Als gevolg van de COVID-19-pandemie werd de Portugees-Spaanse grens, per gezamenlijk besluit, op 16 maart om 23.00 uur gesloten (in Spanje op de 17e om 00.00 uur), met doorlaatposten uitsluitend voor goederenvervoer en grensarbeiders. Drie en een halve maand later werd de grens gisteren (30 juni) weer geopend om 23.00 uur (in Spanje vandaag om 00.00 uur).

De autoriteiten van de twee Iberische landen wilden aan deze heropening een bijzondere, politieke symboliek geven en organiseerden ceremonies met medewerking van de president van de Republiek Portugal Marcelo Rebelo de Sousa, de koning van Spanje Felipe VI, de Portugese premier António Costa en het hoofd van de Spaanse regering Pedro Sánchez. Zoals de eerste minister verkondigde: “Laten we waardig de opening vieren van onze grens, de oudste van Europa, die we helaas gedurende deze maanden hebben moeten sluiten.”

Zullen er gezondheidscontroles zijn voor toeristen die over het land komen?

Nee, althans voorlopig. Portugal volgt de richtlijnen van de Europese Commissie, die tegen de discriminerende beperking is van reizigers die binnen de Europese Unie reizen. Voor de reizigers die door de lucht of over zee reizen, zijn de regels strenger.

Spanje was een van de landen die het zwaarst getroffen werd door de COVID-19-pandemie en telt meer dan 28.000 sterfgevallen op in totaal ongeveer 250.000 besmettingsgevallen.

Het aantal nieuwe infecties en gerapporteerde sterfgevallen is de afgelopen weken aanzienlijk gedaald. Volgens het Spaanse ministerie van Volksgezondheid werden van maandag tot dinsdag 9 doden en 99 nieuwe gevallen gemeld in Spanje. In dezelfde 24 uur registreerde Portugal 8 doden en 229 meer geïnfecteerden, nu in totaal 1.576 sterfgevallen en in totaal 42.141 besmettingsgevallen, aldus het directoraat-generaal Gezondheid (DGS).