Ondernemers in Portugal opgelet! Dit is je kans om al je vragen te stellen!

Van hoe en waar te starten van een bedrijf tot ondernemen in bitcoins…

Waar: Online
Tijd: 12:00 uur (pt tijd)
Prijs: NCA-leden gratis, niet-leden betalen €10
Inschrijven: via het formulier op de website

In samenwerking met de Nederlands Portugese Kamer van Koophandel organiseert de NCA Portugal een webinar over ondernemen in Portugal.

ondernemen in Portugal met Jearina Imanse

Ondernemers Circle – ontdek meer over ondernemen in Portugal. Jearina Imanse van de Nederlands Portugese Kamer van Koophandel deelt in een interactieve sessie informatie over “Ondernemen in Portugal,” met eigen ervaringen, tips en interessante cultuurverschillen bij het zakendoen.

Na een korte introductie en wat informatie kun je vragen stellen aan Jearina.

Geef je van te voren op!

Ter voorbereiding deel ik het artikel dat afgelopen maand verscheen in de Blik op Portugal 

Risico´s en kansen in zakelijk Portugal

Ondernemen in een andere cultuur

Tekst:Jearina Imanse

“Portugezen worstelen om rond te komen” – zo klonk de titel van het artikel over de Portugese economie in “Het Parool” van 11 september jl. In het artikel wordt benadrukt dat meer dan de helft van de Portugezen niet rond kan komen van hun salaris en dat de inflatie een grote stempel op de economie drukt. Ook hoor je steeds meer geruchten over een aankomende crisis en zijn veel bedrijven huiverig voor wat de toekomst zal brengen.

De ondernemer in hart en nieren laat zich echter niet afschrikken door deze verhalen en kijkt eerder naar de mogelijkheden. Wie aan ondernemen denkt, denkt vaak niet direct aan de gemiddelde Portugees. Bij de meeste Portugezen zit ondernemen, het risico dat met ondernemen gepaard gaat en een beetje creativiteit en out-of-the-box denken, niet in het bloed.

In het model dat de Nederlandse psycholoog Geert Hofstede heeft ontwikkeld om landen en culturen met elkaar te kunnen vergelijken, kan je dit zien op dimensie “risico mijden”, waarop de Portugezen met 99 procent ten opzichte van 53 procent in Nederland niet alleen heel hoog scoren, maar ook duidelijk verschillen van de Nederlandse volksaard.

De meeste Portugezen zullen er dus alles aan doen om onzekerheden te vermijden en ondernemen staat wat verder van hen af. Ook niet zo gek, want met een van de laagste lonen van West-Europa, is er weinig marge om risico’s te nemen.

In 2023 was het minimumloon 760€ bruto per maand. Het gemiddelde loon is nu rond de 1.500€. Ook werken de Portugese bureaucratie en het dictatorsverleden van Portugal niet bepaald mee om de bevolking aan te moedigen om te gaan ondernemen.

Succesvolle Portugese ondernemingen in Portugal en wereldwijd

Niettemin kent Portugal een aantal grote succesvolle ondernemingen van Portugese origine, zoals bijvoorbeeld het kurkbedrijf Amorim, bank Millennium BCP, constructiebedrijf Mota Engil, softwarebedrijf Critical Software, retailers Sonae, en Jerónimo Martins, en José de Mello die onder meer in de zorg opereert. Velen met een internationale aanwezigheid.

Qua industrieën zijn er een aantal sectoren waarin Portugal wereldwijd uitblinkt. We weten allemaal dat Portugal de grootste kurkproducent ter wereld is. Portugees kurk wordt niet alleen gebruikt om wijnflessen af te doppen, maar is ook goed isolatiemateriaal, en er is zelfs “kurkstof”, waar bijvoorbeeld tassen, schoenen en accessoires van gemaakt worden. Naast kurk staat Portugal ook nog steeds bekend om zijn textiel. Steeds meer merken, waaronder de mode gigant Inditex die onder andere de merken Zara, Massimo Dutti en Pull & Bear onder zijn hoede heeft, komen weer terug naar Spanje en Portugal.

Duurzaam ondernemen in Portugal

Ook is Portugal voorloper binnen een aantal wellicht wat minder bekende sectoren, zoals duurzame energie en IT. Op dit moment investeert Portugal bijvoorbeeld flink in waterstofenergie en zijn er verschillende initiatieven vanuit de Portugese overheid om nieuwe startups aan te trekken en bestaande te ondersteunen.

Vorig jaar telde Portugal maar liefst 7 unicorns (start-up bedrijven met een waarde van over 1 miljard dollar) en met de gloednieuwe Unicorn factory die afgelopen jaar is opgezet, hoopt Portugal dat aantal in de komende jaren nog flink te verhogen.

Ondernemen in Portugal versus Nederland

Aan een tekort aan kansen zal het dus niet liggen. Veel nieuwe bedrijven maken juist gebruik van instabiliteit om nieuwe markten en kansen te ontdekken. Stel, je ziet een mooie kans in de markt, en dan? Waar moet je op letten? En hoe is ondernemen in Portugal anders dan bijvoorbeeld ondernemen in Nederland?

