Zingeving is het thema wat centraal staat tijdens de decembermaand bij het NCA. Zingeving betekent van alles, maar het heeft in ieder geval te maken met het antwoord op de vraag: heeft mijn leven, het leven dat ik nu leef, wel zin? In vrijwel elk leven komt er een moment dat iemand zich deze vraag stelt. Is dit het nou? Wil ik dit? Wil ik dit zó? Waar gaat het mij nu om?

Dat kan dan een beetje gaan knagen. Zeker als je terecht komt in situaties zonder uitzicht, als je te maken krijgt met verlies en verdriet, met de kwetsbaarheid en eindigheid van het leven. Maar ook zo aan het einde van het jaar rondom de feestdagen komen deze vragen vaak naar boven. Zingeving blijkt cruciaal te zijn voor ons welzijn. Ieder mens heeft ergens wel de behoefte om iets zinnigs te doen, voor onszelf of om een beetje bij te dragen aan de wereld. Selinde gaat ons daarbij helpen!

Wat gaan we doen bij deze workshop over zingeving?

Tijdens deze online workshop gaan we in gesprek over de betekenis van zingeving en doen we een aantal oefeningen om te kunnen ontdekken wat jou zingeving geeft en hoe je dat kunt integreren in je dagelijks leven.

We krijgen vaak commentaar dat de activiteiten in de Algarve zijn, vandaar dat we dit ONLINE doen, om ook mensen buiten de Algarve gelegenheid te bieden te ontdekken wat zingeving voor hen betekent!

Wie is Selinde?

Mijn naam is Selinde van der Spek, geboren in 1965 in Nederland en ik woon sinds 2006 in Portugal samen met mijn man en dochter.

In Nederland woonden we in een drukke stad en we verlangden naar een leven met meer rust, met meer natuur om ons heen. In 2006 verhuisden we naar Portugal, waar we in de uitlopers van het Serra da Estrela gebergte een quinta kochten. In de jaren die volgden werkten we hard aan onze droom: we maakten de verwaarloosde en overgroeide quinta schoon en verbouwden ons huis en twee vakantiehuisjes die we verhuurden aan natuurliefhebbers. We leefden zoveel mogelijk zelfvoorzienend en genoten van ons leven in de natuur en van het dorpsleven met onze inmiddels vele Portugese vrienden.

Stressvrij was het natuurlijk niet, maar we hadden andere uitdagingen dan in ons leven in Nederland. Bijvoorbeeld of er genoeg regen zou vallen om de putten te vullen, de gezondheid van onze dieren, of de moestuin voldoende zou zijn om ook in de winter ons te kunnen voeden en natuurlijk de bosbranden. Onze grootste angst werd werkelijkheid toen bij de grote brand in 2017 ook onze quinta en ons huis afbrandde.  Een jaar hadden we nodig om op te krabbelen, onze quinta te verkopen en nieuwe plannen te maken.

Ik startte met het organiseren van retreats voor coaches en trainers in Nederland en Belgie en kwam zo in contact met veel (oud)-collega´s. In Nederland werkte ik meer dan 20 jaar als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige met jongeren en volwassenen. De hulpverlening begon ook bij mij weer te kriebelen door deze contacten, zeker toen ik merkte dat heel veel mensen in mijn omgeving, net als ik, nog steeds veel last ervaarden van wat zij meemaakten tijdens de brand in 2017. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om mijzelf en anderen te kunnen helpen en volgde de opleiding tot MatriX Professional bij het MatriX Instituut.

Ik ervaarde dat ik in hele korte tijd mij veel rustiger voelde, geen last meer had van herbelevingen en stress en dat ik weer veel meer plezier in mijn leven kreeg. De eigen regie over mijn gedachten en gevoelens heb. Dat gun ik iedereen!

Lees meer over mij  www.selindamente.pt (portugees) of www.matrixmethode.nl (Nederlands)

Wanneer?

Dinsdag 14 december om 14 uur Portugese tijd (15 uur Nederlandse tijd). Het is online, dus geen reistijd!

Hoe doe je mee met de workshop over zingeving?

Geef je op via: info@ncaportugal.com

Voor aanvang zullen we een zoom link sturen met inlog codes en instructies!

Wat kost de online workshop?

Voor NCA leden €10! Voor niet-leden: €15

Wil je lid worden van de leukste club van Portugal?

Hieronder de link met alle voordelen op een rijtje en aanmeldformulier:

https://ncaportugal.com/lid-worden/

 

Abraço, Selinde