Het op een in de zee uitstekend schiereilandje gelegen Peniche is vooral bekend onder surfers. Waarom? Supertubos, manu-bro! Vlak voor de kustlijn is een uitholling in de grond ontstaan, die, in combinatie met de altijd straffe wind, ervoor zorgt dat je in Peniche de hoogste golven van Europa vindt.

Het praia Baleal Sul, noord van Peniche, is een enorm breed, en vaak druk strand waar het ook met kinderen goed toeven is. Ga je voor de golven, dan moet je zuid van Peniche zijn, op het strand dat uiteraard het Praia dos Supertubos heet.

De punt van het schiereiland heet Cabo Carvoeiro, en is het meest westelijke deel van het vasteland van Portugal (als je Cabo da Roca niet meetelt; vergeef het de Penichenaren, ze hebben ook bezoekers nodig). Buitengewoon fraai bij zonsondergang, een majestueuze kaap met kliffen van 25 meter hoog. In de zee zie je de vreemd uitstekende stapels kalksteen die de reden zijn dat de zeebodem hier bezaaid is met scheepswrakken. Sinds 1790 staat de vuurtoren het zeeverkeer te waarschuwen, het licht is op 15 zeemijl afstand te zien.

Je kunt eigenlijk niet naar Peniche zonder ook naar Berlengas te gaan, een groep van kleine eilanden in de Atlantische Oceaan, ongeveer 10 tot 15 kilometer van de kust gelegen, west van Peniche. Er gaan diverse veerbootjes naar toe, en de duikers onder ons kunnen een duik combineren met een bezoek aan de eilanden. Het klimaat wordt beïnvloed door zowel Atlantische als mediterrane weersinvloeden, waardoor deze archipel een uniek ecosysteem is.