1 Onderzoek en businessplan

Ten eerste is het belangrijk om een goed idee te krijgen van de markt. Wat wil je precies verkopen en aan wie? Wie is de doelgroep, wat doet de concurrentie en hoe sta je daar met je product of service tegenover? Is er überhaupt een markt voor je product of service? En zo ja, wat is de beste manier om de markt op te gaan? Dus, via welke kanalen kan je het beste gaan verkopen. Een goed idee hebben van de markt is fundamenteel voor het succes van de onderneming. Soms kloppen startende ondernemers bij ons aan, om ze te helpen of te adviseren over de markt, en een aantal keer zijn we samen tot de conclusie gekomen dat het idee eigenlijk een “no-go” is. Zeker geen verspilde tijd en energie, want het is beter om in het begin te weten dat er weinig slagingskans is, dan er halverwege, na het doen van veel investeringen, achter te komen.

Een goed businessplan gebaseerd op grondig marktonderzoek houdt rekening met alle aspecten van de markt waaronder kosten, verkoopprijzen, transport, levertijden, personeel, legale aspecten, bureaucratie en timings, maar ook financiële aspecten als bijvoorbeeld cash-flow, die vaak vergeten worden, maar misschien wel een van de belangrijkste pilaren van de onderneming betreft.

2 Een professioneel netwerk

Ten tweede is het van belang om met de juiste mensen samen te werken. Niet alleen collega’s en personeel, maar ook bedrijven zoals accountants, advocaten en andere business partners. Een goede accountant die gewend is om met buitenlandse klanten te werken en een professionele advocaat zijn vaak een sterke basis van de onderneming.

In Portugal is elk bedrijf bijvoorbeeld verplicht om een accountant, of TOC (técnico oficial de contas) in te huren die maandelijks alle gegevens naar de belastingdienst stuurt. Veel bedrijven beginnen met een lokale accountant, maar merken al gauw dat processen lang duren en dat er vaak geen duidelijk antwoord wordt gegeven op specialistische vragen. Werken met de juiste partners is geen overbodige luxe en kan je veel zorgen besparen.

3 Business cultuur

En dan? Je hebt een bedrijf in Portugal en wilt aan de slag met een lokaal team of met lokale klanten en leveranciers. Dan is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat er een aantal fundamentele cultuurverschillen zijn bij het zakendoen in Portugal in vergelijking met Nederland.

Het correct identificeren en de achtergrond begrijpen van deze verschillen zijn zeer belangrijk. Het boek The Culture Map van de Amerikaanse schrijfster Erin Meyer kan hierbij helpen. Zo beschrijft zij dat Nederland, net als Amerika, een zeer directe en informele business cultuur heeft.

Een Nederlander heeft weinig context nodig en is direct in zijn communicatie en feedback. Een Portugees daarentegen heeft context nodig. Een kort mailtje met een budgetaanvraag zal vaak onbeantwoord blijven en directe kritiek wordt over het algemeen ook niet goed ontvangen.

In Portugal zijn relaties heel belangrijk en het opbouwen van relaties kost tijd. Probeer bij mogelijke partners altijd fysiek langs te gaan, of probeer op zijn minst de tijd te nemen om via een online meeting kennis te maken, te vertellen wie je bent en ook de andere kant de mogelijkheid te geven om zich voor te stellen. Dat kan een hoop ergernissen en onbeantwoorde mailtjes vermijden.

Tot slot: ‘When in Rome, act like a Roman’ en dat geldt voor Portugal ook. De cultuur is hier nou eenmaal anders en dus is het van belang om je aan de cultuur en normen van het land aan te passen. Sommige dingen duren langer dan in Nederland en vragen meer energie dan verwacht, maar met tijd komt raad en voor alles is een oplossing. Veel succes!

Verbinden van Nederlandse en Portugese ondernemers

De Nederlands-Portugese Kamer van Koophandel verbindt Portugese en Nederlandse ondernemers en is de brug voor bedrijven die willen uitbreiden of verhuizen. Ze helpen bedrijven door deuren te openen en in contact te brengen met zakenpartners, klanten, distributeurs of hen te voorzien van advies en marktinformatie.

Met behulp van hun sterke netwerk met internationaal georiënteerde bedrijven en adviseurs in zowel Nederland als Portugal kunnen we ondernemers van dienst zijn. Ook onderling helpen leden elkaar bij het oplossen van problemen, het verkrijgen van de juiste contacten en samenwerken bij handelsmogelijkheden die zich voordoen.

De Kamer van Koophandel kan ondernemers ook helpen bij onderhandelingssituaties of bij het oplossen van conflicten. Naast het uitvoeren van marktstudies, of het faciliteren van het netwerk, kunnen ze ook helpen in concrete gevallen met culturele “coaching”, zodat u bij het zakendoen in Portugal alle belangrijke culturele verschillen en aspecten in het oog kunt houden. Mocht u meer willen weten, dan kunt u contact opnemen met Jearina:

Jearina Imanse – j.imanse@ccph.pt
Jearina woont sinds haar 11e jaar in Portugal en studeerde International Business
& Trade in Lissabon. Sinds 2019 werkt ze als Project Manager bij de Nederlands
Portugese Kamer van Koophandel

Dit artikel en de webinar wordt mede mogelijk gemaakt door NCA Portugal.

Wij organiseren gemiddeld 1 webinar per maand voor onze leden. Op deze manier delen wij informatie over Portugal en bereiken we ook onze leden die niet in de Algarve wonen.

Meer informatie over de leukste club van Portugal vind je op hier.