Kurt van Roots Kajak & Hiking gaat ons meenemen op een prachtige wandeling in het Monchique gebergte!

Screenshot 20220914 132948 Outdooractive

De Wandeling

Allereerst een kleine opwarming met een klimmetje naar de ruïne van het oude Fransicanen klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Desterro (zie foto), gesticht in 1631 en omgeven door een schaduwrijk eikenbos. (Er wordt afgeraden om binnen te gaan vanwege te bouwvallig, dus doen we niet).

Op deze plek strekt het uitzicht zich uit over het dorp en de omliggende heuvels.

We trekken het bos in en !!!dalen af!!! ? naar Barranco dos Pisões. Deze stroom is de belangrijkste zijrivier van de Ribeira de Seixe, een rivier geboren in Monchique die een deel van de grens tussen de Algarve en de Alentejo afbakent en uitmondt in Odeceixe.

Langs het ravijn is het geluid van stromend water constant aanwezig en wordt de vegetatie weelderig. De dichtbegroeide oevers worden door elzen, essen en wilgen afgebakend. Alvorens aan te komen bij de stroom, passeren we nog een 150 jaar oude plataan van 41 meter hoog.

We passeren wat idyllische watervalletjes en komen bij de Poucochinho-molen. aanvankelijk gebouwd om wol te behandelen met behulp van de pisão (een watermotor met een houten hamer die het water opstuwt en op doek laat vallen), werd het later omgebouwd tot graanmalen.

We doorkruisen bosjes met eucalyptus, kurkeikenbossen en de typische bergachtige terrassen tot je de Barranco do Carvalho bereikt. Hier, tussen elzen, wilgen en kastanjebomen, is er een beschermd bos van hulst, een bedreigde en zeer zeldzame plant in het zuiden van Portugal.

Uiteindelijk komen we terug in Monchique. Moe maar stressvrij en vol nieuwe energie! J

Details van de wandeling in Monchique

Totaal 8 km.

Duur: 2 uur wandelen, totaal ca 2.5 uur. ‘Als we er wat pauzes bij rekenen bij de bezienswaardigheden, zit je wel snel iets langer maar het is prachtig dus volgens mij maakt dat het half uurtje extra zeker goed.’

Kurtmethond

Meer over Kurt

Kurt is een ervaren schipper/gids/kajakgids. Was ook o.a. 7 jaar expeditie leider in de Indische Himalaya, 25 jaar kajak ervaring en heb + 15.000km Europese GR’s gewandeld, waaronder een wandeltocht met pony vanuit België naar Portugal.  “De laatste 5 jaar was ik vooral actief als solarboot schipper en kajak gids in Faro en sinds vorig jaar fulltime als eigenaar, gids en instructeur met Roots Kajak & Hiking.” Graag neemt hij ons mee in het Monchique gebergte!

10 november gaan we kajakken met Kurt! Meer info volgt! Je kan je wel alvast opgeven!

Start en finish: We starten waarschijnlijk voor de camara municipal in Monchique en eindigen bij Vintage Tapas bar voor een drankje. En wellicht wil je daarna daar wat eten. Exacte locatie wordt nog doorgegeven na opgeven.

Opgeven

Graag email naar: info@ncaportugal.com

Prijs: NCA leden: €10, niet-leden: €15

(inclusief 1 drankje)

Lid worden van de Nederlandstalige Vereniging in Portugal?

Alle voordelen op een rijtje vind je op onze website: