteerden aan).

De minister van Volksgezondheid heeft tijdens de persconferentie van zaterdag verklaard dat een deel van de bulletins na 25 april zal worden gecorrigeerd vanwege dubbele gegevens. Marta Temido legde uit dat de gegevens van SINAVE (Sistema Nacional de Vigilância Epidemiológica) gebaseerd zijn op informatie van twee applicaties die “niet automatisch integreren”.

Het ministerie van Volksgezondheid is “zich bewust van deze kwetsbaarheid” en voert daarom een ​​wekelijkse routine uit waarbij de gegevens die zijn geüpload gecheckt worden. Vrijdag, tijdens deze routine, werd vastgesteld dat een reeks zaken in het Noorden dubbel waren.

Headlines

 • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gedaald tot onder de 700
 • België: weer minder coronapatiënten in het ziekenhuis
 • Frankrijk versoepelt lockdown na 11 mei, noodtoestand verlengd tot 23 juli
 • Duitsland versoepelt maatregelen: kerken, musea en dierentuinen weer open
 • Bmr-vaccinatie geeft mogelijk milder verloop van covid-19-infectie

 

1 mei

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 25.351
 • 1.007 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds het begin van de epidemie heeft Portugal volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) 1.007 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 en 25.351 besmettingsgevallen geregistreerd. Wat de gegevens tot vandaag betreft, is er een toename van 18 doden (+ 1,8%) en 306 geïnfecteerden (+ 1,2%).

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot donderdag middernacht, geeft aan dat de regio Noord het gebied is met het grootste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus, met 578 sterfgevallen, gevolgd door de regio Lissabon en de Taagvallei (202), Centro (201) en de Algarve (13). In de Alentejo werd één overlijden geregistreerd. Er zijn 12 doden geregistreerd op de Azoren. Er zijn geen geregistreerde doden op Madeira.

Reproductiegetal is in het hele land lager dan 1
De overdraagbaarheid van covid-19, het gemiddelde aantal infecties per geïnfecteerde persoon (R), was tussen 23 en 27 april 0,92, met minimale verschillen tussen de verschillende regio’s, zei de minister van Volksgezondheid op de gebruikelijke persconferentie voor beoordeling van de epidemiologische situatie.

De premier had deze gegevens donderdag al bekendgemaakt, maar nu specificeerde Marta Temido dat Lissabon en Vale do Tejo ook een R van 0,92 hebben, na 1,2 te hebben bereikt in de afgelopen vijf dagen, wat betekende dat elke patiënt gemiddeld meer dan één persoon kon infecteren.

Nu is er een “zeer kleine variatie tussen regio’s”, namelijk 0,92 in het noorden, maar ook in Lissabon en Vale do Tejo.

Headlines

 • CBS en RIVM: sterfte daalt verder
 • Recordaantal coronabesmettingen in Rusland
 • Inwoners van Oostenrijk mogen vanaf vandaag weer onbeperkt de deur uit
 • Trump: ja, ik heb bewijs gezien dat virus is ontstaan in lab Wuhan (maar de directeur van de nationale inlichtingendienst zegt van niet)
 • België: winkels weer open vanaf 11 mei en iedereen krijgt een mondmasker
 • Rutte: mondkapjes lossen probleem van virus niet op

 

30 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 25.045
 • 989 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds het begin van de covid-19-uitbraak in Portugal zijn 989 mensen overleden, waarvan 16 in de afgelopen 24 uur, wat overeenkomt met een stijging van 1,6%. Er zijn 25.045 geregistreerde gevallen, 540 geïdentificeerd in de afgelopen 24 uur, wat overeenkomt met een stijging van 2,2% ten opzichte van de dag ervoor, volgens gegevens van het laatste epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Tijdens de persconferentie vandaag zei António Lacerda Sales, staatssecretaris van Volksgezondheid, dat het wereldwijde sterftecijfer van de ziekte 3,9% is en het sterftecijfer boven de 70 jaar 14,1%.

Volgens het DGS-bulletin wachten 3.794 mensen op laboratoriumresultaten en worden 29.467 gecontroleerd door gezondheidsautoriteiten. Het aantal herstelde mensen nam toe tot 1.519 (49 meer dan de dag ervoor). Een persoon wordt na twee negatieve tests als “genezen” beschouwd.

Binnenkort start landelijke campagne over correct gebruik van maskers
Graça Freitas benadrukte dat de aanbeveling voor het gebruik van maskers “werd overgenomen in overeenstemming met het Europees Centrum voor ziektebestrijding (ECDC)” en benadrukte de “komst van een nieuwe klasse maskers”. “We hadden twee soorten maskers voor gezichtsbescherming – normale en chirurgische – maar er is een nieuw type bijgekomen, de zogenaamde sociale maskers.”

Omdat deze maskers verschillende kenmerken hebben (sommige voor eenmalig gebruik en andere herbruikbaar), worden de Portugezen opgeroepen om “maskers te gebruiken die aan certificering zijn onderworpen, rekening houdend met verschillende parameters van veiligheid en het vermogen van het materiaal om deeltjes te filteren”.

De directeur-generaal Gezondheid zei dat “er voornamelijk richtlijnen zullen worden gegeven voor het gebruik van gecertificeerde maskers” en dat er binnenkort een nationale campagne voor het juiste gebruik van maskers zal worden gelanceerd.

De regering heeft een bestelling geplaatst voor meer dan 12 miljoen FFP2-maskers en er zijn er inmiddels ongeveer 5 miljoen geleverd.

Headlines

 • Europese economie krimpt waarschijnlijk met 5 tot 12 procent
 • Fransen kunnen straks fietsen en joggen op 10 meter afstand
 • Laagste aantal gemelde doden in Spanje in zes weken
 • Duitse studie: ‘Kinderen mogelijk net zo besmettelijk als volwassenen’
 • Geen binnenlandse besmettingen in Zuid-Korea
 • Ruim de helft van de Nederlanders zal een corona-app op zijn telefoon zetten als die app voldoet aan alle eisen op het gebied van privacy en veiligheid

 

29 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 24.505
 • 973 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Tot deze woensdag vielen er in Portugal 973 doden te betreuren door covid-19 – dat is 25 meer dan op dinsdag, wat overeenkomt met een groeipercentage van 2,6%. Deze gegevens zijn woensdag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid.

Sinds de uitbraak is begonnen, zijn er 24.505 positieve gevallen geïdentificeerd. Hiervan zijn er 183 geïdentificeerd in de afgelopen 24 uur, wat overeenkomt met een stijging van 0,8% in vergelijking met de cijfers van dinsdag. Het aantal mensen dat als genezen wordt beschouwd, is ook toegenomen: het zijn er nu 1.470, 81 meer dan op dinsdag.

Weer aan het werk straks
Het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) adviseert bedrijven om werknemers regelmatig zelf hun temperatuur te laten opmeten, desinfectie van oppervlakken op werkplekken te versterken en teams te reorganiseren om de veiligheidsafstand tussen werknemers te garanderen.

In een handleiding herinnert DGS eraan dat “adequate preventieve maatregelen op de werkplek niet alleen levens redden, maar ook het functioneren van bedrijven en toeleveringsketens voor goederen en diensten garanderen”.

Onder de verschillende maatregelen is er het toezien op meer handhygiëne – met pauzes tijdens werktijden voor werknemers om hun handen te wassen of te desinfecteren – en het plan voor het reinigen van werkoppervlakken, meubels en voorwerpen waar mensen vaak met de handen aan zitten, zoals deurkrukken, schakelaars, toetsenborden en telefoons.

Headlines

 • Denemarken heeft de uitbraak van het coronavirus onder controle, meldt premier Frederiksen
 • Zwitserland verlengt en versoepelt maatregelen
 • Een op de vijf Nederlandse ondernemers heeft bij hun gemeente aangeklopt voor een aanvulling op het inkomen
 • Bijna 100.000 coronabesmettingen in Rusland
 • 1 miljoen besmettingen in Verenigde Staten
 • Spanje gaat de komende tijd stapsgewijs uit lockdown
 • Onderzoekers in Oxford hopen op corona-vaccin in september

 

28 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 24.322
 • 948 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

In totaal registreerde Portugal 948 sterfgevallen als gevolg van covid-19, 20 meer dan op maandag. Er zijn in totaal 24.322 besmettingsgevallen in het land: 295 meer gevallen dan de vorige dag, wat overeenkomt met een groeipercentage van 1,2%. 936 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen (59 minder dan gisteren) en er liggen 172 mensen op de intensive care, vier minder dan de dag ervoor. In totaal zijn er 1.389 mensen die hersteld zijn van de SARS-CoV-2-virusinfectie.

De gegevens zijn deze dinsdag vrijgegeven door het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) in het epidemiologisch bulletin, inclusief de gegevens die tot middernacht van de vorige dag zijn geregistreerd.

Het Noorden van het land is de regio die het meest door de pandemie wordt getroffen, met 14.702 besmettingsgevallen en 546 sterfgevallen. De regio Lissabon en de Taagvallei telt 5.593 gevallen en 185 doden en het centrum registreert 3.289 geïnfecteerden en 194 doden door covid-19. De Algarve telt 330 gevallen en 12 doden en in Alentejo is er één persoon overleden en zijn er 201 bevestigde gevallen. Op de Azoren is er sprake van tien sterfgevallen en 121 geïnfecteerde mensen en Madeira telt 86 besmettingsgevallen en geen sterfgevallen.

De noodtoestand eindigt op 2 mei, bevestigt Marcelo
De president van de republiek heeft aangekondigd dat de noodtoestand niet voor de derde keer zal worden verlengd en dat deze op 2 mei om middernacht zal eindigen. Marcelo Rebelo de Sousa benadrukt echter de noodzaak om “kleine stapjes” te zetten in wat nog geen terugkeer is naar de normaliteit en dat “het einde van de noodtoestand niet het einde is van de uitbraak of de behoefte aan controle”.

De regering maakt deze week de nieuwe regels bekend. Waarschijnlijk gaan de winkels, kapperszaken en kinderopvangcentra weer open.

Headlines

 • Portugal gaat noodtoestand beëindigen
 • Fransen mogen op 11 mei de straat weer op, als de cijfers meevallen
 • Mondkapjesplicht nu in heel Duitsland
 • Belgische coronacijfers blijven dalen, versoepeling wordt bekeken
 • RIVM: 88 nieuwe opnames, 48 nieuwe doden
 • Weer minder nieuwe coronadoden in Spanje
 • Zorgen in Duitsland, reproductiegetal is gestegen naar bijna 1, nadat het begin deze maand naar 0,7 was gezakt

 

27 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 24.027
 • 928 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds het begin van de epidemie in Portugal zijn er volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) 928 sterfgevallen geassocieerd met COVID-19 en 24.027 besmettingsgevallen geweest. Vergeleken met de gegevens van zondag was er een toename van 25 doden (+ 2,8%) en 163 geïnfecteerden (+ 0,7%).

Er zijn 1.357 mensen “genezen”, 28 meer dan gisteren.

De regio Noord is het gebied met het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus (536), gevolgd door de regio Centro ( 191), de regio Lissabon en de Taagvallei (179) en de Algarve (12). In de Alentejo werd minstens één overlijden geregistreerd. Op de Azoren zijn negen doden geregistreerd. Er zijn geen geregistreerde doden op Madeira.

Over het hele land zijn er 995 mensen in het ziekenhuis opgenomen, tien minder dan op zondag en 176 op de intensive care, zes minder dan gisteren.

Minstens 5.091 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 30.703 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten.

Scholen zullen de gezondheidsregels naleven bij terugkeer naar de lessen
De regering bereidt de leerlingen van het 11e en 12e jaar al voor op de terugkeer naar school. De heropening van scholen kan plaatsvinden op 18 mei, zoals vandaag is gemeld, waarbij de directeur-generaal van gezondheid garandeert dat verschillende gezondheidsregels moeten worden gevolgd door studenten en docenten.

“De terugkeer wordt voorbereid. Alle maatregelen worden afgewogen door het Ministerie van Volksgezondheid en het Ministerie van Onderwijs. Er is een reeks regels die we allemaal kennen en die ook zullen worden toegepast op scholen en deze klassen”, zei de leider van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) vandaag.

“Specifieke situaties zullen worden bestudeerd, zoals het geval van leraren en studenten, die mogelijk kwetsbaarder zijn”, zei Graça Freitas.

In het geval van leraren zullen “leeftijdscriteria” en “onderliggende ziektes die een specifieke situatie rechtvaardigen” samen met de gezondheidsautoriteiten worden geanalyseerd.

In het geval van studenten zal rekening worden gehouden met de gevallen van “immunosuppressieve of ernstige onderliggende condities” die “uitzonderlijke maatregelen” kunnen opleveren.

Headlines

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care (ic) ligt, is gedaald tot 905
 • RIVM meldt kleinste aantal geregistreerde sterfgevallen (43) sinds 22 maart
 • ‘Productie iPhone 12 met ongeveer een maand vertraagd vanwege coronavirus’
 • Herstelde Johnson: VK nog niet klaar voor versoepeling van maatregelen
 • Veel winkels, fabrieken en de dierentuinen in Tsjechië zijn weer open
 • Griekenland gaat coronamaatregelen versoepelen
 • Nieuw-Zeeland heeft het virus er voorlopig onder, denkt premier
 • Australische corona-app meer dan een miljoen keer gedownload

 

26 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 23.864
 • 903 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds de uitbraak is begonnen, heeft Portugal volgens het epidemiologische bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) 903 sterfgevallen geregistreerd die verband hielden met COVID-19 en 23.864 besmettingsgevallen. Wat de gegevens van zaterdag betreft, was er een toename van 23 doden (+ 2,6%) en van 472 geïnfecteerden (+ 2%).

1329 zijn “genezen”, 52 meer dan gisteren.

Het epidemiologische situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot zaterdag 24.00 uur, geeft aan dat de regio Noord het gebied is met het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus, met 519 sterfgevallen, gevolgd door de regio Centre (188), dan de regio Lissabon en Taagvallei (175) en de Algarve (12). In de Alentejo werd minstens één overlijden geregistreerd. Op de Azoren zijn acht doden geregistreerd. Er zijn geen geregistreerde doden op Madeira.

Over het hele land zijn er 1.005 personen opgenomen in het ziekenhuis, 39 minder dan gisteren en 182 mensen liggen op intensive care-afdelingen, vier minder dan gisteren.

Minstens 4.673 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 30.453 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn er 236.410 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan er 207.873 negatief hebben getest.

Headlines

 • Minder coronadoden in Groot-Brittannië en Italië
 • Dodental Spanje loopt op naar 23.190
 • RIVM meldt minder doden en ziekenhuisopnames
 • Vanaf vandaag mogen kinderen in Spanje een uur per dag buiten spelen
 • De scholen in Italië blijven tot en met de zomervakantie gesloten
 • De Britse premier Johnson gaat morgen weer aan het werk
 • Belgische politie neemt rondrijdend café in beslag

 

25 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 23.392
 • 880 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 is opgelopen tot 880, het aantal geïnfecteerden is 23.392, volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS). Ten opzichte van de gegevens van vrijdag is er een toename van 26 doden (+ 3%) en 595 geïnfecteerden (+ 2,6%).

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot vrijdag middernacht, geeft aan dat de regio Noord het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus registreert, met 502, gevolgd door de regio Centro (188), de regio Lissabon en Taagvallei (170) en Algarve (11). In de Alentejo werd minstens één overlijden geregistreerd. Op de Azoren zijn acht doden geregistreerd. Er zijn geen geregistreerde doden op Madeira.

Over het hele land zijn er 1.040 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 28 minder dan op vrijdag en 186 op intensive care-afdelingen, 2 minder dan gisteren.

