Normaliter kijk ik uit naar die eerste paar weken van de zomervakantie. Lekker even niets. Tijd voor mezelf en voor mijn gezin. Eindelijk eens beginnen aan die stapel boeken die ik al een tijdje wilde lezen. De barbecue komt weer uit de garage en de badlakens hangen aan de waslijn. Klaar voor het eerste strandbezoek. Dit jaar is het even wat anders.

Hoewel ik elke dag contact heb met mijn leerlingen via videochat of Skype, heb ik ze al sinds half maart niet meer ‘gezien’. De drukke maanden mei en juni zijn wel vol van allerlei administratieve activiteiten, maar de ‘leuke’ dingen waar we allemaal zo naar uit hebben gekeken komen te vervallen. De plannen voor de sportdag, de projectweek, de afscheidsmusical en het eindexamen ‘prom’ mogen in de kast gaan liggen wachten tot volgend jaar. Het schoolkamp hebben we zo georganiseerd dat we (allemaal samen, elk in ons eigen huis) toch met wat anders bezig zijn dan met schoolwerk. We hebben ook nog wel de hoop dat we wel gezamenlijk het schooljaar kunnen afsluiten en onze schoolverlater en eindexamenkandidaten in het spotlicht kunnen zetten. We gaan het zien…

En wat staat ons deze zomer te wachten? Kunnen we er weer op uit? Kunnen we weer lekker met het gezin naar het strand? Kunnen we weer bij elkaar kruipen en BBQ’en met de buren? We weten het nog niet. En dus bereid ik me voor op een ‘stay cation’.

Laat de boel de boel!
Wat doe je als je weg bent op vakantie? Juist, zo min mogelijk van dat wat moet en zo veel mogelijk leuke dingen. Dus waarom zo doorgaan als alle andere weken van het jaar? Het is vakantie! Dus moetjes aan de kant en laat dus vooral de boel de boel! Zet een tent in de tuin en maak er een kampeeravontuur van. Wil je het helemaal speciaal maken, hang er dan een thema aan vast. Een week in de huid kruipen van echte indianen en ‘s nachts in een tipi slapen? Misschien is een weekje elfenbos wel een idee. Wat kinderen ook echt leuk vinden is net doen alsof ze echt op de camping zijn. Niet vergeten dat ze zich eerst moeten laten inchecken. Maak een strippenkaart met allerlei activiteiten die door de ‘camping’ georganiseerd worden. Laat ze ‘s morgens in de ‘kampwinkel’ een ontbijtje gaan kopen. Geef ze hun eigen (plastic) servies en bestek en voor de afwas een teiltje en een sponsje. In het ‘restaurant’ van de camping kunnen ze voor het avondeten wat gaan halen. Natuurlijk is er ook een disco op de camping. Misschien zelfs wel een filmzaal of bioscoop!

Ik heb een aantal leuke sites op een rijtje gezet die vol staan met leuke idee├źn voor (vakantie)activiteiten met kinderen. Maak er thuis een feestje van!