Bij het kopen van een huis sluiten de meeste kopers een lening af. Banken lenen echter maximaal maar een deel van de waarde van het onroerend goed. Als je dus overweegt een huis te kopen, weet dan dat je een bedrag beschikbaar moet hebben. Veel kopers hebben echter geen geld om een aanbetaling te doen. Daarvoor zijn er drie mogelijke oplossingen.

Huizen van de bank

Over het algemeen hebben huizen van de bank voordeliger verkoopvoorwaarden dan huizen op de ‘traditionele’ markt. Dat komt omdat banken cash nodig hebben. Daarom is het bij dit type woningen vaak mogelijk om een huis te kopen zonder aanbetaling. Opgemerkt moet worden dat banken vaak ook de kosten van taxatie, akte en ander papierwerk aanbieden.

Kredietbemiddelaars

Wist je dat er meerdere agentschappen en kredietinstellingen zijn die de rol van intermediair tussen banken en kopers ‘vervullen’? Deze bedrijven houden zich bezig met het onderhandelen over de beste kredietvoorwaarden voor de klant, waaronder het percentage van het gefinancierde bedrag.

Positieve schatting

Stel je voor dat je een huis koopt dat meer waard is dan je ervoor gaat betalen. Als je een schatting krijgt die hoger is dan het bedrag dat je nodig hebt, kun je het onroerend goed voor 100% laten financieren. Dit komt doordat meerdere bankinstellingen het geld uitlenen, waarbij geen rekening wordt gehouden met de
aankoopprijs, maar met het percentage van de taxatiewaarde.

Artikel uit de Blik op Portugal januari 2022