Minstens 4.783 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 29.932 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn 231.737 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan 203.562 negatief hebben getest.

Viering van 25 april
Premier Costa zei vandaag dat, zelfs in de huidige context waarin het land in een noodtoestand verkeert, 25 april een feestdag moet zijn en een eerbetoon aan cultuur.

António Costa hield een toespraak via een videostream die werd uitgezonden aan het begin van de online vieringen van 25 april 1974 in de officiële residentie van de premier in São Bento, die nu gesloten is voor het publiek vanwege de covid-19 pandemie.

“Gewoonlijk openden we op 25 april de deuren om de tuinen en al deze ruimtes te leren kennen. Dit jaar is, zoals we weten, bijzonder. We moeten los van elkaar maar tegelijk bij elkaar zijn om deze pandemie het hoofd te kunnen bieden”, aldus Costa in de videoboodschap.

Headlines

 • Laagste dodental Italië sinds 17 maart
 • Spaanse restaurants bereiden zich met glascabines voor op het ‘nieuwe normaal’
 • Meer dan 20.000 coronapatiënten overleden in Britse ziekenhuizen
 • WHO waarschuwt: geen bewijs dat genezen coronapatiënten immuun zijn
 • In België blijft het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen afnemen
 • Ook prostituees hebben het zwaar in deze tijden, daarom willen ChristenUnie, CDA en PvdA prostituees in acute broodnood helpen

 

24 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 22.797
 • 854 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Er zijn tot deze vrijdag in Portugal 854 personen overleden door covid-19 – 34 meer dan op donderdag, wat overeenkomt met een groeipercentage van 4,1%. Deze gegevens zijn vandaag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid.

Sinds het uitbreken van de ziekte zijn er 22.797 positieve gevallen vastgesteld. Hiervan zijn er 444 geïdentificeerd in de afgelopen 24 uur, wat overeenkomt met een stijging van 1,9% in vergelijking met de cijfers van donderdag. Het aantal mensen dat als genezen wordt beschouwd, is ook toegenomen: er zijn er nu 1228, 27 meer dan gisteren.

Headlines

 • Oud-DNB-president Wellink: Europees steunfonds onvoldoende
 • RIVM: minder ziekenhuisopnames en doden
 • Laagste aantal doden in een maand in Italië
 • Dodental VS boven 50.000
 • Uitvinder bluetooth: techniek ongeschikt voor corona-app
 • Suggestie van Trump: ontsmettingsmiddel injecteren
 • Burgemeester van de Japanse stad Osaka zegt dat mannen de boodschappen moeten doen in coronatijden want “vrouwen treuzelen te lang en zijn daarom minder geschikt om in deze tijden boodschappen te doen.”

 

23 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 22.353
 • 820 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het aantal sterfgevallen in verband met Covid-19 is toegenomen met 35, tot 820 (+ 4,5%). Het aantal geïnfecteerde personen nam toe met 371, tot 22.353 (+ 1,7%), volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) van vandaag.

Bij de sterfgevallen gaat het om 9 personen in de leeftijd tussen 40 en 49 jaar oud, 21 tussen 50 en 59 jaar oud, 71 tussen 60 en 69 jaar oud, 168 tussen 70 en 79 jaar oud en 551 met 80 of meer jaren.

De meest getroffen regio is het noorden met 13.382 bevestigde gevallen en 475 doden, de regio Lissabon en Vale do Tejo met 5.194 gevallen en 146 doden; de regio Centro met 3.084 bevestigde gevallen en 179 doden, de Algarve met 318 gevallen en 11 doden; Alentejo met 181 gevallen en één overlijden vast te leggen. In de autonome regio’s zijn er 109 gevallen op de Azoren en 8 doden, en 85 gevallen op Madeira zonder dat er sterfgevallen gemeld zijn.

De steden met het hoogste aantal geïnfecteerde personen zijn Lissabon (1.266), Porto (1.099) en Vila Nova de Gaia (1.161).

5 weken
Op 12 maart kondigde de regering de sluiting van scholen aan met ingang van 16 maart. In de drie dagen ertussen maakten de meeste gezinnen en bedrijven plannen voor wat er zou volgen.

De eerste dagen was het vooral zoeken naar antwoorden op verschillende vragen. Hoe gaan de kinderen nu studeren? Hoe zorgen we dat we eten in huis hebben? Hoe gaan we de familie bezoeken? Hoe ga ik die gemiste vergadering inhalen?

Na vijf weken zou je bijna zeggen “het was makkelijk”. Maar dat was het niet.
Het was moeilijk, het was tumultueus, het was een periode vol twijfels. Die twijfels zijn er nog altijd, en er komen elke dag nieuwe bij.

Wat wél waar is, het grote aanpassingsvermogen van Portugezen – ze staan niet voor niets bekend als ‘early adopters’, ze zijn voorstanders van nieuwe technologieën – is een voordeel in deze crisis waar iedereen mee wordt geconfronteerd. Het is de paradox van een land dat volgens studies afkerig is van verandering (of angst heeft voor verandering) maar tegelijkertijd een land is dat zich “wanneer het echt moet” relatief gemakkelijk aanpast.

Daarmee zijn de twijfels niet weg, of de zorgen minder. Maar in dit land waar iedereen “gewoon even thuis moet blijven” werden snel nieuwe routines gemaakt. Telewerken, tele-school, bellen met de familie in plaats van samenzitten, online kopen of met handschoenen naar de supermarkt, nieuwe vormen van ontspanning vinden, of juist de oude herontdekken. Dit is het land waar ze niet bij de pakken neer gaan zitten, maar de nieuwe realiteit accepteren. Gewoon, omdat het even niet anders is.

bron: Sapo.pt

Headlines

 • Alle basisscholen in Nederland op 11 mei weer open
 • Ongeveer een op de zes werkende Amerikanen heeft zijn baan verloren sinds halverwege maart
 • Dodental in Spanje nagenoeg gelijk aan gisteren
 • China doneert weer miljoenen extra aan WHO
 • Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest, meldt het AD op basis van gegevens van het RIVM
 • UEFA beslist: EK voetbal blijft EURO 2020 heten, ook in 2021

 

22 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 21.982
 • 785 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Er zijn 23 meer doden geregistreerd dan de dag ervoor, resulterend in een totaal van 785 doden door covid-19 in Portugal. Er zijn nog 603 meer mensen besmet (in totaal nu 21.982 bevestigde gevallen), wat overeenkomt met een stijging van 2,8%. 226 mensen herstelden van de ziekte – in totaal zijn er 1.143 mensen “genezen”.

Van de 603 nieuwe gevallen die woensdag in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) werden gemeld, kwam 58,5% voor bij mensen onder de 50 jaar. In totaal waren er 353 gevallen in deze leeftijdsgroep.

Robot
Een team van onderzoekers van het Instituto de Engenharia de Sistemas e Computadores, Tecnologia e Ciência (INESC TEC), in Porto, is bezig met de ontwikkeling van een autonome robot die door middel van sensoren en ultraviolette lampen ruimtes in ziekenhuisafdelingen kan desinfecteren.

De robot, die “niet erg groot zal zijn”, tussen de 30 en 40 centimeter in diameter en een meter hoog, kan via zijn sensorsysteem detecteren of een kamer al dan niet leeg is en activeert vervolgens de ultraviolette lampen waardoor de desinfectie van de ruimte mogelijk wordt.

Headlines

 • Franse gezondheidsraad: draag een mondkapje buiten
 • Mondkapje in ov vanaf maandag in heel Duitsland verplicht
 • RIVM: 138 nieuwe doden, 124 opnames in ziekenhuis
 • Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft besloten om alle vluchten van en naar Nederland tot en met 27 mei te annuleren
 • Spanje mikt op versoepeling lockdown per half mei

 

21 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 21.379
 • 762 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het aantal herstelde mensen is nu hoger dan het aantal sterfgevallen in Portugal. Er zijn in totaal 917 mensen hersteld (twee negatieve tests) en 762 personen overleden aan de gevolgen van covid-19 in Portugal. Het groeipercentage van nieuwe gevallen was 2,5%. Het noorden is de regio met de meeste gevallen, maar Lissabon is de provincie geworden met de meest besmette mensen.

1.172 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen (36 minder dan op maandag) en 213 op de intensive care. De gegevens zijn deze dinsdag vrijgegeven door het directoraat-generaal Gezondheid (DGS), dat de cijfers dagelijks bijwerkt in een epidemiologisch bulletin. De gegevens in het bulletin verwijzen naar de gegevens die tot middernacht beschikbaar waren.

Werkgevers mogen zich “niet te veel bemoeien” met de thuiswerker
Werkgevers kunnen bij telewerken geen “middelen voor bewaking op afstand gebruiken om de professionele prestaties van de werknemer te controleren”, ze mogen ook niet vragen om de webcam altijd aan te houden of gesprekken op te nemen. Dit zou “een onnodige en zeker buitensporige beperking van het privéleven van de werknemer” opleveren. De werkgever kan wel de werktijden vastleggen: hoe laat er begonnen moet worden, wanneer er gestopt mag worden, en hoe lang de lunchpauze duurt.

De richtlijnen zijn afkomstig van de Comissão Nacional de Protecção de Dados (CNPD), de privacy-waakhond van Portugal, die de afgelopen weken te maken heeft gehad met verschillende problemen over dit onderwerp. De covid-19 pandemie heeft duizenden mensen doen besluiten om thuis te werken, waarbij de regering het telewerken regime aanbeveelt aan iedereen die het kan doen.

Headlines

 • Basisscholen, kinderopvang en het speciaal onderwijs in Nederland kunnen onder voorwaarden na de meivakantie open
 • Verdere versoepeling Oostenrijk, restaurants half mei open
 • Italië gaat plannen bekendmaken voor versoepeling lockdown
 • Trump wil immigratie VS tijdelijk opschorten
 • Nederlandse scholen doen videobeldienst Zoom massaal in de ban
 • Hongkong meldt nul nieuwe coronagevallen in afgelopen etmaal

 

20 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 20.863
 • 735 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Portugal registreerde gisteren 21 sterfgevallen als gevolg van covid-19, wat het totaal sinds het begin van de pandemie op 735 brengt. Het land heeft in totaal 20.863 gevallen van infectie door het SARS-CoV-2-virus, 657 meer dan de vorige dag – wat overeenkomt met een groeipercentage van 3,2%. De gegevens zijn vandaag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Het sterftecijfer in Portugal is 3,5% en boven de 70 jaar is het 12,8%. Het aantal herstelden blijft ongewijzigd: er zijn er 610. Om als “genezen” te worden beschouwd, zijn twee negatieve tests nodig.

Er zijn 1.208 mensen opgenomen in het ziekenhuis en 215 op intensive care-afdelingen (negen minder dan de dag ervoor). Mensen die thuis worden behandeld, vertegenwoordigen 87,8% van de gevallen. Het percentage ziekenhuisopnames is 5,8%, met 1,8% op de intensive care, liet de staatssecretaris van Volksgezondheid, António Lacerda Sales, weten tijdens een persconferentie. Ze liet ook weten dat de bezettingsgraad van intensive care units de 54% bereikt.

Headlines

 • Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwt dat het ergste van de coronacrisis “nog voor ons ligt”. Hij zei niet waarom.
 • 409 nieuwe Britse doden, minder dan gisteren
 • Japanse viroloog pessimistisch over Olympische Spelen in 2021
 • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in België stabiliseert, maar blijft met 232 nieuwe opnames vrij hoog
 • In Spanje is het totale aantal geregistreerde besmettingen boven de 200.000 uitgekomen
 • Italië meldt voor het eerst minder zieken dan dag ervoor
 • Zwitsers verwachten dat horeca in juni weer open kan

 

19 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 20.206
 • 714 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens het epidemiologisch bulletin dat vandaag is gepubliceerd, zijn er in Portugal 714 sterfgevallen als gevolg van covid-19 (27 meer dan op zaterdag, + 3,9 procent) en een totaal aantal bevestigde gevallen van in totaal 20.206 (521 nieuwe gevallen, + 2,6%).

Bij de karakterisering van sterfgevallen zijn er 8 in de leeftijd tussen 40 en 49 jaar oud, 20 tussen 50 en 59 jaar oud, 65 tussen 60 en 69 jaar oud, 151 tussen 70 en 79 jaar oud en 470 met 80 jaar oud of meer jaren.

Het aantal herstelde gevallen bleef op 610.

In totaal zijn er tot nu toe 187.604 vermoedelijke gevallen geweest, waarvan 162.439 negatief hebben getest.

Er zijn nog 4.959 mensen in afwachting van laboratoriumresultaten en 27.947 personen die onder toezicht staan.

In totaal zijn er momenteel 1.243 gevallen van ziekenhuisopname, van wie 224 op de intensive care.

De belangrijkste symptomen zijn koorts (38%), hoesten (52%), ademhalingsmoeilijkheden (16%), hoofdpijn (25%), spierpijn (27%) en algemene zwakte (21%).

Headlines

 • Spanje meldt laagste aantal doden in een maand
 • Ontwikkelaars, computerbeveiligers en privacy-experts zijn niet onder de indruk van de zeven overgebleven corona-apps die kans maken om door de overheid tot officiële corona-app van Nederland te worden verheven.
 • Aantal Belgische ziekenhuisopnames zakt onder de 5.000
 • Britse artsen wanhopig: ‘Tekort aan beschermingsmiddelen’
 • Anti-quarantaineprotest in Brazilië

 

18 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 19.685
 • 687 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Van vrijdag tot zaterdag stegen de gevallen van coronabesmettingen met 3,5% en het aantal doden met 4,6%. 610 patiënten zijn hersteld, maar nog eens 228 blijven op de intensive care, zes meer dan de dag ervoor. In de regio Noord zijn de meeste nieuwe gevallen van infectie, 68% van het totaal.

30 mensen stierven in de afgelopen 24 uur als gevolg van de covid-19 pandemie, waardoor het totaal aantal dodelijke slachtoffers in Portugal toenam tot 687. Er zijn nu 19.685 besmettingsgevallen geregistreerd, 663 meer dan gisteren, volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS). Portugal telde vrijdag 657 doden en 19.022 geïnfecteerden.

Volgens gegevens die vandaag zijn vrijgegeven, zijn 1.253 mensen in het ziekenhuis opgenomen, van wie 228 op de intensive care liggen (zes meer dan de vorige dag). Volgens het DGS-bulletin wachten 5.166 mensen op laboratoriumresultaten en worden 25.456 gecontroleerd door gezondheidsautoriteiten. Het aantal herstelde mensen nam toe tot 610 (91 meer dan de dag ervoor). Een persoon wordt na twee negatieve tests als “genezen” beschouwd. Van vrijdag tot en met zaterdag zijn er in Portugal 3.771 tests uitgevoerd om op covid-19 te screenen.

In het noorden worden ongeveer 20.000 zorgprofessionals getest
De voorspelling is dat tegen het einde van de eerste week van mei diagnostische tests zullen zijn voltooid voor alle professionals die werkzaam zijn op langdurige zorgafdelingen en verpleeghuizen in het noorden, waar het aantal coronabesmettingen hoger ligt dan in de rest van het land.

Later zullen professionals van de afdelingen ouderenzorg en langdurige zorg in Centraal-Portugal worden getest, maar er is nog geen compleet rooster. Daarna zullen ook de andere regio´s volgen.

Headlines

 • Dodental Verenigd Koninkrijk passeert 15.000
 • RIVM: 142 doden, minder ziekenhuisopnames
 • Van de 36.000 geregistreerde coronadoden in de VS, zijn er zeker 7.000 overleden in verzorgingshuizen
 • Sobere verjaardag voor Queen Elizabeth vanwege coronacrisis
 • Doe-het-zelfzaken in België na maand heropend
 • ‘Bloeddrukverlager kan mogelijk ernstige complicaties corona voorkomen’

 

17 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 19.022
 • 657 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Met betrekking tot de gegevens van gisteren is er sprake van een toename van 28 sterfgevallen (+ 4,5%) en 181 bevestigde gevallen (+ 1%).

