Start: 10 uur
Waar:
Praia dos Cavacos
https://maps.app.goo.gl/zzZFsZxpRCJZ6JKw7

Kajaktocht in de Ria Formosa

Al onze tochten zijn geschikt voor beginners. Er is geen kajak ervaring vereist. Onze kajaks zijn uiterst stabiel maar kunnen zwemmen is alsnog een -de enige- vereiste. Wij zorgen voor de -verplichte- zwemvesten, stoeltjes in de kajak, drybags (30L), een kaartje van de omgeving en zakjes voor de mobiele telefoon. We vragen onze klanten altijd om zonnebescherming (hoedje, zonnebrandolie) en wat te drinken mee te brengen, alsook droge kledij voor na het kajakken.

Viervoeters (zonder watervrees) zijn trouwens ook altijd welkom.

NCA introductiedag naar Armona eiland

Voor de Roots introductiedag voor NCA gaan we de kortere tocht doen. Onze 2u eiland Tour, praia dos Cavacos > Armona strand > Lagoa dos Patos > Praia dos Cavacos

De 2u tocht start in praia dos Cavacos, onze thuisbasis (zie onderstaande link)
https://maps.app.goo.gl/zzZFsZxpRCJZ6JKw7

Na een korte briefing (wat uitleg over hoe je best roeit, enkele safety tips en algemene uitleg over de Ria Formosa) kruisen we de Ria formosa met mono of duo kajaks (of indien gewenst met SUP-board).

We benoemen alle dieren -zowel onder als boven water- die we tegenkomen (klassiekers zijn de gekende watervogels zoals zilverreigers, blauwe reigers, ooievaars, lepelaars, waterfuut, aalschover, kleine stern maar ook zeesterren, zeekomkommers, verschillende soorten krabben, vissen, octopus eieren, slakken,…)

We passeren de zoutpannen, oesterveldjes, de ruine van een 9e eeuwse getijde molen, algen produktie, schelpdier plukkers en bij laag tij vele zandbanken waar er opnieuw een hele resem dieren te vinden zijn. Vanzelfsprekend geven we overal wat achtergrondinfo bij.

Deze overtocht met zicht op Armona en Culatra eiland, Olhao, Faro aan de horizon en het hele panorama op de bergen naar het binnenland toe, duurt zo’n 20min/half uurtje.

Eiland Armona

Eenmaal op het strand van Armona bespreken we in +- 10 minuten enkele eetbare planten, kan er naar waterdiertjes (o.a. heremietkreeft, kokerwormen, schelpdieren,…) gezocht worden langs de waterlijn en bekijken we bij laag water miljoenen vioolkrabben (bij hoog water is het een zoutwaterbaai en zien we gewoonlijk watervogels op de oevers.)

Vervolgens stappen we terug de kajak (+-20 min) in en varen we tussen de geankerde bootjes en jachten langs de kust van Armona. We passeren de vissershuisjes, gaan onder het brugje van het ferry ponton door en slaan het zeekanaal in. Vervolgens blijven we even langs de kust varen en steken we een zandbank over om uiteindelijk in een baai te komen, waar we -bij hoog water- een kristalhelder stroompje kunnen opvaren om kronkelend tussen de duinen uiteindelijk in een zoutwatermeer op Armona eiland zelf (lagoa dos patos) terecht te komen.

Bij laag tij laten we de kajaks aan de duinen achter en wandelen we de 300m tot aan het meer. Hier kunnen we onder andere de zee narcis en curry plant observeren (en ruiken).

Het meer (lagoa dos patos) is altijd enkele graden warmer dan de ria en is ondiep dus ideaal om pootje te baden of een duikje te nemen en even van de rust/natuur te genieten. Voor de mensen die liever even wandelen…zij kunnen de duinen oversteken en komen op het strand uit aan de oceaan kant van het eiland (zo’n 250m van het meertje). Een andere optie is om van een drankje te genieten in een restaurantje (met Vlaamse eigenaars) wat verderop.

Na een half uurtje/40min is het dan opnieuw tijd om de terugtocht aan te vatten en varen we in één keer door naar het afspreekpunt (praia dos Cavacos).

Dit is gemiddeld een 2u – max. 2:30u tocht.

Wie is Kurt en Roots Kajak & Hiking?

Ik heb o.a. 7 jaar expeditie leider in de Indische Himalaya op mijn CV staan, 25 jaar kajak ervaring en heb + 15.000km Europese GR’s gewandeld, waaronder een wandeltocht met pony vanuit België naar Portugal.  De laatste 5 jaar was ik vooral actief als solarboot schipper en kajak gids in Faro en sinds vorig jaar dus fulltime als eigenaar, gids en instructeur met Roots Kajak & Hiking.

Onze tour capaciteit is 7 mono kajaks, 6 duo kajaks en 6 SUP planken.

maximaal 17 volwassenen + 6 kids per groep en bieden (er gaan 2 gidsen mee) zowel rentals als Tours aan, alsook kajak/SUP initiaties en er wordt gewerkt aan snorkel/kajak combi’s naar de toekomst toe.

We hebben 3 eiland tours (Fuseta/Culatra/Armona) en een birdwatching/nature tour. De tours gaan van 2u tot een halve/hele dag.

Momenteel werken we met 2 gidsen, die een bachelor hebben in biologie en sport. Alles samen hebben we zo’n 20 jaar ervaring als schipper/gids/kajakgids in het natuurpark.

Verder bieden we onze tours aan in Portugees, Spaans, Engels, Nederlands (en natuurlijk Vlaams), Frans, Pools, Duits en een deftig woordje Russisch lukt ook nog net.

Prijs

Speciaal voor NCA leden: €10, niet-leden betalen de normale  prijs: €45 p.p.

Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis mee

Wat als het weer slecht is? Dit kan zijn regen en/of veel wind

Indien het weer niet meewerkt, gaan we een wandeltocht maken door de zoutpannen naast het strand (waar vaak flamingo’s te bewonderen zijn maar ook vele andere watervogels). We gaan dan ook even de ruïne van de getijdemolen bekijken.

We wandelen even over het strand, langs enkele vissers barakken en we komen aan de oever van de Ria Formosa, die we blijven volgen. Bij hoog tij wandel je letterlijk boven het water (boardwalks). Tijdens het wandelen passeren we vele zoutpannen en zie je prachtige panorama’s temidden de typische fauna en flora van de Ria Formosa. Onze gids is naast marine biologe ook gespecialiseerd in vogels, dus de ideale informatiebron tijdens de wandeling.

De gehele wandeltocht is ongeveer 3:30u heen en terug maar er kan natuurlijk geopteerd worden om deze in te korten.

Speciale prijs voor NCA-leden: €5, niet leden betalen de normale prijs: €15 p.p. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

Starten zowel Kajak als wandeling:

Starten: 10 am Praia dos Cavacos

https://maps.app.goo.gl/zzZFsZxpRCJZ6JKw7

Opgeven

Email: info@ncaportugal.com

Graag aangeven:

  • Lid NCA?
  • Mono kajak
  • Duo kajak
  • Sup plank: alleen voor ervaren suppers!

Er kunnen max 17 volwassenen mee en 6 kinderen. (kajak)

Bij voldoende interesse komt er een 2e tocht: start: 13 uur.

Lid worden van de Nederlandstalige Club in Portugal?

Behalve vele leuke financiele voordelen bij de vele activiteiten, zijn er nog veel meer goede redenen lid te worden van de NCA Portugal.