Zakendoen met Portugezen gaat vaak net even anders dan zakendoen met Nederlanders. Dat is de reden waarom de redactie mij heeft gevraagd om maandelijks een inkijkje te geven hoe het er hier aan toe gaat en wat wij Nederlanders daarvan vinden. Daarnaast vind ik het leuk om wat te delen waar wij als Kamer van Koophandel tegenaanlopen.

Mijn naam is Jearina Imanse. Ik ben 26 jaar en nu alweer ruim 15 jaar woonachtig in Portugal. Ik ben geboren in Katwijk aan Zee en op jonge leeftijd verhuisd naar Faro. Daarna ben ik verhuisd naar Lissabon om International Business en Control Management te studeren. Lissabon heeft m´n hart gestolen en daar ben ik dan ook blijven hangen. Mijn Portugese vriend Nuno attendeerde mij op de vacature van Project Manager en zo werk ik alweer twee jaar met veel plezier op de Nederlands-Portugese Kamer van Koophandel.

In Lissabon hebben we een mooi en erg ruim kantoor bij de Nederlandse Ambassade. Daar werk ik samen met Marjon van Dinther (directeur) en we hebben regelmatig stagairs. Daarnaast heeft de Kamer een bestuur bestaande uit 13 leden en een fiscaal comité van 3 leden, die ons solidair steunen daar waar mogelijk. De Nederlandse ambassadeur Nienke Trooster is onze erevoorzitter, waardoor onze band met de ‘buren’ prima is en we veel samenwerken.

Door de omstandigheden rond COVID-19 en het thuiswerken zijn Nuno, ik en Dora, onze kat, weer (tijdelijk) terugverhuisd naar de Algarve, waar ook Nuno oorspronkelijk vandaan komt. Eigenlijk komt dit helemaal niet zo gek uit omdat we nu ook de kans hebben om onze leden in de Algarve wat beter te kunnen bedienen en nieuwe projecten op te pakken. Ook is onze band met de NCA aangehaald. We moeten elkaar tenslotte steunen in deze tijd om op die manier (getroffen) ondernemers verder op weg te helpen. Zo hebben we al een aantal online events samen georganiseerd het afgelopen jaar waarbij nieuwe ideeën, kennis en informatie gedeeld konden worden met medeondernemers. Na de zomer hopen we een live netwerkevent te organiseren zodra dat weer mogelijk is.

Naast de nieuwe mogelijkheden voor de Kamer van Koophandel in de Algarve is het vooral ook plezierig wonen hier. De ruimte, de natuur, iets wat Lissabon wat minder te bieden heeft. Zoals Johan Cruyff zo mooi kon zeggen: “Elk nadeel heb z’n voordeel” en totdat António Costa zegt dat iedereen weer veilig op kantoor kan werken, blijf ik lekker in de Algarve!