Woont u in Portugal en heeft U hier bezittingen? Misschien is het uw voordeel om een testament op te maken in Portugal.

De Portugese wet is op gebied van erfrecht veranderd na wijzigingen in het internationaal privaatrecht zoals in de meeste landen van Europa (behalve U.K. en Denemarken) als gevolg van een Europese overeenkomst.

Op 26 mei om 19 uur (Pt tijd), gaat advocaat Bruno Fermin Melo ons alles vertellen over het erfrecht in Portugal!

Wanneer u geen testament heeft gemaakt, dan wijst de wet uw erfgenamen aan. Ieder land heeft zijn eigen regels van erfrecht. In alle landen bestaan er wettelijke bepalingen voor het geval er geen testament is gemaakt. Door het maken van een testament is het mogelijk om van die wettelijke bepalingen af te wijken.

U kunt met buitenlands erfrecht te maken krijgen:

– wanneer u in Nederland / Belgie woont en uw bezittingen, of een deel daarvan in het buitenland zijn gelegen;

– wanneer u de Nederlandse / Belgische nationaliteit heeft en bezittingen in Portugal heeft, maar niet in Nederland / Belgie woont.

Onder bezittingen worden verstaan (on)roerend goed en vermogen.

Niet vanzelfsprekend

Het is niet vanzelfsprekend dat als uw bezittingen in Portugal zijn het hier geldende erfrecht dus ook op die bezittingen van toepassing is. Ook wanneer u als Nederlander (of niet – Nederlander) in Portugal woont, maar wel bezittingen in Nederland heeft, is het ook niet vanzelfsprekend dat het Nederlandse erfrecht op de bezittingen in Nederland van toepassing is. Dit geldt ook voor de Belgen.

Rechtskeuze

Maakt u een rechtskeuze in een Portugees/ Nederlands of Belgisch testament, dan bent u er zeker van welk erfrecht op uw nalatenschap van toepassing zal zijn. Een rechtskeuze is vooral van belang voor een nalatenschap met een internationaal karakter.

Hier kan slechts een zeer algemene lijn worden aangegeven want ieders persoonlijke situatie is anders en vergt wellicht een andere keuze.

Een in Nederland gemaakte rechtskeuze heeft niet altijd effect in Portugal. Het is van groot belang dat u zich laat adviseren, wanneer u in een ander land dan Nederland of Belgie bezittingen heeft.

Een advocaat kan voor u nagaan of het verstandig is een rechtskeuze uit te

Bruno is advocaat en heeft ruim 20 jaar ervaring.
Meer Informatie: www.algarveadvocaten.com

Hoe doe je mee?

Geef je op via: info@nca portugal.com

Voor aanvang zullen we een zoom link sturen met inlog codes en instructies!

Wat kost het?

Voor NCA leden is GRATIS! Voor niet-leden: €7.50

Lid worden van de Nederlandse Club Portugal?

Wil je lid worden van de leukste club van Portugal? Hieronder de link met alle voordelen op een rijtje en aanmeldformulier:

https://ncaportugal.com/lid-worden/