Het is de kleinste toename in besmettingen in Portugal sinds 19 maart, toen er 143 nieuwe infecties met het coronavirus werden geregistreerd.

Volgens het DGS-rapport van vandaag zijn er 519 mensen hersteld, 26 meer dan gisteren.

Over het hele land liggen er 1.284 patiënten in het ziekenhuis, 18 minder dan op donderdag en 222 op intensive care-afdelingen, zeven minder dan gisteren.

Minstens 4.805 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 25.456 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds het begin van de pandemie zijn er 158.940 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan 135.113 negatief hebben getest.

De meest getroffen leeftijdsgroep als het gaat om besmettingen is 50 tot 59 jaar (3.306), gevolgd door 40 tot 49 jaar (3.296), ouder dan 80 jaar (2.877), 30 tot 39 jaar (2.649) en 60 tot 69 jaar (2.341). De gegevens geven ook aan dat er 1.731 gevallen zijn van mensen tussen 70 en 79 jaar oud.

Er zijn ook 322 gevallen van kinderen tot negen jaar, 487 jongeren van 10 tot 19 jaar en 2.013 van 20 tot 29 jaar oud.

Headlines

 • Europarlement wil toch een soort eurobonds, maar ze heten wel anders
 • Rutte over corona-apps: ‘Vrijwilligheid staat voorop’
 • Op Frans vliegdekschip meer dan 1000 bemanningsleden besmet
 • Wuhan stelt dodental naar boven bij
 • Automarkt stort in, 55 procent minder auto’s verkocht
 • In Duitsland is het aantal mensen dat door één persoon met corona wordt besmet onder de 1 gezakt
 • Trump komt met afbouwrichtlijn voor coronamaatregelen VS
 • Noodtoestand in Portugal verlengd tot 2 mei

 

16 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 18.841
 • 629 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens het epidemiologisch bulletin dat vandaag is gepubliceerd, zijn er in totaal in Portugal 629 sterfgevallen als gevolg van covid-19 geregistreerd (+ 5% ten opzichte van de dag ervoor), en een totaal aantal bevestigde gevallen van 18.841 (+ 4,1%).

Het aantal herstelde gevallen nam toe van 383 tot 493 – dit is de dag waarop de meeste gevallen van herstel binnen 24 uur worden geregistreerd (110).

Wat betreft de sterfgevallen gaat het om 8 in de leeftijd tussen 40 en 49 jaar oud, 18 tussen 50 en 59 jaar oud, 59 tussen 60 en 69 jaar oud, 131 tussen 70 en 79 jaar oud en 413 van 80 jaar of ouder. Het letaliteitspercentage is 3,34%.

In totaal zijn er tot nu toe 154.727 vermoedelijke gevallen geweest, waarvan 131.976 negatief hebben getest.

Derde decreet
De regering is het eens met het decreet van de president van de republiek.
Zonder op details in te gaan zei António Lacerda Sales, staatssecretaris van Volksgezondheid, dat “de toespraak van de president van de republiek in overeenstemming is met de gedachten van de regering”. “Dus ja, het decreet voldoet aan de behoedzame maatregelen die we hebben genomen.”

Testcapaciteit
Over de huidige testcapaciteit stelde de minister van Volksgezondheid, na een eerste misverstand over de waarden, dat de capaciteit is verbeterd. “We hebben in totaal nu 208.738 testen uitgevoerd. De dag met de meeste testen was 9 april met een aantal van 12.087. Sommige dagelijkse schommelingen zijn natuurlijk, maar over het algemeen hebben we geen problemen met onze testcapaciteit.”

Beperkingen mobiliteit
In dit derde decreet van de noodtoestand, waarin het einde van de verplichte opsluiting wordt besproken, wordt vastgesteld dat de mobiliteitsbeperkingen van mensen groter of kleiner kunnen worden, afhankelijk van de leeftijd of woonplaats. Ze moeten “zonder discriminerend karakter, passen bij de epidemiologische situatie en worden gerechtvaardigd door de noodzaak het risico op besmetting te verminderen”.

Er wordt nog steeds voorzien in de mogelijkheid van verplicht thuisblijven, evenals de aanleg van afrasteringen, maar de mobiliteitsbeperkingen zullen minder worden.

Bescherming van persoonsgegevens
Wat betreft de beperkingen van het recht op bescherming van persoonsgegevens, alles blijft zoals het was: de enige opgelegde beperkingen zijn dat het directoraat-generaal Gezondheid via de mobiele telefoon berichten over de pandemie naar alle burgers mag blijven sturen. Er werden geen andere beperkingen overwogen om een vorm van screening op geïnfecteerde of verdachte personen mogelijk te maken.

 

15 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 18.091
 • 599 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

32 doden en 643 nieuwe besmettingen in 24 uur. De cijfers zijn vandaag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Sinds het begin van de uitbraak zijn 18.091 positieve gevallen geïdentificeerd. Hiervan werden er 643 geïdentificeerd in de afgelopen 24 uur, wat overeenkomt met een stijging van 3,7% in vergelijking met de cijfers van gisteren. Het aantal sterfgevallen nam toe met 32 (+ 5,6%). Deze gegevens zijn woensdag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid.

Het is ook bekend dat 1.200 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen, waarvan 208 op de intensive care-afdelingen – tien mensen minder dan de dag ervoor. Sinds de uitbraak is begonnen, zijn 383 mensen genezen. Een persoon komt (pas) als “genezen” in de boeken na twee keer negatief getest te zijn.

Minstens 4.060 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 26.144 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn er 150.804 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan 128.653 negatief hebben getest.

Headlines

 • België verlengt maatregelen tot 3 mei. Tuincentra en bouwmarkten mogen onder voorwaarden weer de deuren openen
 • ‘Duitsland wil beperkingen verlengen tot 3 mei’, volgens persbureau DPA
 • Opnieuw daling aantal IC-patiënten in Nederland
 • Brussel ziet het liefst een Europese corona-app
 • Frans voorstel: maak handgel van wijn
 • Kritiek op Trump na dichtdraaien geldkraan WHO

 

14 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 17.448
 • 567 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Portugal registreerde tot nu toe 567 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 en 17.448 besmette patiënten, volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS). Vergeleken met maandag was er een stijging van 32 sterfgevallen (+6%) en van 514 bevestigde gevallen (+3%).

In totaal zijn er al 347 hersteld, 70 meer dan op maandag, wat neerkomt op een groei van 25%. Minstens 2.474 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 23.265 worden gecontroleerd door de autoriteiten.

Van de 567 geregistreerde sterfgevallen waren er 370 ouder dan 80 jaar, 116 tussen 70 en 79 jaar oud, 56 tussen 60 en 69 jaar oud, 18 tussen 50 en 59 jaar oud en zeven sterfgevallen tussen 40 en 49 jaar oud.

Volgende de DGS-gegevens is Porto de gemeente met het hoogste aantal SARS-CoV-2-coronavirusinfecties, met 959 gevallen, gevolgd door Lissabon (946), Vila Nova de Gaia (884), Matosinhos (768), Gondomar (718), Braga (647), Maia (645), Valongo (507), Ovar (435) en Sintra (404).

De regio Noord blijft het hoogste aantal infecties registreren, in totaal 10.302, gevolgd door de regio Lissabon en de Taagvallei, met 3.994 gevallen, de regio Centro (2.549), de Algarve (289) en de Alentejo, die vandaag 155 gevallen heeft.

Op de Azoren zijn er 100 bevestigde gevallen en op Madeira 59.

Het probleem van vals-negatieve tests
Valse negatieven zijn een probleem bij de diagnose van Covid-19. De persoon heeft de klassieke symptomen – hoge koorts, hoest, pijn in het lichaam – hij weet dat hij in contact is geweest met iemand die besmet is, doet een diagnostische test voor het coronavirus en het resultaat is negatief. Het is een veel voorkomend probleem, waarvan de medische wereld zich steeds meer bewust is geworden.

Voorlopig is de enige beschikbare diagnostische test, het wattenstaafje, gebaseerd op de identificatie van het virus in het verzamelde materiaal, de orofarynx. Nadat het virus uit het monster is geëxtraheerd, wordt de hoeveelheid materiaal duizenden keren in het laboratorium versterkt en vervolgens wordt het genetische materiaal onderzocht.

Niemand is zeker van het aantal vals-negatieven, maar studies wijzen op een cijfer van rond de 30 procent. Een ernstig probleem, gemeld in The New York Times door arts en professor aan de Yale University, Harlan M. Krumholz. “We lopen het risico de verspreiding van het virus te onderschatten, zelfs als we het aantal uitgevoerde tests verhogen”, benadrukt hij. “Zelfs als er betere tests komen, moeten we de resultaten altijd in context plaatsen, gebruikmakend van de andere verzamelde informatie. Het is een les voor de hele geneeskunde: alle gegevens bekijken en niet slechts een klein deel.”

Headlines

 • Meer doden in Italië, maar minder besmettingen
 • Het aantal patiënten met corona in Rusland blijft toenemen. De autoriteiten melden vandaag een recordaantal van 2774 nieuwe gevallen
 • RIVM: 122 doden en 210 ziekenhuisopnames meer
 • Minder nieuwe besmettingsgevallen in Duitsland
 • “Het virus wordt moe”, zei viroloog Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van de Belgische gezondheidsautoriteiten. Volgens hem ontwikkelen de cijfers zich gunstig.
  Polen gaat lockdown versoepelen
 • In Denemarken gaan morgen de kinderdagverblijven en scholen voor kinderen tot en met de vijfde klas weer open

 

13 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 16.934
 • 535 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

In Portugal werden in totaal 535 sterfgevallen geregistreerd die verband houden met COVID-19 en 16.934 geïnfecteerden. Ten opzichte van zondag is dat een stijging van 31 sterfgevallen (+6,2%) en 349 bevestigde gevallen (+2,1%).

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot zondag 24:00 uur, geeft aan dat de regio Noord het gebied is met het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus, met 303 doden, gevolgd door de regio Centro (123), de regio Lissabon en de Taagvallei (96) en de Algarve (9). Op de Azoren zijn vier doden geregistreerd. In Alentejo en Madeira zijn geen sterfgevallen geregistreerd.

In totaal zijn er 1.187 personen opgenomen in het ziekenhuis, tien meer dan op zondag, waarvan 188 op intensive care-afdelingen, 40 minder dan gisteren.

Minstens 3.264 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 26.989 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn er 139.184 vermoedelijke gevallen geweest, waarvan 16.934 positief hebben getest.

Meest getroffen landen
De pandemie veroorzaakt door het nieuwe coronavirus heeft wereldwijd minstens 114.539 doden veroorzaakt, sinds het in december in China opdook, volgens een beoordeling die vandaag door AFP is gemaakt op basis van officiële bronnen.

Sinds de epidemie is begonnen, zijn in 193 landen en gebieden officieel meer dan 1.853.300 besmettingsgevallen vastgesteld.

Dit aantal gediagnosticeerde gevallen weerspiegelt slechts een fractie van het werkelijke aantal infecties, waarbij veel landen alleen die gevallen testen die ziekenhuisbehandeling nodig hebben. Van deze gevallen worden er nu minstens 395.000 als genezen beschouwd.

De Verenigde Staten, waar in februari het eerste sterfgeval in verband met het SARS-CoV-2-coronavirus werd geregistreerd, is het meest getroffen land, met 22.109 sterfgevallen en 557.590 geïnfecteerden. Minstens 41.831 mensen zijn genezen verklaard van COVID-19.

Na de Verenigde Staten zijn Italië het meest getroffen, met 19.899 doden en 156.363 gevallen, Spanje, met 17.489 doden en 169.496 gevallen, Frankrijk, met 14.393 doden en 132.591 gevallen en het Verenigd Koninkrijk, met 10.612 doden en 84.270 geregistreerde gevallen.

Headlines

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft blijft dalen
 • Duitse wetenschappers: scholen open, mondkapjes in het openbaar vervoer
 • Wat meer Spanjaarden aan het werk, politie deelt mondmaskers uit
 • België meldt vandaag 303 nieuwe coronadoden, iets meer dan gisteren maar minder dan de dagen ervoor
 • 517 nieuwe coronadoden in Spanje, relatief weinig
 • In Rusland zijn sinds gisteren 2558 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een nieuw record
 • President Macron spreekt vanavond Fransen toe, lockdown vermoedelijk verlengd
 • Derde dag op rij dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen in Duitsland afneemt, na vier dagen van toename

 

12 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 16.585
 • 504 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

In totaal zijn er in Portugal 504 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 en 16.585 geïnfecteerden geregistreerd, volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS). Ten opzichte van zaterdag is er een toename van 34 sterfgevallen (procentuele groei van 7,2%) en 598 geïnfecteerden (procentuele groei van 3,7%).

Er zijn 277 personen hersteld (dat wil zeggen, twee keer negatief getest, na een infectie), 11 meer dan gisteren. Het totale sterftecijfer in Portugal bedraagt ​​3%.

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot zaterdag 24:00 uur, geeft aan dat de regio Noord nog altijd de regio is met het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus, met 280 doden, gevolgd door de regio Centro (120), de regio Lissabon en de Taagvallei (91) en de Algarve (9). Er zijn 4 doden geregistreerd op de Azoren, één meer dan gisteren. In Alentejo en Madeira zijn geen sterfgevallen geregistreerd.

In totaal zijn er 1177 ziekenhuispatiënten, twee meer dan op zaterdag, en 228 op intensive care-afdelingen, 5 minder dan gisteren.

3.611 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 25.041 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn 136.243 vermoedelijke gevallen geregistreerd, waarvan 116.047 niet besmet bleken te zijn met het coronavirus.

Headlines

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1358, 33 minder dan gisteren
 • Russische kappers en schoonheidssalons mogen weer open
 • Britse media: Boris Johnson uit het ziekenhuis
 • Aantal coronadoden in Spanje stijgt weer; minder mensen genezen
 • In België steeg het aantal doden in een dag tijd met 268, 59 minder dan gisteren
 • 1920 coronadoden in de VS, minder dan gisteren
 • Minder sterke stijging besmettingsgevallen en dodental in Duitsland

 

11 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 15.987
 • 470 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Sinds het begin van de pandemie zijn in Portugal 470 mensen overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 15.987 besmettingsgevallen. De cijfers zijn zaterdag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Vergeleken met vrijdag is het aantal overleden personen met 8% gestegen, en het aantal besmettingsgevallen steeg met 3,3%. In totaal zijn er al 266 mensen hersteld, 33 meer vergeleken met de gegevens van gisteren.

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot vrijdag middernacht, geeft aan dat het noorden het gebied is met het hoogste aantal sterfgevallen als gevolg van het SARS-CoV-2-virus, met 258 doden, gevolgd door de regio Centro (113), Lissabon en Taagvallei (87) en Algarve (9). Er zijn ook 3 doden geregistreerd op de Azoren. In Alentejo en Madeira zijn geen sterfgevallen geregistreerd.

In totaal zijn er 1.175 patiënten, vier minder dan gisteren en 233 patiënten op de intensive care, zeven meer dan gisteren.

Minstens 3.961 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 25.432 staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn 130.300 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan 110.352 negatief hebben getest.

