Als het deze maand niet regent, “zitten we in een zeer gecompliceerde situatie”…

De droogte die de hele noordelijke regio heeft getroffen, is nu opgelopen tot een gematigd niveau, en er zijn plaatsen in Bragança die zijn aangemerkt als zijnde in ernstige droogte.

Vanda Pires, van de afdeling Klimaat en Klimaatverandering van het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer (IPMA), vertelde aan Lusa dat het noorden van het land “eind december in de zwakke klasse verkeerde en op dit moment bevindt de hele regio zich in de gematigde droogteklasse”, en voegde daaraan toe dat “in het gebied Bragança er al enkele plaatsen zijn die met ernstige droogte te kampen beginnen te krijgen”.

Droogte wordt door de IPMA op hun schaal ingedeeld als mild, matig, ernstig of extreem.

De deskundige zei dat “er op dit moment helaas geen neerslag wordt voorspeld, althans niet tot medio februari”.

Vanda Pires preciseerde dat “er een kans [op regen] is op de 3e en 4e [donderdag en vrijdag], maar die zijn lager dan normaal en zelfs tot eind februari wijzen de voorspellingen niet op significante neerslaghoeveelheden”.

Als het deze maand niet regent, “zitten we in een zeer gecompliceerde situatie”, vervolgde zij, zich realiserend dat “de noordelijke regio, die zich nu in een situatie van matige droogte bevindt, als er niet genoeg neerslag valt, natuurlijk zal verergeren tot de klasse van ernstige droogte, die een van de ernstigste is, en dit zal ook gevolgen hebben voor de agrarische en hydrologische sector”.

Afgezien van deze gevolgen is er een groter risico op bosbranden, “omdat we niet alleen te maken hebben met een droogteperiode, maar ook met temperaturen die iets hoger liggen dan normaal voor deze tijd van het jaar, wat bijdraagt tot de uitdroging van de struiken”.

Bron: The Portugal News.