Sommige buitenlanders zien er tegenop om in Portugal naar een arts te gaan. Deels vanwege de taal, maar ook vanwege onduidelijkheid over de verzekering. Dit kan ertoe leiden dat men bij een klacht te laat of helemaal niet naar de dokter gaat, met mogelijk vervelende gevolgen.

Zorgsystemen in Portugal

In Portugal bestaan twee zorgsystemen naast elkaar: het staatszorgsysteem (Serviço Nacional de Saúde, SNS) met als ingang het Centro de Saúde (‘gezondheidscentrum’) en het particuliere systeem met bijbehorende huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Residenten kunnen van de SNS gebruik maken. Toeristen met acute problemen kunnen er ook terecht.

Een probleem van de SNS is de toegankelijkheid. Doordat er een tekort aan personeel is, zijn er vaak geen artsen op het Centro de Saúde. Men gaat dan vaak direct naar de spoedeisende hulp van staatsziekenhuizen, ook met kleine ongemakken. Deze afdelingen raken daardoor overbelast en de wachttijden lopen op, ook voor afspraken en behandelingen. Daarom kiezen velen voor een particuliere arts.

Toeristen en overwinteraars met zorgverzekering thuis

Degenen die een zorgverzekering in Nederland of België hebben, kunnen de kosten van het consult declareren. Het gaat om huisartsenzorg / acute hulp in het buitenland. Dit valt buiten het eigen risico. Het is aan te raden om een European Health Insurance Card (EHIC) op zak te hebben. Deze kaart geeft bijvoorbeeld korting bij de apotheek en wordt door de ziekenhuizen in Portugal gebruikt.

Particuliere arts in Portugal

De diensten van particulier werkende huisartsen wordt niet vergoed door het Portugese zorgstelsel (SNS). Dit geldt ook voor de particuliere ziekenhuizen zoals bijvoorbeeld HPA (Hospital Particular Algarve), Hospital Lusíades en CUF (in Lissabon en Porto). Het is daarom raadzaam om naast het SNS ook een aanvullende particuliere zorgverzekering af te sluiten.

Er zijn diverse aanbieders op de markt; de kosten en de vergoedingen kunnen behoorlijk verschillen. Particuliere´vrije´ huisartsen kunnen u doorverwijzen naar de voor u beste zorgverlener, particulier of staatsziekenhuis.

Over het algemeen hebben particuliere ziekenhuizen kortere wachttijden en zijn ze voor niet-Portugezen makkelijker toegankelijk. Bovendien kunt u er in het Engels beter terecht.

Portugese artsen zijn goed opgeleid en kunnen uitstekende zorg leveren, zowel in particuliere als in staatsziekenhuizen. Voorschieten van de kosten is soms nodig, vooral bij kleinere bedragen. Deze kunt u dan later declareren. Voor grotere bedragen, zoals bij een opname en/of operatie, handelt het ziekenhuis de betaling vaak rechtstreeks met de verzekering af. Bij een geplande behandeling dient men vooraf toestemming te vragen aan de verzekering.

Er is dus geen enkele reden om bij gezondheidsproblemen in Portugal langer af te wachten dan u in België of Nederland zou doen. De huisartsenzorg in Portugal is laagdrempelig, beschikbaar in uw eigen taal en wordt dus meestal gewoon vergoed.

Bron: Blik op Portugal, oktober 2022
Auteur: Heino Folmer, huisarts