Headlines

 • Portugal gaat de schoollessen via de televisie voortzetten
 • Het officiële dodental in Nederland is toegenomen met 132, het aantal ziekenhuisopnames met 189. Dat laatste cijfer is de kleinste toename in drie weken
 • Scholen in New York niet meer open dit schooljaar
 • Stijging dodental Spanje door corona laagste in 19 dagen
 • Viroloog Steven Van Gucht zegt tegen de VRT dat in België de piek van de uitbraak mogelijk “stilletjes achter ons is gelaten”
 • Ruim 2000 doden op één dag in VS door corona

 

10 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 15.472
 • 435 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

In 24 uur stierven nog eens 26 mensen aan COVID-19 en zijn er 1.516 besmet in Portugal. De cijfers zijn vandaag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Er zijn nu in totaal in Portugal 435 mensen overleden als gevolg van het SARS-CoV-2-virus en 15.472 geïnfecteerden, volgens het DGS. Vergeleken met donderdag was er een stijging van 26 doden (6,4% meer) en 1.516 gevallen (10,9% meer).

In totaal zijn er 233 mensen hersteld, dat is 28 meer dan gisteren.

Het rapport, met gegevens bijgewerkt tot donderdag middernacht, geeft aan dat de regio Noord het gebied is met het hoogste aantal sterfgevallen (240), gevolgd door de regio Centro (107), Lissabon en de Taagvallei (78) en Algarve (8). Er zijn ook twee doden geregistreerd op de Azoren, één meer dan gisteren. In Alentejo en op Madeira zijn geen sterfgevallen geregistreerd.

In totaal zijn er 1.179 patiënten, van wie er 226 op de intensive care-afdeling liggen. Minstens 4.509 mensen wachten op laboratoriumresultaten en 25.914 mensen staan ​​onder toezicht van de autoriteiten. Sinds 1 januari zijn 123.564 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan 103.583 negatief hebben getest.

Verwachting is dat er begin 2021 een vaccin is
Een overzicht dat donderdag door het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature is vrijgegeven, telt 115 mogelijke vaccins tegen de besmettelijke luchtwegaandoening covid-19. 78 waar actief aan gewerkt wordt en vijf die zelfs al voor klinische onderzoeken worden gebruikt. De verwachting is dat er begin 2021 een vaccin is voor covid-19.

De informatie is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door de Coalition for Innovation in Epidemic Preparedness (CEPI), die in 2017 is opgericht om de ontwikkeling van vaccins tegen opkomende infectieziekten aan te moedigen en te versnellen en ze toegankelijk te maken voor mensen tijdens uitbraken.

Sommige van de mogelijke vaccins die in het Nature-artikel worden genoemd, worden gefinancierd door deze internationale coalitie, die openbare, particuliere, filantropische en civiele organisaties samenbrengt met hoofdkantoor in Oslo, Noorwegen.

Het eerste kandidaat-vaccin tegen covid-19 begon op 16 maart met “ongekende snelheid” in de Verenigde Staten, nadat de genetische sequentie van het SARS-CoV-coronavirus op 11 januari was gepubliceerd.

CEPI benadrukt dat de “wereldwijde inspanning” bij het onderzoeken en ontwikkelen van een vaccin voor covid-19 “ongeëvenaard is in termen van schaal en snelheid”.

Als het vermoeden juist is, en er begin 2021 een vaccin beschikbaar is, betekent dat een significante verandering in het traditionele patroon van vaccinontwikkeling, want gemiddeld duurt het ongeveer 10 jaar om een vaccin te produceren. Het eerste vaccin tegen het ebolavirus kostte vijf jaar om te ontwikkelen.

Headlines

 • FIFA-baas: voetbal mag geen mensenlevens riskeren, daarom voorlopig geen voetbalcompetities
 • RIVM: minder ziekenhuisopnames en minder doden
 • Stijging dodental Spanje opnieuw lager
 • 325 nieuwe doden in België, veel in woonzorgcentra
 • Vader premier Johnson: Britten nu hopelijk wel van ernst doordrongen
 • Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 5323 toegenomen
 • ‘Meer dan 100.000 coronatests per dag in VS’ volgens vicepresident Pence. Er zijn 466.033 amerikanen met een coronabesmetting, daarvan zijn er 16.690 overleden

 

9 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 13.956
 • 409 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

815 meer besmettingsgevallen en 29 doden (plus 7,6%) binnen 24 uur. De gegevens zijn vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie door de staatssecretaris van Volksgezondheid, António Lacerda Sales.

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot woensdag middernacht, geeft aan dat de regio Noord nog altijd het hoogste aantal sterfgevallen heeft met 224 sterfgevallen, gevolgd door de regio Centro (104), Lissabon en de Taagvallei (72) en Algarve (8). Er is nu ook een geregistreerde dode op de Azoren. In de Alentejo en Madeira zijn geen sterfgevallen geregistreerd.

Van de 13.956 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus herstelt de overgrote meerderheid (12.783) thuis, 1.173 personen zijn opgenomen in het ziekenhuis, 241 daarvan liggen op de intensive care.

Sinds 1 januari zijn er 115.158 vermoedelijke gevallen van de ziekte, waarvan er 97.401 negatief hebben getest. Er staan ​​nog 24.708 mensen onder toezicht van de autoriteiten, en 3.801 mensen wachten op laboratoriumresultaten.

Headlines

 • Eurogroep dicht bij compromis over steun aan zwaar getroffen landen
 • Rutte waarschuwt dat we er nog lang niet zijn: “het grootste gevaar is dat we nu gaan verslappen”
 • 6,6 miljoen Amerikanen vroegen de afgelopen week een werkloosheidsuitkering aan
 • Wie samen wil fietsen of wandelen moet veel meer afstand houden dan 1,5 meter,  zeggen onderzoekers van de TU Eindhoven en de KU Leuven
 • De Britse premier Johnson is aan de beterende hand, zegt een van zijn collegaministers
 • De Spaanse regering werkt aan een plan om buitenlands toerisme deze zomer te weren, meldt de Spaanse krant ABC
 • Voor de tweede dag op rij zijn er in de Verenigde Staten bijna 2000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus

 

8 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 13.141
 • 380 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 85.842 personen negatief getest

Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 in Portugal ligt op 380, en 13.141 personen zijn geïnfecteerd, volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Vergeleken met dinsdag nam het aantal sterfgevallen toe met 35 (een stijging van 10,1%) en het aantal gevallen van infectie met 699 (plus 5,6%). In totaal zijn er 196 mensen hersteld, 12 meer dan op dinsdag.

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot dinsdag middernacht, geeft aan dat de regio Noord de regio is met de meeste doden (208), gevolgd door de regio Centraal (96), de regio Lissabon en Taagvallei (68) en de Algarve (8).

Er liggen 1.211 mensen in het ziekenhuis, van wie 245 op de intensive care.

Uit het rapport van woensdag blijkt ook dat er bijna 5.903 mensen wachten op laboratoriumtests voor het SARS-CoV-2-virus en dat 24.481 onder toezicht staan ​​van gezondheidsautoriteiten. Het totale aantal vermoedelijke gevallen sinds 1 januari is nu 104.886, met 85.842 personen die negatief getest hebben.

Wel vers eten, niet de deur uit
Met betrekking tot het verse voedsel dat we dagelijks eten is de uitdrukking “als Mohammed niet naar de berg gaat, gaat de berg naar Mohammed” toepasbaar.

Talrijke producenten uit het hele land leveren nu aan huis. In het geval van kleinschalige bedrijven hangt het aanbod af van wat de tuinen en boomgaarden bieden op dit moment.

Op de website “Entrega em Casa” vind je een overzicht van thuisbezorgende bedrijven in jouw regio.

Nog even wachten met plannen “terugkeerstrategie”
De Europese Commissie werd gedwongen een stap terug te doen en de presentatie, gepland voor woensdag, uit te stellen van haar strategie voor een geleidelijke en gecoördineerde beëindiging van de huidige beheersingsregeling in de Europese Unie, nadat verschillende lidstaten hadden geprotesteerd dat ze niet zijn geraadpleegd en waarschuwden dat het nog te vroeg is om te praten over het versoepelen van de beperkingen die zijn opgelegd om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

“Dit is per definitie een delicate kwestie, aangezien de verschillende landen zich in verschillende stadia van de strijd tegen de pandemie bevinden. Na contact met de lidstaten en interne reflectie zijn we daarom van mening dat er meer tijd nodig is voor de goedkeuring van ons voorstel”, rechtvaardigde de woordvoerder van de Europese Commissie, Eric Mamer, woensdag.

Headlines

 • Aantal IC-patiënten in Nederland voor het eerst afgenomen
 • Toestand Britse premier Johnson onveranderd
 • Dodental Spanje loopt op met 757, weer een stijging
 • In België gaan er nu meer mensen uit het ziekenhuis dan dat er binnenkomen
 • Eerste trein in Wuhan rijdt weer
 • Bijna 2000 nieuwe doden gemeld in VS
 • Jack Dorsey, oprichter van Twitter, trekt een miljard dollar uit voor de bestrijding van het coronavirus

 

7 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 12.442
 • 345 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 82.846 personen negatief getest

34 doden en 712 nieuwe gevallen van corona in de laatste 24 uur in Portugal. Er zijn 1.180 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, van wie er 271 op de intensive care-afdeling liggen. De cijfers zijn dinsdag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

In Portugal zijn er in totaal 345 personen overleden aan de gevolgen van COVID-19, 34 meer dan op maandag (een stijging van 11%) en 12.442 geïnfecteerden. Wat betreft het aantal geïnfecteerden was er een stijging te noteren van 6,1% ten opzichte van maandag. In Portugal zijn er nu 184 hersteld, 44 meer dan gisteren.

Het epidemiologisch situatierapport, met gegevens bijgewerkt tot maandag middernacht, geeft aan dat het Noorden de regio is met de meeste doden (186), gevolgd door de regio Centraal (88), de regio Lissabon en Taagvallei (64) en de Algarve (7).

Ten minste 4.442 mensen wachten op laboratoriumresultaten voor infectie met het SARS-CoV-2-virus, waarbij 25.070 personen onder toezicht staan ​​van gezondheidsautoriteiten. Tot dusver zijn er 99.730 vermoedelijke gevallen geweest, waarvan 82.846 negatief hebben getest.

CDS wil bankiers in het parlement horen over kredieten
De CDS (Sociaal Democratisch Centrum / Volkspartij) vraagt om een hoorzitting in de Vergadering van de Republiek met vertegenwoordigers van de grootste banken in Portugal om opheldering te krijgen over de aangekondigde kredietlijnen van 3,460 miljoen euro die “voldoende” moet zijn voor de economie.

De Volkspartij wil ook weten of de belangrijkste banken een minimale spread op kredietlijnen voor gezinnen en bedrijven zullen toepassen, of andere soorten commissies of boetes zullen worden toegepast en wat de meest efficiënte manier is om de toegang tot deze kredietlijnen te versnellen. De beoogde banken zijn dezelfde banken die maandag via videoconferentie zijn bijeengekomen met de president van de republiek: Caixa Geral de Depósitos, Millennium BCP, Santander Totta, BPI en Novo Banco.

Headlines

 • Experts: Versoepel coronamaatregelen alleen onder strenge voorwaarden
 • Duitsland brengt smartwatchapp uit om verspreiding coronavirus te volgen
 • New York meldt hoogste aantal doden in een dag tijd
 • ‘Europese ministers zetten 250 miljard euro opzij voor coronacrisis’
 • Toestand premier Johnson stabiel, zegt woordvoerder
 • De politie in Nederland heeft tot nu toe 1400 bekeuringen uitgeschreven voor het niet opvolgen van de coronamaatregelen
 • Aantal doden in België nu boven 2000, weer minder ziekenhuisopnames
 • Voor het eerst in bijna een maand tijd staat de AEX boven de 500 punten. De AEX opende 3 procent hoger op 504 punten.

 

6 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 11.730
 • 311 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 4.500 mensen wachten op laboratoriumresultaten

Portugal registreert vandaag een totaal van 311 sterfgevallen die verband houden met covid-19, 16 meer dan op zondag (een stijging van 5,4%) en 11.730 geïnfecteerden (452 meer dan gisteren, wat neerkomt op een stijging van 4%), volgens het epidemiologisch bulletin gepubliceerd door Directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Het aantal herstelde patiënten verdubbelde bijna tot 140, wat neerkomt op een stijging van 86,7%. Uit het bulletin van vandaag blijkt ook dat van de 11.730 geïnfecteerde mensen de overgrote meerderheid (10.631) thuis herstelt, 1.099 (plus 15, + 1,4%) personen werden in het ziekenhuis opgenomen, 270 (plus drie, + 1,2%) daarvan op de intensive care.

4.500 mensen wachten nog op laboratoriumresultaten.

Het epidemiologische bulletin geeft ook aan dat er 75.564 gevallen zijn waarin het testresultaat negatief was.

Vier van de geregistreerde sterfgevallen betrof mensen tussen de 40 en 49 jaar; 8 ging om mensen tussen 50 en 59 jaar; 29 bij mensen tussen 60 en 69 jaar; 71 bij mensen van 70 tot 79 jaar en 199 bij mensen van 80 jaar en ouder.

De regio Noord wordt het zwaarst getroffen door de uitbraak, met 6706 bevestigde gevallen en 168 doden. De regio Lissabon en de Taagvallei telt 3070 bevestigde gevallen, met 60 doden. De regio Centro heeft 1521 bevestigde gevallen van infectie en 76 sterfgevallen. De Algarve heeft 229 bevestigde gevallen en 7 doden.

De regio Alentejo, zonder bevestigde sterfgevallen, heeft 84 gevallen van infectie. Op de Azoren zijn er 68 bevestigde gevallen van infectie en op Madeira zijn er 52 gevallen. Er zijn geen sterfgevallen te registreren in de autonome regio’s.

Criteria voor het gebruik van maskers
In een verklaring vraagt ​​de Ordem dos Médicos (Orde van Artsen) het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) om de criteria voor het universele gebruik van maskers door gezondheidswerkers en de bevolking, met name in plaatsen of ruimtes waar een veiligheidsafstand moeilijk te realiseren is, met spoed te herzien en te operationaliseren.

De minister van Volksgezondheid maakte gisteren in een interview met RTP1 bekend dat het directoraat-generaal Gezondheid om advies had gevraagd over het wijdverbreide gebruik van maskers om de verspreiding van covid-19 te voorkomen, nadat zij was geadviseerd de maatregel te overwegen.

“Het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) heeft vandaag om advies gevraagd aan de coördinator van het nationale programma voor de preventie en bestrijding van microbiële resistentie en dit advies is bedoeld om het bredere gebruik van maskers te overwegen”, aldus Marta Temido.

De minister heeft niet gezegd of de aanbeveling zal worden aangenomen, maar gaf toe dat besluitvormers zich moeten aanpassen en zeer snel moeten zijn, in het licht van nieuw bewijs dat opduikt.

Porto gaat meer kwetsbare mensen testen
Alle hostels, opvangcentra voor daklozen en woongemeenschappen waar gehandicapten wonen, krijgen toegang tot tests voor het nieuwe coronavirus. Het initiatief is afkomstig van de gemeenteraad van Porto, ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuizen en gezondheidscentra in de stad, en omvat ook professionals van deze afdelingen.

De aankondiging werd maandagochtend tijdens een besloten kamervergadering gedaan door wethouder Fernando Paulo. Het is een uitbreiding van het project dat al in woningen in de stad is uitgevoerd en dat tot zondag 1400 mensen heeft getest.

Headlines

 • Ziekteverzuim is in de laatste weken van maart fors toegenomen vanwege het coronavirus.
 • Britse regering kocht miljoenen onbetrouwbare Chinese tests
 • Het dodental is in Engeland vandaag met 405 mensen toegenomen naar 4897
 • RIVM: opnieuw iets minder doden
 • Minder nieuwe doden en besmettingen in Spanje
 • Oostenrijk heeft als eerste land in Europa een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd
 • Dalende lijn België zet door, maar ‘weekendeffect’ kan vertekenen
 • Effectenbeurzen tonen herstel

 

5 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 11.278
 • 295 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 4.962 mensen wachten op laboratoriumresultaten

Portugal registreerde tot zondag 295 doden, 29 meer dan op zaterdag en 11.278 gevallen van covid-19. Dat zijn er 754 meer dan de vorige dag, wat overeenkomt met een groeipercentage van 7,2%.

