Het best denkbare pensioenadvies is …., langer doorwerken. Dat is niet alleen financieel gunstig, maar ook goed voor uw welzijn. Onderzoek wijst keer op keer uit dat werk gelukkig maakt. En twee jaar langer doorwerken, levert voor de meeste werknemers 15% meer pensioen op. Tel uit je winst: gelukkig en in goede welstand en welzijn ouder worden. Wie wil dat nu niet?

Wat zegt u? De pensioenleeftijd is de laatste jaren al omhooggegaan? Nou en? 70 is het nieuwe 60. Houdt u zo lang doorwerken (fysiek) niet vol? Waarom dan geen deeltijdpensioen? Of doorwerken in een lagere, minder belastende functie en tegen een lager loon. Da’s toch ook geen schande? Of anders gewoon omscholen? Of ontslag nemen en als éénpitter (zzp’er) u door werkgevers laten inhuren. Dat laatste heeft als voordeel dat u uw werktijden zelf bepaalt. ’s Winters doorploeteren en ’s zomers lekker luieren (aan de Algarve) of, als het daar dan te heet en te druk is: de winter bekorten of de zomer verlengen door in het voor- en najaar de zon te zoeken tussen een periode van werk in de winter en zomer door.

Als dat eens zou kunnen. Een beetje hulp van de overheid erbij die onze noodzakelijke omscholing betaalt of een sabbatical gedurende welke we de gelegenheid krijgen ons voor te bereiden op het ondernemerschap.

Vooral dat deeltijdpensioen spreekt mij aan. Volgend jaar word ik 62. Mijn droom is om vanaf dat moment gedurende de periode van september tot en met april te werken (ik ben tegenwoordig docent in het hoger onderwijs) en dan vier maanden vrij zijn om te gaan en staan en te doen en na te laten wat ik zelf wil en waar ik dat wil. Uiteraard in overleg met mijn dierbare. Zo hou ik het wel vol tot ik 70 ben, denk ik. Mits natuurlijk kwalijke ziekten en lichamelijke ongemakken mij bespaard blijven.

En weet u? Dit klinkt toch allemaal veel aangenamer en optimistischer dan al die huilie, huilie verhalen van vakbondsbonzen en aan hun verworven rechten vastgekleefde (post-)babyboomers die zichzelf tekortdoen omdat ze niet tegen (economische) veranderingen kunnen. Trouwens, dat laatste kan je leren. Er is wat dat betreft zelfs hoop voor al dat Franse treinpersoneel dat veel te vroeg met pensioen gejaagd wordt en hun dagen in lichte tot heftige alcoholische beneveling en ledigheid, jichtig, nors en vol zelfbeklag doorbrengen.

Dus langer doorwerken, in deeltijd en een tandje lichter als het kan, en tegen een centje minder als het moet. De suppletie is uw pensioenpot waarmee u uw (lagere) inkomen aanvult tot het gewenste niveau.

De economie en uw welbevinden zijn erbij gebaat. Dubbel voordeel dus.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 171”.