De Algarve staat bij veel toeristen bekend omwille van haar wondermooie stranden, maar deze streek van Portugal verbergt een authentiek natuurparadijs waar de fauna en flora leeft in perfecte harmonie met de vissers en hun typische huisjes.

De Ria Formosa was sinds 1978 een natuurreservaat, maar werd in 1987 een natuurpark. Dit nieuw statuut had als doel het beschermen en conserveren van het lagunestelsel, de fauna en flora, de trekkende diersoorten en hun natuurlijke habitats.

De Ria Formosa is 60 km lang en begint aan het praia do Garrão om te eindigen aan het Manta Rota strand, en bestaat uit een labyrint van kanalen, moerassen, zandbanken en eilanden: Barreta, ook gekend als eiland Deserta, Culatra, Armona, Tavira en Cabanas.

Het eiland Cabanas is ideaal als je alleen wil zijn. Er is een lang strand met al wat je nodig hebt om een dag door te brengen (restaurant). Het eiland van Tavira is het enige eiland dat bomen heeft en is populairder omdat het restaurants en cafés heeft en een strand specifiek voor naturisme (praia do Homem Nu). Armona wordt bewoond door de vissers en bezoekers kunnen er een paar daagjes doorbrengen in één van de huisjes of op de camping. Culatra heeft het meest authentieke dorpje van de streek.

Vooraleer je de eilanden van de Ria Formosa gaat ontdekken, nodigen wij je uit op twee wandelingen om de fauna en flora van het park te ontdekken. Begin bij het Centro de Educação Ambiental de Marim waar je een wandeling kan maken van 3 km heen en terug om kennis op te doen over verschillende ecosystemen, een getijdenmolen en een oude vissersboot. De tweede wandeling (trilho de São Lourenço), die heen en terug ook 3 km lang is, begint in het park van het Quinta do Lago strand en laat je toe kennis te maken met de zoetwatermeren, een pekeltank uit het Romeinse tijdperk en met wat geluk ontelbare vogelsoorten zoals de roze flamingo. Vergeet niet om na deze wandeling te genieten van het prachtige Quinta do Lago strand.