Bezoek aan zoutmijnen in Loulé met aansluitende lunch

Waar: Loulé

Tijd: 9:30-11.30 uur

Lunch: 13:00 uur bij Quinta do Moinho (zowel binnen als buiten beschikbaar)

Opgeven: https://forms.gle/ssT3rQzMcqhWDJrH7

Het maakt niet uit welk weer het is als je de diepste attractie van de Algarve bezoekt: de zoutmijnen in Loulé (Mina Sal Gema). Je bevindt je meer dan 200 meter onder de grond!

Bezoek deze unieke attractie in Loule en verken enkele van de 45 kilometer gangen onder begeleiding van een Engelssprekende gids, die je zal informeren over de geschiedenis en de werking van deze verbazingwekkende mijn.

De rondleiding van de zoutmijnen in Loule duurt ca 2 uur. Voor degene die zin hebben, reserveren we een plek aan een tafel in een restaurant ca 5 minuten rijden van de zoutmijn vandaan, in het centrum van Loule. Er is genoeg gelegenheid om van de zoutmijn naar het centrum van Loule te gaan, een parkeerplek te vinden en wellicht nog wat rond te lopen. We zullen om 13 uur een tafel reserveren.

Het bezoek aan de zoutmijnen in Loule

– Op een diepte van 230 m, onder de stad Loulé, gaan we de geschiedenis van de steenzoutmijn ontdekken en de geologische formaties van 230 miljoen jaar oud bewonderen.
– We gaan op een interpretatiepad te voet, in de mijn, van ongeveer 1,3 km, en ontdekken we de evolutie van de steenzoutwinningsprocessen.
– Het geologische belang van de mijn in de regio en de toepassingen van steenzout in de menselijke geschiedenis tot heden worden ontdekt.

Restaurant Quinta do Moinho

Adres: R. de Nossa Sra. da Piedade Lote 10, 8100-338 Loulé
Google maps:

Het Quinta do Moinho Restaurant heeft een rustieke inrichting en een gezellige sfeer, perfect om te genieten van een smakelijke maaltijd. Je kunt zowel binnen als buiten zitten.

Hier vind je meer informatie over Quinta do Moinho

Prijs

NCA leden: €20, niet-leden: €25
Lunch: optioneel en betalen ter plekke
Opgeven: https://forms.gle/ssT3rQzMcqhWDJrH7

De ticket omvat de afdaling in de mijn, een begeleide voetgangerstocht van ongeveer 1,3 km waarvoor de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen zijn voorzien, namelijk helm, zaklamp en reflecterend vest, die aan het einde van het bezoek aan de gids worden teruggegeven.

Hou hier rekening mee

Omdat de mijn een ondergrondse omgeving is, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende uitgangspunten: Mensen die lijden aan scotofobie (angst voor het donker) of claustrofobie (angst voor gesloten ruimtes), raden we aan deze excursie niet te doen. De temperatuur in de mijn blijft het hele jaar stabiel, tussen 23ºC en 24ºC. De afdaling in de mijn vindt plaats in een kooi met een maximale capaciteit van 7 personen en de reis duurt ongeveer 3 minuten. Het wordt aanbevolen om comfortabele kleding en schoenen te dragen, bij voorkeur gesloten schoenen.

Geschiedenis van de zoutmijnen in Loule

In de jaren ’50 van de 20e eeuw, in het gebied Campina de Cima bij Loulé, begonnen landbouwboerderijen met het onderzoeken van wateropvang in diepe aquifers om droogteperiodes te bestrijden.

Tijdens deze onderzoeken ontdekten ze per ongeluk steenzout in plaats van water. Na grondige geologische en geofysische studies werd in 1963 CLONA – Mineira de Sais Alcalinos SARL opgericht. In 1964 begonnen mijnwerkers met de winning van steenzout. Na overnames en technologische vooruitgang werd het steenzout gebruikt voor chemische industrieën. Het mijngebied is nu de grootste ondergrondse ruimte in Portugal en biedt inzicht in de mijnbouwgeschiedenis.

In 2018 nam Tech Salt SA de exploratie over, gericht op steenzoutmineralen, en promoot bezoekactiviteiten en investeringen voor toekomstige groei.

Word lid van de leukste vereniging in Portugal

De NCA Portugal organiseert gemiddeld 5 keer per maand een activiteit zoals deze excursie naar de zoutmijn Loule met aansluitend een lunch. Het is een leuke manier om andere Nederlandstaligen te ontmoeten. Lees hier alle voordelen van het lidmaatschap

Blijf op de hoogte van alle diverse actitiviteiten door in te schrijven voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook of Instagram.