Er zijn 1084 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 267 op de intensive care (16 meer dan op zaterdag, een stijging van 6,4%), volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) deze zondag.

Het aantal herstelde mensen bedraagt ​​75. Er zijn 4.962 mensen in afwachting van laboratoriumresultaten en 23.209 staan ​​onder toezicht van gezondheidsautoriteiten.

1538 beademingsmachines meer op komst
De minister van Volksgezondheid, Marta Temido, heeft aangekondigd dat de Serviço Nacional de Saúde momenteel 1538 beademingsmachines heeft en dat er de komende maand nog meer zullen komen. Tijdens de persconferentie op het hoofdkantoor van het directoraat-generaal Gezondheid werden de instellingen ook gevraagd om “hun inspanningen te verdubbelen” om de druk op ziekenhuizen weg te nemen door hun gebruikers over te nemen en werd er onthuld dat er al 1332 besmette gezondheidswerkers zijn en dat er moeilijkheden zijn in de testprocessen.

Portugal voorbereid op de ergste scenario’s
De staatssecretaris van Volksgezondheid verzekert dat het land voorbereid zal zijn op de ergste scenario’s. António Lacerda Sales, arts voordat hij bij de regering kwam, garandeert dat leeftijd geen criterium zal zijn bij het beslissen over behandelingen in Portugal en dat de bescherming van ouderen een van de grootste uitdagingen van deze crisis zal zijn.

Headlines

 • België: afgelopen 24 uur meer mensen uit ziekenhuis dan erin.
 • RIVM: 115 nieuwe sterfgevallen, laagste toename gemelde opnames in 2 weken
 • Net als gisteren zijn er in Italië bedden vrijgekomen op de intensive care. Gisteren gebeurde dat voor het eerst.
 • Het aantal doden in de staat New York is de afgelopen dag met 594 gestegen naar 4159
 • Behoorlijke daling in aantallen nieuw geregistreerde besmettingen (+6.023) en doden (+674) in Spanje. Opnieuw bijna vierduizend mensen genezen verklaard.

 

4 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 10.524
 • 266 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 5.518 mensen wachten op laboratoriumresultaten

In het bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) van zaterdag 4 april staat dat er 10.524 bevestigde gevallen van infectie en 266 sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus in Portugal zijn. Het aantal genezen verklaarde personen steeg tot 75.

Er zijn momenteel 1.075 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 251 op de intensive care. In totaal werden 81.087 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan 65.045 niet besmet bleken te zijn. Er wachten nog 5.518 gevallen op laboratoriumresultaten.

Hulplijn SNS24 lanceert dienst om te helpen in situaties van stress en angst
De dienst van psychologische begeleiding is gericht op alle burgers, gezondheidswerkers, politie en veiligheidstroepen en heeft meer dan 60 psychologen klaar staan om hulp te bieden. Het is opgezet omdat er steeds meer mensen zijn die niet goed kunnen omgaan met de situatie waarin ze zich nu bevinden.

“Het doel is om mensen te helpen hun emotionele stresstoestanden te beheersen”, vertelde Teresa Espassandim, lid van de raad van bestuur van de Portugese Psychologen Vereniging (OPP), een van de entiteiten die betrokken is bij het opzetten van deze dienst.
Deze dienst, die op 1 april is gelanceerd, is vooral voor mensen “die erg van streek” zijn, “met een hoge mate van angst'” en niet in staat zijn “om te gaan met wat ze voelen”, legde ze uit.

Banken, wees snel en soepel
De president van de republiek, Marcelo Rebelo de Sousa, verzocht zaterdag aan de banken om soepel te zijn en zo snel mogelijk mee te werken, zodat de door de regering verstrekte kredietlijnen de bedrijven zo snel mogelijk bereiken.

“Stroomlijn het faciliteren van kredietlijnen voor bedrijven zodat bedrijven deze crisis kunnen overwinnen en de Portugezen hun banen blijven behouden”, zei hij tijdens een bezoek aan de tomatenkwekerij in Lezíria Grande in Vila Franca de Xira.

“Bedrijven doen hun best, werknemers doen hun best en dat is waar de financieringsbehoeften van onze economie binnenkomen”, zei de president.

Headlines

 • Voor het eerst in Italië meer IC-bedden vrij dan dag ervoor
 • Groot-Brittannië laat tijdelijk 4000 gevangenen vrij. Daarmee moet de uitbraak van het coronavirus in de volle Britse gevangenissen worden ingedamd
 • Spanje heeft de noodtoestand met twee weken verlengd tot 26 april
 • Stabilisatie Belgische ziekenhuisopnames, goed nieuws
 • Een stel in India heeft hun tweeling Covid en Corona genoemd. De baby’s, een jongen en een meisje, zijn geboren tijdens de lockdown
 • Amerikaanse gezondheidsdienst adviseert mondmaskers te dragen, maar Trump zelf zal er niet aan mee doen, hij vindt het maar niks

 

3 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 9.886
 • 246 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Op vrijdag staan er in totaal 246 sterfgevallen geregistreerd (37 meer dan de dag ervoor, de hoogste stijging tot dusver) en in totaal 9.886 gevallen van covid-19 in Portugal, 852 meer dan op donderdag, wat overeenkomt met een groei van 9,4%. 1058 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen en er zijn 245 mensen op de intensive care (vijf meer dan op donderdag). De cijfers zijn vandaag bekendgemaakt in het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).

Er wachten nog 5.392 mensen op laboratoriumresultaten en het aantal herstelde mensen blijft op 68. Om een ​​persoon als “genezen” te beschouwen, zijn twee negatieve tests nodig. Van de dodelijke slachtoffers was 87% ouder dan 70 jaar. Er zijn 21 mensen omgekomen die tussen de 60 en 69 jaar oud waren; negen die tussen de 50 en 59 jaar oud waren, en twee overleden vrouwen waren tussen de 40 en 49 jaar.

Google helpt regeringen bij maatregelen om de verspreiding van covid-19 te stoppen
In Portugal daalde het bezoek aan supermarkten en apotheken met 59% in vergelijking met half februari, na een plotselinge stijging begin maart (toen er over de sluiting van de scholen werd gesproken).

De informatie maakt deel uit van de nieuwe mobiliteitsrapporten van Google met informatie uit 131 landen, waaronder Portugal, op basis van veranderingen in de bewegingen van gebruikers die hun locatie met het bedrijf delen (een optie die beschikbaar is in de privacyinstellingen van Google).

Wijzigingen in zes categorieën van locaties zijn geanalyseerd: detailhandel en recreatie (musea, winkelcentra, bioscopen), supermarkten en apotheken, parken en stranden, OV-stations, werkplekken en woonwijken. Gebruikersgewoonten in maart worden vergeleken met een basislijn voor de periode van vijf weken tussen 3 januari en 6 februari. Het doel is om regeringen te helpen bij maatregelen om de verspreiding van covid-19 te stoppen.

4 mei. De deadline die Costa in gedachten heeft om te beslissen of het schooljaar “normaal” afgemaakt kan worden
António Costa heeft een datum in gedachten: 4 mei. Als de lessen – met name in het secundair onderwijs – tegen deze datum weer op de scholen gehouden kunnen worden, zal het mogelijk zijn om met wat kalenderaanpassingen het schooljaar min of meer normaal af te maken.

Headlines

 • Peiling: meer dan helft zelfstandigen zit zonder werk
 • RIVM meldt 148 nieuwe sterfgevallen
 • Spaanse sterftecijfer nog steeds boven de 900
 • Groei corona-epidemie lijkt zich te stabiliseren in België
 • Bierbrouwer Grupo Modelo stopt tijdelijk met het maken van Corona-bier en andere merken omdat de Mexicaanse regering de bedrijfsactiviteiten van de brouwerij als niet-essentieel heeft bestempeld

 

2 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 9.034
 • 209 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

In het DGS rapport van vandaag staat dat er in Portugal 9.034 besmettingsgevallen en 209 sterfgevallen van het nieuwe coronavirus zijn. Met betrekking tot de sterfgevallen gaat het in Portugal om 2 personen tussen de 40 en 49 jaar; 8 personen tussen 50 en 59 jaar; 18 personen tussen 60 en 69 jaar; 45 personen van 70 tot 79 jaar en 136 personen van 80 jaar en ouder.

In totaal zijn er tot nu toe 66.895 vermoedelijke gevallen geweest, waarvan er 52.903 niet zijn bevestigd, dat wil zeggen dat ze negatief getest hebben op het virus. Er wachten nog 4.958 gevallen op laboratoriumresultaten. Er zijn momenteel 21.798 mensen in contact met de gezondheidsautoriteiten voor toezicht.

Er zijn 1.042 gehospitaliseerde gevallen, wat neerkomt op nog eens 316 in vergelijking met de gegevens van woensdag (+ 43,5%), waarvan 240 op de intensive care (+ 10, + 4,3%). Met deze gegevens wordt de stijging geschat op meer dan 40% vergeleken met de gegevens die gisteren zijn vrijgegeven.

De meest voorkomende symptomen zijn koorts (49%), hoesten (60%), ademhalingsmoeilijkheden (19%), hoofdpijn (28%), spierpijn (33%) en algemene zwakte (25%). De gerapporteerde informatie betreft 78% van de bevestigde gevallen.

Vernieuwing van de noodtoestand voorziet onder andere in wijziging van de schoolkalender en het mogen sturen van SMSjes door telecomoperatoren
De president van de republiek voegt nieuwe punten toe aan het decreet, zoals bescherming van banen, de mogelijkheid van prijscontrole en dringende maatregelen om gevangenen te beschermen. Er zijn extra beperkingen op individuele vrijheden, en Marcelo en Costa waarschuwen beiden dat het dit jaar met Pasen anders zal zijn, zonder familiereünies.

Er zijn twee geheel nieuwe punten in het presidentieel decreet: een over de vrijheid om te leren en te onderwijzen, die voorziet in de wijziging van de schoolkalender en afstandsonderwijs; en een andere over de bescherming van persoonsgegevens, zodat telecommunicatie-exploitanten sms-berichten naar hun klanten kunnen sturen met informatie van het DGS in verband met de pandemie.

In je eigen gemeente blijven met Pasen
De regering zal in het decreet dat de nieuwe noodtoestand regelt, opnemen dat iedereen in zijn eigen gemeente dient te blijven rond de paasdagen. Het komt er op neer dat iedereen in Portugal van donderdag 9 april tot maandag 12 april verboden is om buiten de gemeente waar ze wonen te reizen, op enkele uitzonderingen na.

Headlines

 • 13.000 besmette New Yorkers in het ziekenhuis
 • VS: 6,6 miljoen werklozen erbij in week tijd
 • Er komt een speciaal Europees fonds voor deeltijd-WW. Uit de pot van honderd miljard euro kunnen werknemers in vooral Italië en Spanje gedeeltelijk in dienst blijven bij bedrijven die door de coronacrisis getroffen zijn.
 • 950 doden in Spanje erbij, dodental boven de 10.000
 • In België zijn de afgelopen 24 uur 183 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het dodental als gevolg van het coronavirus in België op 1011.
 • Morgenavond zendt het Concertgebouw in Amsterdam op internet en Facebook een opname uit van Bachs Matthäus Passion

 

1 april

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 8.251
 • 187 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het dodental van COVID-19 in Portugal steeg tot 187. Vergeleken met dinsdag, toen 160 doden werden geregistreerd, was er een stijging van 16,8% (27 meer).

Volgens het epidemiologisch bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) zijn er in Portugal 8.251 bevestigde infecties. Gisteren waren er 7.443, dat wil zeggen er waren 808 meer gevallen, een stijging van 10,8%.

Uit het epidemiologisch situatierapport blijkt dat de regio Noord het hoogste aantal doden heeft (95), gevolgd door de regio Centro (52), de regio Lissabon en Vale do Tejo (38) en de Algarve (2).

De regering geeft een positief oordeel over de verlenging van de noodtoestand tot 17 april en eist “maximale intensiteit in zelfdiscipline”
António Costa gaf een toespraak aan het einde van een buitengewone Raad van Ministers waarin het presidentieel decreet – dat donderdagochtend kan worden goedgekeurd – werd besproken. De beslissing over het al dan niet opnieuw openen van de scholen zal op 9 april worden genomen en er kunnen strengere circulatiemaatregelen worden opgelegd tijdens de paasperiode.

De buitengewone ministerraad van woensdag gaf een positief advies over het voorgestelde besluit tot verlenging van de noodtoestand met nog eens 15 dagen. “De regering heeft besloten een gunstig advies uit te brengen”, zei António Costa, en zei verder “dat het aan de president van de Republiek is om de exacte inhoud bekend te maken”.

Belastingteruggave
De staatssecretaris van Belastingzaken, António Mendonça Mendes, garandeert dat de belastingdienst “in staat is om door te gaan met IRS-terugbetalingen” en zorgt ervoor dat de belastingdienst dit zal doen “zo snel als de huidige omstandigheden vereisen” vanwege de economische crisis veroorzaakt door de verspreiding van COVID-19.

Met het land deels op slot en gezinnen die belastingteruggave verwachten, dienen meer mensen de belastingaangifte vroeg in.

Bericht van de Ambassade van België in Portugal
Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met jou naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat je zelf kan doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op lisbon@diplobel.fed.be of telefonisch op (+351) 919.810.031. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten: https://www.facebook.com/AmbabelLisbon/

Headlines

 • Wimbledon voor het eerst sinds 1945 afgelast
 • Aantal coronadoden staat in New York op bijna 2000, gouverneur verwacht piek eind april
 • Aantal doden in Italië stijgt minder hard dan gisteren
 • J.K. Rowling introduceert “Harry Potter at Home” vanwege coronacrisis
 • België sluit grensovergang vanwege markt Maastricht
 • Rutte wil ‘coronafonds’ oprichten voor steun aan Zuid-Europa

 

31 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 7.443
 • 160 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 4.610 mensen wachten op laboratoriumresultaten

Volgens het epidemiologische bulletin dat vandaag door het DGS is uitgebracht, zijn in Portugal in totaal nu 160 mensen overleden aan COVID-19, 20 meer dan op maandag, een stijging van 14,3%.

Het aantal besmettingen is met meer dan duizend toegenomen. Het ging van 6.408 gevallen op maandag naar 7.443 geïnfecteerd met SARS-CoV-2 deze dinsdag, een stijging van 16,1% ten opzichte van gisteren.

Er zijn in totaal 43 herstelde gevallen, een aantal dat gelijk is gebleven in de laatste zes bulletins die het DGS heeft uitgebracht.

Volgens het document dat vandaag is vrijgegeven, wachten er 4.610 mensen op de resultaten van de laboratoriumtests en worden er 19.260 gecontroleerd door gezondheidsautoriteiten.

Aantal herstelden al dagen op 43, hoe kan dat toch?
Als je kijkt naar andere landen zie je meestal een veel hoger percentage aan herstelden, waarom lijkt het hier zo laag te liggen? Kort en simpel: in Portugal kom je pas in de boeken als zijnde hersteld als je binnen 48 uur 2 keer negatief test op corona. Aangezien de prioriteit wordt gegeven aan het opsporen van nieuwe gevallen, zullen de twee negatieve tests die nodig zijn om een ​​patiënt officieel te verklaren als een hersteld geval, niet worden uitgevoerd.

