Het gevarieerde landschap van de Algarve leent zich uitstekend voor fietsen en natuurlijk het perfecte weer het hele jaar door.

De Algarve is een geweldige bestemming voor wie van fietsen houdt en de uitgestrekte landschappen en kustlandschappen wil zien. De beste tijd om te fietsen is tussen september en juni, want in de zomermaanden kan het erg heet worden.

4 Fietsroutes Algarve

Net als bij wandelen kunt u kiezen uit verschillende fietsroutes die variëren in moeilijkheidsgraad. Er zijn meer uitdagende bergachtige paden en meer vlak terrein, maar beide stellen u in staat om steden en dorpen te bezoeken op uw reis, u kunt ook kiezen voor een route met meer kust zodat u kunt genieten van het adembenemende uitzicht op die Atlantische kust.

De vier belangrijkste fietsroutes in de Algarve zijn: Rota Vicentina, Via Algarviana, Grande Rota do Guadiana en Ecovia do Litoral.

Rota Vicentina

De Rota Vicentina staat bekend als wandelroute, maar is ook een geweldige fietsroute.

Via Algarviana

De Via Algarviana is perfect voor mountainbiken en ook fietsen. Via de Via Algarviana kunt u het binnenland van de Algarve ontdekken.

Grande Rota do Guadiana

Grande Rota do Guadiana is een fietsroute in de oostelijke Algarve van Vila Real de Santo António helemaal tot Alcoutim genaamd de Grande Rota do Guadiana die de Guadiana rivier volgt.

Ecovia do Litoral

De Ecovia do litoral is een 214 km lange fietsroute die die de hele Algarve loopt. Hij verbindt Cabo de São Vincente, aan de Atlantische Oceaan, met Vila Real de Santo Antonio, aan de Spaanse grens. Ecovia do Litoral is een fietsroute van het oosten naar het westen van de Algarve die bijzonder geliefd is bij fietsers. Het is eigenlijk een onderdeel van Eurovelo en u kunt op deze manier de unieke kustlijn van de Algarve ontdekken.

fietsenoost

Oostelijke Algarve Fiets Routes

Visit Algarve biedt een gemakkelijkere route die begint bij Praça da República in Tavira en parallel loopt aan de Ecovia do Litoral. “Rijdend langs de Ria Formosa met Tavira achter u, voert de route u noordwaarts naar Santa Rita en het Mata Nacional de Conceição (Nationaal bos van Conceição). Als u het bos met veel struikgewas doorkruist, daalt u af naar Fonte Salgada en slaat u in westelijke richting af. U passeert de kapel van Nossa Senhora da Saúde (Onze-Lieve-Vrouw van Gezondheid). Nadat u de rivier de Gilão bent overgestoken, in de nabijheid van Pego do Inferno, voert de route u bergopwaarts naar het dorp Santo Estêvão. Op de terugweg bergaf richting de kust, en voordat u de route beëindigt in Tavira, rijdt u door de octopus hoofdstad, de stad Santa Luzia.”

“De Ria Formosa is het onbetwistbare hoogtepunt van de route van Olhão. Vanaf de Jardim Pescador Olhanense kunt u in oostelijke richting genieten van het prachtige landschap van de Ria Formosa en de eilanden. In noordelijke richting komt u door de dorpen Moncarapacho, Quelfes en Pechão voordat u terugkeert naar de kust en de Ria Formosa weer tegenkomt, ten westen van de stad Olhão”.

Ferragudo

Fiets Routes Centraal Algarve

Vilamoura is een gemakkelijkere route die perfect is voor beginners. Na het fietsen rond de jachthaven van Vilamoura zijn er fietsroutes naar Boliqueime of naar Albufeira waar het strand Praia da Falésia ligt.

De Lagoa route is een moeilijkere route in vergelijking met Vilamoura vanwege de steile hellingen en afdalingen, maar het is zeker de moeite waard voor die panoramische uitzichten over de kust. Als u vertrekt vanuit het centrum van Lagoa, kunt u in de richting van Carvoeiro fietsen tot u Benagil Beach bereikt. Daarna kunt u langs de kust verder fietsen door Carvoeiro en vervolgens Ferragudo, waar u kunt stoppen voor een welverdiende hap eten. Als u noordwaarts gaat, komt u in Estômbar waar u de Matriz de Estombar kerk en de Sítio das Fontes kunt bezoeken.

fietsenlandschap

Fiets Routes westelijk Algarve

Een van de bekendste fietsbeklimmingen is die van Serra de Monchique Foia, het hoogste punt van de regio en ongetwijfeld een veeleisend terrein, maar desalniettemin kunnen fietsers hier de natuur ten volle beleven en het heeft de meest betoverende landschappen.

“Een andere route is die van Aljezur, waar je in het centrum start en het eerste deel door de heuvels en valleien van het binnenland van de gemeente gaat. Een lange, steile afdaling brengt je bij de Seixestroom, waar je vervolgens langs rijdt tot je de grens met de naburige regio Alentejo en het pittoreske dorpje Odeceixe bereikt.”

Fietsevenementen Algarve

In de Algarve vinden jaarlijks een aantal wielerevenementen plaats, waaronder de professionele race “Volta ao Algarve”, de Ronde van de Algarve, de Algarve Granfondo en de Algarve Bike Challenge. De Ronde van de Algarve vindt elk jaar plaats in februari met vijf etappes en trekt enkele van de beste professionele renners uit de hele wereld aan. Remco Evenepoel won de Ronde van de Algarve zowel in 2020 als in 2022. Naast de Granfondo van de Algarve wordt er ook een amateur- en een profwedstrijd gehouden.

Er komen ongeveer 1.000 wegwielrenners op af. Er zijn twee routes met start en finish in Lagos, waarbij de Granfondo de Alto de Fóia aandoet, een van de grootste beklimmingen in de regio. De Algarve Bike Challenge is een mountainbike-evenement dat over drie dagen loopt en een nachtelijke tijdrit door Tavira omvat. Het is een amateurwedstrijd, maar sommige professionals doen ook graag mee. De route verkent Tavira en het omringende Barrocal gebied verder landinwaarts.

Bron The Portugal News, by Cristina da Costa Brooks