Viana do Castelo is een gezellig stadje waar er voor elk wat wils is. Je vindt er een groen berglandschap, zee, rivier, haven en bezienswaardigheden. Een klein uurtje rijden vanaf Porto en je bent er al. Op een vrijdagmiddag nam mijn vriend spontaan de afslag naar deze stad. We dwaalden rond in het stadscentrum en bezochten haar prachtige kerk op een berg.

De weg er naartoe is geen straf. Er is genoeg te zien en hoe noordelijker we rijden, hoe groener en heuvelachtiger het landschap wordt. De reistijd is niet veel langer dan menige autorit naar het centrum van Porto, terwijl mijn vriend en ik daar net buiten wonen. Uiteraard speelt het verkeer hierbij een grote rol en op de weg naar Viana do Castelo rijd je lekker door. Je kan vanaf Porto (station Campanha) ook een trein pakken die je ernaartoe brengt in 1,5 uur. Eenmaal aangekomen waan ik me op vakantie in een heel andere omgeving.

Viana do Castelo is omgeven door bergen en water: de Atlantische Oceaan en aan de monding van rivier de Lima. Als achtergronddecor zie je de berg Santa Luzia waarop een prachtige kerk pronkt. “Daar gaan we naartoe met zonsopgang.” We gaan eerst de stad zelf ontdekken. Wat sfeer betreft heeft deze wat weg van de eerste hoofdstad van Portugal: Guimarães. We snuiven de oudheid en de goede vibes op, terwijl we door de straatjes lopen. Op het moment dat we Viana bezoeken, is het december. Alles is dus omgetoverd in kerstsfeer met de hoofdstraat als highlight. Later bewonderen we deze volop in een lichtjes versierde straat vanaf de berg.

Zoals in elke stad, is ronddwalen het beste wat je kan doen. Zo komen we uit op de lokale markt, levendige pleintjes en verborgen steegjes met kleine winkeltjes. Als je echt iets traditioneels wilt kopen dat uit Viana komt, dan is dat wel het ´Hart van Viana´ (‘Coração de Viana’). Deze vertegenwoordigt Portugal min of meer, samen met de Haan van Barcelos. De etalages van juweliers liggen hier vol met gouden en zilveren harten. Deze zijn heel fijntjes gemaakt, met de ´filigrain´ techniek. 

Bij een plaatselijke bakker genieten we van een snelle lunch voor een prikkie, om vervolgens de auto te pakken naar de Santa Luzia berg en de gelijknamige kerk. We hebben zeker nog niet alles gezien. Er is een gemeentelijk museum en er zijn andere kerken te bewonderen. Echter laat de zon zijn laatste stralen zien, dus we snellen ons naar het uitzichtpunt. Je kan er ook een kabeltrein nemen die je in een paar minuten naar boven brengt.

De zon is nét onder gegaan. Dat krijg je als je nog even snel een winkel ziet waar je een souvenir wilt kopen. Maar dat mag de pret niet drukken. De lucht kleurt roze, blauw en paars en het panoramische uitzicht is geweldig. Je hebt uitzicht over de stad met zijn lange brug, de oceaan en rivier. Snel maak ik een paar foto´s met mijn rug nog naar de kerk toe, voordat het helemaal donker is. Maar ook het uitzicht op de Santa Luzia kerk is adembenemend. De muur onthult de volledige naam: ´Templo Monumento Santa Luzia´. In het Engels wordt zij ook ´The Sanctuary of the Sacred Heart´ genoemd. De kerk (gebouwd tussen 1904 en 1959) is gewijd aan het heilig hart van Jezus.  Wij komen zeker terug om deze bezienswaardigheid de volgende keer van binnen te bekijken. De deuren zijn iedere werkdag open van 9.00 uur tot 18.00 uur en vrijdag t/m zondag tot 19.00 uur. Als je naar Viana do Castelo gaat, kan je Santa Luzia echt niet overslaan.

De kou laat ons verlangen naar een warm drankje en eten. Uiteindelijk belanden we daarom weer terug in het centrum van Viana do Castelo. Hier genieten we van heerlijke (vegetarische) gerechtjes uit de Indiase keuken bij ´Indian Punjabi Restaurante´. De menukaart is groot en de prijzen zijn klein. Dit restaurant is een echte aanrader. Het eten is smakelijk en de prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed.

Viana do Castelo ziet ons op korte termijn weer terug. Het was een prettige kennismaking en vraagt om een vervolg. Als je er een volle dag van maakt, zou je een bezoekje aan de stad bijvoorbeeld kunnen combineren met een activiteit in de natuur. Er is genoeg om te genieten van hetgeen Viana en haar omgeving biedt. Een Portugese gezegde luidt: ´Hei-de voltar a Viana´. Dit betekent: ´Ik zal teruggaan naar Viana’. Zeker weten!