Apotheken en CTT (de post) vormen partnerschap – medicijnen aan huis
Met een nieuwe farmaceutische postdienst kunnen burgers op afstand bestellingen plaatsen bij apotheken, per e-mail of telefoon. Ze zullen ook medicijnen kunnen krijgen die tijdelijk niet beschikbaar zijn bij hun apotheek thuis, zodat ze niet opnieuw de deur uit hoeven.

De nieuwe dienst ging afgelopen donderdag van start en is het resultaat van een samenwerking tussen CTT – Correios de Portugal en de Nationale Apothekers Associatie (ANF). Mensen hebben toegang tot de lijst van deelnemende apotheken op de websites www.farmaciasportuguesas.pt en www.ctt.pt. Daar vind je de e-mailadressen en telefonische contacten die beschikbaar zijn om je bestellingen te plaatsen bij een apotheek naar keuze.

CTT garandeert de levering, de volgende dag, van alle bestellingen die tot 16.00 uur zijn geplaatst.

Headlines

 • Persbureau Reuters: er zijn meer mensen in de Verenigde Staten overleden aan het coronavirus dan in China. In de VS zijn 3393 doden geregistreerd, in China 3178.
 • 101-jarige coronapatiënt is vandaag uit het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel ontslagen, ze sterkt in een verpleeghuis nog even bij
 • Dodental Engeland stijgt met 29 procent in één dag
 • Minister van Financiën Hoekstra geeft toe dat hij niet empathisch genoeg is geweest in de richting van Zuid-Europa
 • De verkoop van legpuzzels schiet volgens fabrikanten en winkeliers door het dak.

 

30 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 6.408
 • 140 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 4.845 mensen wachten op laboratoriumresultaten
 • 11.482 personen staan onder toezicht van de gezondheidsautoriteiten

Het DGS maakte maandag bekend dat er in Portugal 140 doden en 6.408 gevallen van SARS-CoV-2-infectie zijn. Ten opzichte van zondag, toen 119 sterfgevallen werden geregistreerd, was er vandaag een stijging van 17,6% (plus 21).

Het aantal besmette mensen is gestegen van 5.962 tot 6.408, 446 meer dan gisteren, wat neerkomt op een stijging van bijna 7,5%, het laagste groeipercentage sinds het begin van de uitbraak in Portugal.

Laten we hopen dat de getallen kloppen, dat zou toch heel mooi nieuws zijn!

Van de 6.408 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2), herstelt de overgrote meerderheid (5.837) thuis.

Afhaalrestaurants
Dankzij COVID-19 en de daaruit voortvloeiende noodtoestand die door de regering is aangenomen, ontwikkelen veel restaurants afhaal- en thuisbezorgdiensten, waardoor ze hun activiteiten kunnen voortzetten.

In Portugal zijn tal van platforms voor voedselbezorging actief in huizen en bedrijven, zoals Uber Eats, Glovo, Comer em Casa, Eat Tasty en noMenu.
Check de websites, misschien dat ze ook bij jou in de buurt bezorgen.

Willem-Alexander in actie
Het koninklijk huis gebruikt alle invloed en entree’s om mee te helpen de coronacrisis te beteugelen. Koning Willem-Alexander heeft gebeld met het Duitse bedrijf Dräger, een onderneming die beademingsapparaten maakt. De RVD bevestigt dat de koning heeft gebeld, de naam van het bedrijf wordt niet genoemd.

Headlines

 • President Trump heeft zijn idee om nog voor Pasen de Amerikaanse economie weer open te gooien, laten varen
 • Een derde van de mensen die zijn gestorven door het coronavirus komt uit Italië
 • Miljoenen mondkapjes uit China naar Frankrijk en Griekenland
 • RIVM meldt 93 nieuwe sterfgevallen in Nederland, afvlakking nog niet zeker
 • Transavia schrapt alle commerciële vluchten van en naar Nederland tot en met 6 mei
 • 812 nieuwe doden gemeld in Spanje
 • In Wallonië, België, is een kat geïnfecteerd met het coronavirus

 

29 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 5.962
 • 119 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens de update van het DGS zijn er tot nu toe 119 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal, en zijn er 5962 bevestigde gevallen van infectie in Portugal, 792 meer dan gisteren, een stijging van 15,3%. Het aantal corona-doden steeg met 19%. Het sterftecijfer bedraagt ​​nu 2%.

Tijdens een persconferentie bevestigde de minister van Volksgezondheid, Marta Temido, ook het bestaan ​​van een nieuw 14-jarig slachtoffer in Santa Maria da Feira, die vandaag niet op de balans staat.

Headlines

 • In het Verenigd Koninkrijk is het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur met 209 personen gestegen naar 1228.
 • Madrid heeft vandaag de grens van 3000 doden door het coronavirus overstegen. Daarom heeft de regionale regering een periode van officiële rouw afgekondigd.
 • Besmettingscijfer België stijgt boven de 10.000
 • In Nederland zijn er in totaal, voor zover bekend, 771 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
 • China maakt zich zorgen over het stijgende aantal besmette personen dat vanuit het buitenland terugkeert naar China.

 

28 maart

 • Totaal aantal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie in Portugal op 5.170
 • 100 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens het bulletin van het DGS zijn er tot nu toe 100 doden gevallen door COVID-19 in Portugal, 24 meer dan gisteren, en zijn er 5170 bevestigde gevallen van infectie in Portugal, 902 meer dan gisteren, een stijging van 21,1%.

De gegevens in het bulletin geven aan dat van de bevestigde gevallen van SARS-COV-2-infectie 418 in het ziekenhuis zijn opgenomen, waarvan 89 op de intensive care-afdeling.

Wat het aantal doden betreft, vonden er 44 plaats in het noorden, 28 in het centrum, 27 in Lissabon en 1 in de Algarve. Er zijn geen gevallen van doden op de archipels van Madeira en de Azoren, noch in de Alentejo.

Geen weekendtrips
De regering zal weekendtrips in ieder geval tot de paasperiode verbieden. In een verklaring laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat het vrijdag het PSP en GNR richtlijnen heeft gegeven om de wegeninspectie tijdens het weekend en tijdens de paasperiode te intensiveren, met name de wegen naar de Algarve.

Volgens de nota, en rekening houdend met de noodtoestand die al in Portugal is afgekondigd, mogen burgers alleen onder bepaalde condities reizen. Wie wel de weg op mogen zijn:

Mensen die solliciteren.
Mensen die zorg nodig hebben, of iemand vervoeren die zorg nodig heeft.
Mensen die hulp geven aan kwetsbare of gehandicapte mensen, kinderen, ouders, ouderen of afhankelijke personen.
Mensen die essentiële goederen aan mensen met een handicap leveren.
Personeel van postkantoren, banken en agentschappen van verzekeringsmakelaars of verzekeringsmaatschappijen.
Journalisten.
Medewerkers van in Portugal gevestigde diplomatieke, consulaire en internationale organisaties.

Headlines

 • Per direct avondklok op Curaçao
 • Rusland sluit alle grenzen
 • 260 nieuwe coronadoden in Verenigd Koninkrijk
 • Dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus gestegen met 93, het afgelopen etmaal
 • 64 nieuwe sterfgevallen in België
 • Bavaria maakt desinfecterende spray van ongebruikt bier
 • Amerikaanse farmaceut komt met draagbare coronatest, die het virus binnen minuten opspoort
 • Meer dan 100.000 mensen besmet in Amerika

 

27 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 4.268
 • 76 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Volgens de dagelijkse publicatie van het DGS zijn er tot nu toe 76 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 in Portugal, 16 meer dan gisteren, en zijn er 4.268 bevestigde gevallen van infectie in Portugal, een stijging van 20,4% (724 meer gevallen vergeleken met donderdag). Ten opzichte van donderdag, waarin 60 doden vielen, was er een stijging met 26,6%.

In totaal zijn er 43 herstelde patiënten in Portugal, allemaal op het continent: 16 in het noorden, 10 in het centrum en 17 in Lissabon en de Taagvallei.

Volgens het DGS-document dat vanmorgen is vrijgegeven, wachten nog minstens 3.995 mensen op het laboratoriumresultaat en blijven 19.816 burgers onder toezicht van de autoriteiten.

Costa vindt de uitspraken van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, “walgelijk” en anti-Europa
Na afloop van de Europese Raad zei de premier van Portugal dat “het een mogelijk maar duidelijk onvoldoende akkoord” was en was hij van mening dat het verzoek van de Nederlandse minister van Financiën om te verzoeken dat Spanje wordt onderzocht, in strijd is met de Europese geest.

De leiders van de 27 EU-landen zijn het donderdagavond niet eens geworden over een pakket aan economische steunmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Ze hebben afgesproken om over twee weken een nieuwe poging te ondernemen. Italië, Spanje en Frankrijk willen de geldkraan openzetten, maar Duitsland en Nederland blokkeren dat.

“De toespraak van Wopke Hoekstra is walgelijk in de context van een Europese Unie. En dat is de uitdrukking. Walgelijk”, zei de premier. Hij zei ook dat hij van mening is dat “het een absoluut bewusteloosheid is” en een “terugkerende gemeenheid die de geest van de EU volledig ondermijnt en een bedreiging vormt voor de toekomst van de EU”.

De leiders van de 27 EU-lidstaten hielden zes uur lang een videoconferentie om te praten over het optuigen van een kredietfaciliteit met een omvang van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de verschillende economieën. Het geld moet komen uit het zogenoemde Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), een permanent noodfonds van de negentien eurolanden. Vrijdag spreekt ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis en eventuele steunmaatregelen.

Staat komt bedrijven ietsje tegemoet
Bedrijven die in financiële moeilijkheden zijn gekomen vanwege de coronacrisis krijgen de mogelijkheid om enkele belastingen gespreid te betalen. De “retenção irs” en de “segurança social” voor april, mei en juni kunnen in drie delen betaald worden. Let wel een beetje op als je voor zo´n constructie kiest:
in april betaal je 1/3e van april,
in mei 1/3e van mei + 1/3e van april,
in juni 1/3e van juni + 1/3e van mei + 1/3e van april.
In juli betaal je alles dat voor juli staat + 1/3e van juni + 1/3e van mei,
in augustus alles wat er voor die maand staat + het laatste restje van juni.

Er bestaat ook een optie om het in zes delen op te splitsen, maar dan komt er een boete bovenop voor de maanden juli, augustus en september.
Meer informatie vraag je het beste bij je accountant op.

Headlines

 • De Britse premier Johnson en zijn minister van Volksgezondheid zijn besmet, maar werken gewoon door.
 • Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche deelt de receptuur van een vloeistof die nodig is voor coronatesten
 • Regeringen vragen internetaanbieders van pornovideo’s om de beeldkwaliteit te verminderen, om zo netwerkoverbelasting te voorkomen.
 • Lucht boven Europa flink schoner

 

26 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 3.544
 • 60 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal

Het DGS heeft vandaag het aantal bevestigde gevallen van infectie door het nieuwe coronavirus in Portugal bijgewerkt. Volgens het situatierapport zijn er nu 3.544 gevallen (549 meer, een stijging van 18,3% in vergelijking met woensdag). Ook het aantal doden is naar boven bijgesteld, van 43 naar 60.

Het noorden blijft de regio met de meeste gevallen, met 1.858 infecties en 28 bevestigde sterfgevallen, gevolgd door Lissabon en Vale do Tejo, met 1.082 infecties, 18 sterfgevallen en 11 genezingen. De regio Centre heeft 435 infecties, 13 sterfgevallen en 8 genezingen; de Algarve heeft 89 infecties; de Alentejo heeft 20 gevallen en blijft zonder doden.

Volgens het bulletin hebben de Azoren en Madeira in de autonome regio’s 39 bevestigde gevallen. Er zijn geen doden gevallen op de eilanden als gevolg van het covid virus.

Van de 3.544 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, herstelt de overgrote meerderheid thuis, zegt het DGS, dat 191 mensen in het ziekenhuis registreert, van wie 61 op de intensive care-afdeling.

Headlines

 • De regering keurde nieuwe maatregelen goed ter ondersteuning van bedrijven en gezinnen. Welke dat zijn lees je morgen.
 • Er zijn wereldwijd een half miljoen gevallen van corona.
 • In Spanje wordt de dag gekenmerkt door de controverse over de tests die uit China zijn gekocht en door het overschrijden van de grens van 4000 doden.
 • China heeft de grenzen gesloten om verdere uitbraken te voorkomen.
 • 927 gevallen van coronoa in Zuid-Afrika, avondklok wordt ingezet.
 • De burgemeester van New York kondigde vandaag aan dat er 6448 nieuwe gevallen van corona zijn.

 

25 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 2.995
 • 43 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 1.591 personen wachten op de uitslag

Er zijn 43 sterfgevallen (tien meer dan op dinsdag) en 2995 bevestigde gevallen tot en met woensdag in Portugal als gevolg van covid-19, volgens gegevens die zijn vrijgegeven in het epidemiologische bulletin van het DGS. Het aantal gevallen komt overeen met een groeipercentage van 27% ten opzichte van het aantal dinsdag, toen in totaal 2362 besmette mensen werden geregistreerd.

Er wachten 1591 mensen op laboratoriumresultaten en 22 mensen zijn hersteld van de infectie. In totaal werden 276 mensen in het ziekenhuis opgenomen en 61 liggen op de intensive care, 13 meer dan de dag ervoor.

Het grootste aantal doden viel in het noorden: 20; in Lissabon vielen er 12 doden, in het Centrum tien en in de Algarve één. Wat betreft de leeftijd van de dodelijke slachtoffers: vier mensen zijn tussen de 50 en 59 jaar, 74% van de mensen die stierven waren ouder dan 70 jaar.

Headlines

 • Het aantal covid-tests dat uitgevoerd is in Portugal is verdrievoudigd.
 • Plan voor de mitigatiefase gaat om middernacht van kracht.
 • In Spanje bedraagt ​​het aantal infecties meer dan 47 duizend en zijn er 3434 mensen gestorven, dat is nu al meer dan in China.
 • Prins Carlos werd gediagnosticeerd met covid-19, maar hij is gezond en geïsoleerd.
 • Bolsonaro wil Brazilie opengooien “Het is noodzakelijk dat onze mensen weer allemaal aan het werk gaan”.

Verklaring nodig?
In een bericht dat circuleert op sociale netwerken, zogenaamd uitgegeven door de Openbare Veiligheidspolitie (PSP), wordt benadrukt dat het verplicht is om een ​​verklaring van de werkgever te hebben voor iedereen die naar zijn werk moet rijden.
Waar of niet waar?

Niet waar!
In decreet nr. 2-A / 2020 staat dat iedereen die zich voor het uitvoeren van professionele of soortgelijke activiteiten op de weg moet bevinden, dat gewoon mag. Met andere woorden, niet-thuiswerkers kunnen gewoon de auto pakken.

 

24 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 2362
 • 33 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 22 personen zijn hersteld verklaard

“Piek iets na 14 april”
De president van de republiek, Marcelo Rebelo de Sousa, zei vandaag dat er “een meer gematigde curve” is voor de verspreiding van covid-19 in Portugal en dat de piek “iets na 14 april kan zijn”. Hij sprak met journalisten na deelname aan een technische sessie over de epidemiologische situatie van covid-19 in Portugal, op uitnodiging van de premier António Costa.

Op de vraag of de experts de prognose van 14 april houden als datum voor het hoogtepunt van de epidemiologische curve in Portugal, merkte het staatshoofd op dat “het onmogelijk is om iets met zekerheid te zeggen” maar dat “de groei minder exponentieel is, minder uitgesproken dan verwacht. Dit betekent dat de druk op het gezondheidssysteem minder is, omdat het aantal besmette mensen niet is gegroeid tot het eerder verwachte niveau. Daarom kan de piek verschuiven, en iets na 14 april komen te liggen”.

Ryanair is niet van plan in april en mei vluchten uit te voeren
De Ierse low-cost maatschappij Ryanair heeft vandaag aangekondigd dat ze niet van plan is om de komende maanden april en mei vluchten uit te voeren vanwege beperkingen die zijn opgelegd om de covid-19-pandemie te stoppen.
“Op dit moment verwachten we geen vluchten in de maanden april en mei te doen, maar dat hangt af van de aanbevelingen van de regering, en we volgen die instructies op”, aldus Michael O’Leary, CEO van Ryanair.

De CEO stelde de vliegtuigen van Ryanair opnieuw beschikbaar aan “alle regeringen” om “repatriëringen” en “essentiële vluchten” uit te voeren voor het “vervoer van medicijnen, teams voor persoonlijke bescherming en, indien nodig, noodvoedsel”.

 

23 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 2060
 • 23 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen ligt op 11.842
 • 14 personen zijn hersteld verklaard

Volgens het bulletin van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) zijn er tot nu toe 2.060 bevestigde gevallen van COVID-19 in Portugal, 1.402 in afwachting van laboratoriumresultaten, 14 hersteld en 11.842 onder toezicht van de autoriteiten.

Er zijn tot nu toe 23 doden geregistreerd: 9 in het noorden, 5 in het centrum, 8 in Lissabon en 1 in de Algarve.

Volgens gegevens van DGS zijn er 460 meer bevestigde gevallen (22,3%) van infectie met het nieuwe coronavirus, dat COVID-19 veroorzaakt, dan op zondag.

Sinds 1 januari zijn er 13.674 verdachte gevallen geregistreerd, waarvan er 10.212 niet zijn bevestigd. Er wachten 1.402 mensen op laboratoriumresultaten.

De gegevens in het bulletin geven aan dat van de bevestigde gevallen er 201 in het ziekenhuis zijn opgenomen, waarvan 47 op de intensive care.

Duitsland ziet eerste tekenen van ‘flatten the curve’
De Duitse gezondheidsautoriteiten zeggen eerste tekenen te zien dat de stijgende lijn in het aantal nieuwe coronabesmettingen begint af te nemen. Volgens het hoofd van het Duitse Robert Koch-instituut lijkt de exponentiële curve licht af te vlakken. Hij is voorzichtig optimistisch en verwacht woensdag te kunnen zeggen of de trend inderdaad aan het keren is.

Bron: nos.nl

Voor het eerst lichte daling in aantal besmettingen België
De afgelopen 24 uur is het dodental in België met dertien toegenomen tot 88. Het aantal besmetting is met 342 opgelopen tot 3743. Zowel het aantal nieuwe sterfgevallen als nieuwe besmetting daalt voor het eerst sinds de uitbraak. Desondanks benadrukken deskundigen in Belgische media dat het nog te vroeg is om van een trendbreuk te spreken. “We hebben het virus bij de nekvel, maar mogen niet loslaten”, zegt viroloog Steven Van Gucht tegen De Standaard.

Bron: nos.nl

 

22 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 1600
 • 14 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen ligt op 11779
 • 5 personen zijn hersteld verklaard

Volgens het DGS-bulletin dat zondag 22 maart is gepubliceerd, heeft Portugal tot dusver 1.600 bevestigde gevallen van infectie met het nieuwe coronavirus geregistreerd, 320 meer dan gisteren. Het is een stijging van 25% in vergelijking met het aantal dat de vorige dag werd geregistreerd.

Volgens het DGS-bulletin steeg het totaal van de vermoedelijke gevallen (geregistreerd sinds het begin van het jaar) tot 11.779 en het totaal van de niet-bevestigde gevallen is 9.027. Er wachten 1.152 mensen op laboratoriumresultaten.

Het DGS-document registreert 14 sterfgevallen als gevolg van een gecontracteerde coronavirusinfectie (twee meer dan in de laatste update).

Volgens het bulletin bedraagt ​​het aantal herstelde personen 5. Het aantal ziekenhuisopnames ligt op 169, waarvan 41 op de intensive care.

 

21 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie op 1280
 • Twaalf patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen ligt op 9854
 • 5 personen zijn hersteld verklaard

Volgens het bulletin dat zaterdag 21 maart is gepubliceerd, heeft Portugal tot nu toe 1280 bevestigde gevallen van infectie met het nieuwe coronavirus, Covid-19. Het DGS-document registreert 12 sterfgevallen als gevolg van een coronavirusinfectie: vier in het noorden, vier in het centrum, drie in de regio Lissabon en Vale do Tejo en een andere in de Algarve (het epidemiologische bulletin dat vandaag is vrijgegeven, met gegevens van vrijdag, om 24:00 uur).

Het aantal vermoedelijke gevallen is gestegen tot 9854 en het aantal niet-bevestigde gevallen is 7515. Er zijn 1059 mensen in afwachting van laboratoriumresultaten.

Er zijn momenteel 13155 gevallen die moeten worden opgevolgd met toezichtcontacten door de autoriteiten.

Als we naar de leeftijdsgroepen kijken, zijn er 18 gevallen tot negen jaar oud, 49 gevallen tussen 10 en 19 jaar oud, 157 gevallen tussen 20 en 29 jaar oud, 234 gevallen tussen 30 en 39 jaar oud, 242 gevallen tussen 40 en 49 jaar oud, 214 gevallen tussen 50 en 59 jaar oud, 180 gevallen tussen 60 en 69 jaar oud, 113 gevallen tussen 70 en 79 jaar oud en 73 gevallen bij mensen ouder dan 80 jaar.

In totaal zijn er 631 bevestigde gevallen bij mannen en 649 gevallen bij vrouwen.

De belangrijkste symptomen zijn hoesten (10%), koorts (22%), ademhalingsmoeilijkheden (9%), hoofdpijn (14%), spierpijn (17%) en algemene zwakte (11%).

 

20 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 1020
 • Zes patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • 850 mensen in afwachting van laboratoriumuitslagen

Maatregelen noodtoestand

De premier, António Costa, kondigde deze donderdag de belangrijkste maatregelen aan ter uitvoering van het decreet van de president van de republiek, die donderdag om 00:00 uur de noodtoestand heeft ingesteld vanwege de uitbraak van Covid-19. Wat zijn de maatregelen?

Bevolking
1 Isolatie is verplicht voor patiënten die zijn geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus en voor personen die, op beslissing van de gezondheidsautoriteit, actief worden bewaakt.

2 Risicogroepen erkend door gezondheidsautoriteiten, zoals ouderen boven de 70 mogen hun huis alleen verlaten als het strikt noodzakelijk is. Daaronder valt het naar de bank of post gaan om je pensioen op te halen, naar een medische post gaan als dat nodig is en een kort ommetje maken met je hond.

3 Voor iedereen geldt dat thuisblijven altijd het beste is. Beperk reizen tot een minimum. Uitzonderingen zijn de personen die beroepshalve op pad moeten, mensen die familieleden moeten helpen of minderjarigen moeten begeleiden.

Publieke diensten
Ambtenaren moeten telewerken waar het kan. Face-to-face diensten mogen alleen op afspraak plaatsvinden. Er moet geprobeerd worden om zoveel mogelijk diensten alleen telefonisch of online te leveren. De grote ‘Lojas do Cidadão’ moeten sluiten, de kleinere blijven open.

Economische activiteiten
Bedrijven of instellingen zonder openbare dienstverleningen moeten hun normale activiteiten blijven uitvoeren.

Openbare instellingen worden in de regel gesloten. Uitzonderingen op de sluitingsregel zijn inrichtingen die ‘essentiële goederen voor het dagelijks leven’ verkopen, zoals supermarkten, bakkerijen, supermarkten, benzinestations, apotheken of kiosken. Restaurants moeten de dienst aan het publiek beëindigen, maar de regering roept hen op om open te blijven voor bezorging aan huis en afhaaldiensten (ophalen in het restaurant).

Openbaar vervoer
De capaciteit van het openbaar vervoer wordt verkleind om ophoping van mensen te voorkomen en sociale afstand mogelijk te maken. Transportbedrijven moeten zorgen voor voertuighygiëne en desinfectie (sommige, zoals Metropolitano de Lisboa en CP – Comboios de Portugal, zijn al begonnen met het aanbrengen van een product dat een maand meegaat).

Toezicht op maatregelen
De handhaving van maatregelen zal worden uitgevoerd door politie en veiligheidstroepen en zal een ‘repressieve’ maar ook pedagogische dimensie hebben. De regering zegt dat zij ‘een sanctiekader’ zal instellen om niet-naleving te bestraffen.

 

19 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 785
 • Derde patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Portugal
 • Noodtoestand gaat vannacht om middernacht in werking

Noodtoestand
De noodtoestand die woensdag uitgeroepen is door de president van de republiek, Marcelo Rebelo de Sousa, zal vandaag, donderdag, om middernacht in werking treden. De Raad van Ministers is bijeengekomen en heeft een reeks maatregelen vastgesteld die door het land moeten worden toegepast.

Een daarvan is de sluiting van verschillende vestigingen en faciliteiten in Portugal zoals:
cafés, fado-tenten, discotheken, bars, kunstgalerijen, tentoonstellingen, pretparken, dierentuinen, bioscopen, zwembaden, sportcomplexen en musea.
Verder blijven natuurlijk de scholen en universiteiten gesloten, de grensovergang met Spanje blijft dicht, quarantaine verplicht voor reizigers naar de Azoren of Madeira, alle openbare voorzieningen en diensten worden beperkt tot het absolute minimum en er zijn bezoekersbeperkingen in supermarkten om drukte te spreiden.

Geen complete lock-down dus, maar het begint er wel op te lijken.

Situatie zorgwekkend
Portugal zit met een dagelijkse aangroei van ongeveer 33 procent, net zoals in Italië. De Portugese autoriteiten zien gelukkig de ernst van de situatie in.

Ovar afgesloten
Ovar, in het centrum van het land, is de eerste stad die afgesloten werd van de buitenwereld. Deze gemeente van zo’n 55.000 inwoners telde dinsdagavond een dertigtal bevestigde gevallen en meer dan 440 mensen onder toezicht. “We worden geconfronteerd met een groot aantal bevestigde gevallen op een relatief klein gebied”, zegt Marta Temido, minister van Volksgezondheid.

 

18 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 643
 • Tweede patiënt overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in Portugal, António Vieira Monteiro, de president van Santander Portugal
 • Noodtoestand gaat waarschijnlijk vanaf morgen in

Update: Parlement keurt noodtoestand goed
Volgens het presidentieel decreet duurt de noodtoestand 15 dagen, maar kan het worden verlengd.

Noodtoestand
Na de Raad van State te hebben geraadpleegd en naar de regering te hebben geluisterd, die een gunstig advies heeft uitgebracht, heeft de president van de republiek het wetsontwerp met de noodtoestand aan de Algemene Vergadering toegezonden.

Het document zal nu worden geanalyseerd in de Assemblee van de Republiek en, indien goedgekeurd, zal het onmiddellijk van kracht worden, zei premier António Costa in de verklaring aan het land dat hij deed voordat het decreet bekend was. In deze verklaring kondigde de premier aan dat de Raad van Ministers het document positief had beoordeeld.

Onder de hier voorziene maatregelen zijn onder meer verplichte opsluiting thuis, het aanvragen van ziekenhuizen, particuliere of professionele bedrijven door de staat en het beperken of verbieden van bijeenkomsten en demonstraties, onder vele andere.

Wat het decreet van de president van de republiek zegt
Het document voorziet in de mogelijkheid van verplichte opsluiting van burgers thuis en beperkingen op het verkeer op de openbare weg, tenzij gerechtvaardigd. Dit betekent dat om “het risico op besmetting te verminderen” en ter preventie, “de noodzakelijke beperkingen kunnen worden opgelegd door de bevoegde overheidsinstanties”, waaronder “verplichte opsluiting thuis of in een gezondheidsinstelling, het plaatsen van sanitaire afrasteringen”, evenals “het verbod op reizen en verblijven op openbare wegen die niet gerechtvaardigd zijn”.

Reizen worden als gerechtvaardigd beschouwd, “namelijk door het uitoefenen van professionele activiteiten, door het verkrijgen van gezondheidszorg, door het bijstaan ​​van derden, door het leveren van goederen en diensten en om zware redenen”. In het besluit is bepaald dat het aan de regering is om “in dit geval de situaties en doelen te specificeren waarin de vrijheid van individueel verkeer, bij voorkeur zonder begeleiding, blijft”.

De staat kan van particulieren verlangen dat zij diensten verlenen en eigendommen gebruiken, zoals ziekenhuizen of fabrieken, onder de noodtoestand. “De bevoegde overheidsinstanties kunnen verzoeken om het verlenen van diensten en het gebruik van roerende en onroerende goederen, eenheden voor gezondheidszorg, commerciële en industriële instellingen, bedrijven en andere productie-eenheden”, luidt het document.

Volgens dezelfde tekst kan het, naast andere beperkingen of wijzigingen in de werking, ook “de verplichte opening en werking van bedrijven, inrichtingen en productiemiddelen of hun sluiting” bepalen.

De regering kan het houden van vergaderingen of demonstraties beperken of verbieden. “De bevoegde autoriteiten kunnen op basis van de positie van de nationale gezondheidsautoriteit de nodige beperkingen opleggen om het risico op besmetting te verminderen en maatregelen te nemen om de epidemie te voorkomen en te bestrijden, waaronder het beperken of verbieden van vergaderingen of demonstraties, dat, vanwege het aantal betrokkenen, de overdracht van het nieuwe coronavirus verbetert ”, luidt het ontwerpbesluit.

 

17 maart

 • Totaal bevestigde gevallen van coronavirusinfectie nu op 448
 • Het totaal aantal vermoedelijke gevallen loopt op tot 4030 en er zijn 17 mensen op de intensive care. Er zijn geen nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld.
 • Er worden 19 actieve transmissieketens in de gaten gehouden

Marcelo Rebelo de Sousa zal woensdag, na de bijeenkomst van de Raad van State, die via videoconferentie zal plaatsvinden, een bericht aan het land richten, zo is vandaag bekendgemaakt.

Grens met Spanje
De landgrenzen sluiten om 23.00 uur. Het lucht- en treinverkeer met Spanje wordt opgeschort tot 15 april. Portugal en Spanje krijgen negen grensdoorlaatposten. De herinvoering van douanecontroles zal naar verwachting vandaag plaatsvinden, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Op luchthavens zullen de bewaking en de gezondheidscontrole worden versterkt, zei de minister van Volksgezondheid. De ministers spraken vandaag op een persconferentie na een ontmoeting met Europese tegenhangers.

Eerste humane proef vaccin coronavirus
In de VS is men begonnen met een eerste humane proef voor een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus. Het vaccin veroorzaakt geen COVID-19, maar bevat een genetische code die van het virus is gekopieerd. Het lichaam gaat hierop reageren en maakt antistoffen aan. Toch stellen experts dat het nog maanden zal duren voordat bekend is of het vaccin werkt.

Coronavirus lijkt in China onder controle
In China komen er nauwelijks nieuwe besmettingen bij van Covid-19. Het land lijkt de situatie onder controle te hebben. In de Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is begonnen, is het laatste noodhospitaal zelfs gesloten. Daar kwamen op 15 maart welgeteld vier nieuwe besmettingen bij. Dat is erg weinig op een stad van ruim 11 miljoen inwoners. In de rest van China kwamen er slechts 16 nieuwe besmettingen bij. Ruim 81.000 mensen in China hebben het longvirus gekregen. Daarvan zijn er inmiddels al zo’n 65.000 volledig van hersteld.
Ook uit Zuid-Korea komen positieve berichten. Het aantal nieuwe besmettingen neemt daar af.

Bron: https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/coronavirus-dit-is-het-goede-nieuws

 

16 maart

 • Portugal heeft tot nu toe 331 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie geregistreerd
 • Eerste patiënt overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in Portugal
 • Massaal gehoor aan oproep om de bezetting van de SNS24-lijn te verhogen.

Meer dan 800 verpleegkundigen reageerden op het verzoek van de Ordem dos Enfermeiros (OE) om de bezetting van de SNS24-lijn te verhogen. “Na de oproep van OE, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en de particuliere operator die de SNS24-lijn beheert, hebben meer dan 800 verpleegkundigen zich beschikbaar gesteld om de ondersteuningslijn voor burgers om de COVID-19-epidemie het hoofd te bieden, te versterken″, liet de OE in een verklaring weten.

Prioriteiten ziekenhuizen
Ziekenhuizen kregen de opdracht om externe consulten en onderzoeken opnieuw in te plannen en om behandelingen of operaties die geen prioriteit hebben vanwege de Covid-19-pandemie uit te stellen, kondigde minister van Volksgezondheid Marta Temido vandaag aan.

Geen vliegverkeer tussen Portugal en Spanje
Het luchtverkeer tussen Portugal en Spanje is opgeschort. “Er is besloten dat het luchtverkeer tussen de twee landen vanaf vandaag zal worden opgeschort. Vanaf vandaag hebben we geen vluchten tussen nationale luchthavens en Spaanse luchthavens”, aldus Eduardo Cabrita.
In een persconferentie zei de minister dat ook de treinverbindingen zijn opgeschort, evenals de twee rivierverbindingen die er zijn in Minho en de Algarve.

De gemeenteraad van Lissabon versterkt acties voor ouderen en daklozen
De gemeenteraad van Lissabon zal de steun aan ouderen in de hoofdstad uitbreiden, hen warme maaltijden, hygiëne en medicijnen garanderen, en een nieuw opvangcentrum openen in het Casal Vistoso-paviljoen om daklozen te ontvangen.
De maatregelen zijn vandaag aangekondigd door de burgemeester van Lissabon, Fernando Medina (PS), in een video die is gepubliceerd op het sociale netwerk Facebook, om de pandemie van Covid-19 het hoofd te bieden.

 

15 maart

 • Portugal heeft tot nu toe 245 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie geregistreerd, 76 meer dan op zaterdag.
 • 281 gevallen wachten op bevestiging van laboratoriumresultaten

Volgens het epistemologische bulletin dat zondag 15 maart door het directoraat-generaal Gezondheid is gepubliceerd, registreerde Portugal 245 bevestigde gevallen van infectie met het nieuwe coronavirus, covid-19.

In totaal heeft Portugal tot dusver 2271 verdachte gevallen geregistreerd. Er wachten 281 gevallen op bevestiging van laboratoriumresultaten.
Daarnaast zijn er 4592 gevallen die door de autoriteiten moeten worden gecontroleerd. DGS-gegevens geven ook aan dat er 1746 gevallen zijn van vermoedelijke patiënten die de test hebben gedaan en waarvan het resultaat negatief was.

Lissabon en de Taagvallei zijn nu de regio met het hoogste aantal bevestigde gevallen (116), gevolgd door de regio Noord (103) en de regio’s Centraal en Algarve (10). Er is één geval op de Azoren en vijf Portugezen die in het buitenland wonen hebben het virus.

Statement DGS
Iedereen die vermoedt dat ze in Portugal besmet zijn of symptomen hebben – waaronder koorts, pijn in het lichaam en vermoeidheid – moet contact opnemen met de SNS24-lijn op 808 24 24 24 om te worden aangestuurd door gezondheidswerkers. Ga niet naar de hulpdiensten.

Metro van Lissabon gedesinfecteerd
De rijtuigen en stations van Lissabon worden gedesinfecteerd met een product dat een maand blijft werken. De minister van Milieu, Matos Fernandes, zei zaterdagavond tegen de journalisten in het metrostation Telheiras, in het kader van deze desinfectie-actie die al is begonnen op de groene en rode lijnen, dat de schoonmaak op maandag zal zijn voltooid op stations op deze lijnen.

Wat de treinen betreft, voegde de minister eraan toe dat ze al op vrijdag waren begonnen met ontsmetten, waarbij de schoonmaak in 75 rijtuigen was voltooid en de voltooiing van de ontsmetting van de rest tegen maandag werd geschat.

“Het gaat om een zeer effectief product dat alle micro-organismen en dus bacteriën en virussen doodt, en dat een maand lang dezelfde beveiliging geeft. Er wordt een film gevormd rond de oppervlakken waar het wordt aangebracht”, legt Matos Fernandes uit.

Toch benadrukte de minister van Milieu dat deze desinfecterende actie niet bedoeld is om ‘iemand uit te nodigen om het openbaar vervoer te gebruiken’.

Overheid verbiedt alcoholgebruik op openbare wegen en evenementen met meer dan honderd mensen
De minister van Binnenlandse Zaken, Eduardo Cabrita, sprak zondag 15 maart met de media om een reeks aanbevelingen te geven en nieuwe maatregelen aan te kondigen.

De minister verzocht “burgers af te zien van het maken van alle reizen die niet absoluut noodzakelijk zijn”, behalve “naar het werk gaan, voedsel kopen of een bezoek brengen aan bejaarde of afhankelijke familieleden die directe steun nodig hebben”.

De minister legde ook uit dat “de reeds toegepaste vermindering van 1/3 van de ruimte die wordt gebruikt voor restaurants ook betrekking heeft op de openluchtruimtes, inclusief terrassen”.

Als onderdeel van de aangekondigde nieuwe maatregelen zei de regeringsfunctionaris dat evenementen in besloten ruimtes of buitenshuis beperkt zijn tot maximaal 100 personen. Tegelijkertijd zal het “verbod op de consumptie van alcoholische dranken op de openbare weg” van kracht gaan.

 

14 maart

 • Het aantal bevestigde gevallen staat op 169, dat is 57 meer dan de dag ervoor
 • Volgens het epidemiologische bulletin van het DGS (Direção-Geral da Saúde) zijn er nog 1704 vermoedelijke gevallen, en wachten 126 mensen op laboratoriumresultaten

Supermarkten en openingstijden
De Sonae Sierra-groep, die eigenaar is van onder andere CascaiShopping, Centro Colombo, Centro Comercial Continente de Portimão, Centro Vasco da Gama, geeft aan in een verklaring: “Enkele winkelcentra die we beheren houden hun normale openingstijden, maar hou er rekening mee dat sommige pas om 12.00 uur opengaan en om 20.00 uur sluiten.” De beslissing van Sonae Sierra heeft betrekking op de winkelcentra Albufeira Retail Park, AlbufeiraShopping, AlgarveShopping, ArrábidaShopping, CascaiShopping, Centro Colombo, Centro Comercial Continente de Portimão, Centro Vasco da Gama, CoimbraShopping, Coimbra Retail Park, Estação Viana Shopping, GaiaShopping en GuimarãeShopping.

Sonae MC, eigenaar van Continente en Continente Modelo-supermarkten, kondigde op haar beurt aan dat “de teams in de Continente-winkels zich inzetten en mobiliseren om de activiteit zo normaal mogelijk te laten verlopen. Het handhaven van schema’s en meer inspanning bij het vervangen van producten maakt het mogelijk dat iedereen zijn aankopen kan doen en op verschillende tijdstippen, waardoor wachtrijen en massa’s mensen worden vermeden”.

Ondertussen kondigde de Jerónimo Martins-groep, die eigenaar is van de merken Pingo Doce, Recheio, Bem-Estar, Hussel en Jerónymos, aan dat het de openingstijden vanaf maandag 16 maart gaat aanpassen: de winkels gaan om 19.00 dicht, en de Recheio-winkels sluiten om 16.00 uur.

De Lidl laat via Facebook weten dat de winkels vanaf 16 maart om 19:00 uur zullen sluiten. “Om het risico op besmetting door het COVID-19-virus tot een minimum te beperken en om uw welzijn en dat van onze werknemers te garanderen, zullen we de toegang tot de winkel beperken op basis van de beschikbare ruimte. We zullen deze maatregel in het hele land toepassen. Dank u allen voor uw begrip.”

Auchan-supermarkten houden voorlopig hun openingstijden vast. De winkels in de Alegro-winkelcentra kunnen kiezen of ze de normale openingstijden hanteren, of van 12.00 uur tot 20.00 uur open zullen zijn.

De Aldi heeft (tot 17.00 uur, 14 maart) geen maatregelen aangekondigd.

Verzoek om meer plaatsen om op Corona te testen
De voorzitter van het Sindicato Independente dos Médicos meldde vandaag dat meer dan de helft van de telefoontjes naar Linha Saúde 24 niet wordt beantwoord, en vraagt ​​de regering toestemming voor tests op het nieuwe coronavirus in meer ziekenhuizen.
In een telefonisch interview met Lusa stelt de voorzitter dat algemene tests voor coronavirus moeten worden uitgevoerd in alle ziekenhuizen van het Serviço Nacional de Saúde, en niet alleen in het Instituto Ricardo Jorge in Lissabon en het São João ziekenhuis in Porto.

 

13 maart

 • Het aantal bevestigde gevallen is gestegen naar 112
 • Volgens het epidemiologische bulletin van het DGS (Direção-Geral da Saúde) zijn er nog 1308 vermoedelijke gevallen, waarvan 172 in afwachting van laboratoriumresultaten
 • Ruim 5000 personen staan onder toezicht van de gezondheidsautoriteiten.

De regering heeft besloten om voor het hele land de alarmtoestand af te kondigen, waarbij de middelen voor civiele bescherming en de veiligheidstroepen en diensten stand-by worden gezet.

Veel culturele evenementen, sportevenementen en conferenties worden uitgesteld, een overzicht vind je hier.

Het DGS heeft een aantal websites waar het alle bijgewerkte informatie laat zien, en waar de evolutie van het virus in Portugal en in de wereld te volgen is.
https://covid19.min-saude.pt
https://covid19.min-saude.pt/ponto-de-situacao-atual-em-portugal
https://www.dgs.pt/em-destaque.aspx

 

12 maart

 • Regering sluit alle scholen vanaf maandag 15 maart
 • Minder mensen tegelijk toegestaan in restaurants, winkelcentra en openbare diensten
 • Disco’s en nachtclubs moeten sluiten
 • 78 bevestigde gevallen

Op nationaal niveau zijn de meeste gevallen in het noorden (44), gevolgd door het gebied van Lissabon en Vale do Tejo (23). Het Centrum heeft vijf bevestigde gevallen, net als de Algarve. Alentejo, Azoren en Madeira hebben voor zover bekend nog geen gevallen van het coronavirus.

Maatregelen
“Scholen zullen alle klasactiviteiten vanaf maandag opschorten vanwege de COVID-19-uitbraak”, kondigde premier António Costa vandaag aan in een verklaring aan het land. De maatregel heeft betrekking op zowel openbaar als particulier onderwijs. Deze tijdelijke maatregel, tot het einde van de schoolperiode, voor de paasvakantie, wordt op 9 april opnieuw beoordeeld.

De maatregel druist in tegen het advies van de Nationale Gezondheidsraad die gisteren bijeenkwam en concludeerde dat de sluiting van alle scholen in strijd is met wetenschappelijk bewijs.

De premier kondigde ook de sluiting van nachtclubs aan, de vermindering van de maximale capaciteit van restaurants, de beperking van het aantal mensen in winkelcentra en openbare diensten en het verbod op het uitstappen van cruisepassagiers.

 

10 maart

 • 41 bevestigde gevallen in Portugal, 27 in het noorden, 2 in centraal-Portugal, 10 in de regio Lissabon en 2 in de Algarve
 • Er wachten 83 mensen op laboratoriumresultaten, en 667 mensen staan onder epidemiologisch toezicht.
 • Op social media gaan er verhalen rond dat alle scholen dicht zullen zijn morgen, maar de officiële berichtgeving is dat op woensdag een ontmoeting plaatsvindt tussen de regering en de nationale volksgezondheidsraad. Het is pas na de aanbeveling van dit orgaan dat de uitvoerende macht beslist over de maatregel die moet worden genomen met betrekking tot scholen in het geval van coronavirusgevallen in het land.

 

9 maart

 • 31 bevestigde gevallen in Portugal
 • Eerste bekende besmetting in Algarve, Portimão
 • Een aantal universiteiten sluiten de faciliteiten en stellen college´s uit
 • Op de campus van de Universidade do Minho (UMinho) in Braga worden 180 studenten gemonitord.

 

7 maart

 • 18 bevestigde gevallen in Portugal
 • Voorlopig heeft geen van de gevallen betrekking op wat bekend staat als ‘community-infectie’: de besmette personen hebben het virus opgelopen door contact met iemand die het virus vanuit het buitenland heeft binnengebracht.

 

6 maart

 • 13 bevestigde gevallen in Portugal
 • Meer dan 200 mensen bevinden zich al in isolatie omwille van het virus. De meerderheid daarvan zijn jonge tieners uit Amadora, bij Lissabon.
 • In Alverca werden noodplannen geactiveerd in een studentencollege (Colégio José Álvaro Vidal) nadat ontdekt werd dat een van de leerlingen de zoon is van een van de geïnfecteerde personen
 • President Marcelo heeft een paar gehospitaliseerde geïnfecteerde zieken bezocht. Hij meldt dat het goed gaat met hen. Tot dusver worden ze allemaal beschouwd als ‘stabiel’.
 • TAP heeft zo ongeveer 1.000 vluchten geannuleerd die gepland stonden voor maart en april omwille van de drastische daling van de vraag sinds het virus opdook.

Farmaceuten voorbereid om verdachte gevallen te oriënteren
De farmaceuten geven over het hele land deskundige raad om het hoofd te bieden aan de uitbraak van de epidemie COVID-19.

De Nationale Vereniging der Farmacie (ANF) stuurde aan 2.750 apotheken die lid zijn van de vereniging wetenschappelijke informatie over het virus en aanbevelingen om te verstrekken aan de bevolking.

Externaat in Lissabon sluit voor desinfectie
De directeur van het Externaat Grão Vasco, Rogério Cândido, meldde bij de RTP dat de school normaliter aanstaande maandag al terug opengaat.

“Het bedrijf dat aangenomen werd is al begonnen met de desinfectie en de schoonmaak volgens onze instructies. Ze maakt gebruik van de juiste producten die aan te raden zijn voor deze situatie. Maar het is een eenvoudige desinfectie, we gaan hier geen hoofdnieuws van maken”, beklemtoonde de verantwoordelijke.

De school sloot vandaag nadat bij de moeder van een van de leerlingen het coronavirus geconstateerd werd. De zieke werd opgenomen in een ‘aanzienlijke stabiele’ conditie in het Curry Cabral hospitaal in Lissabon.

Particuliere tehuizen bevelen een opschorting van bezoeken aan
De voorzitter van de Vereniging van Thuiszorg, van Tehuizen en Bejaardentehuizen raadt aan om de bezoeken uit te stellen als preventiemaatregel voor het nieuwe coronavirus.

In een verklaring bij Antena 1, zei João Ferreira de Almeida te geloven dat dit de beste manier is om de verspreiding van het virus af te remmen, vooral wanneer gesproken wordt over risicogroepen zoals ouderen en chronische zieken.

Geïnfecteerde leerkracht in Porto gaf ook lessen in Covilhã maar school blijft open
De beroepsschool voor kunsten in Covilhã gaat zijn deuren niet sluiten nadat een van de leerkrachten opgenomen werd in Porto met Covid-19. De directeur van de school meldde dat iedereen die in contact geweest is met de leerkracht in sociaal isolement moet blijven.