Er zijn steeds meer baasjes die zich in het weekend en tijdens de vakantie laten vergezellen door hun huisdieren, vooral door honden, in openbare plaatsen. Als het bij de baasjes zijn voor de honden al een hoogtepunt van geluk is, is het verlaten van de habitat voor de katten altijd een stressfactor. We gaan het dus over honden hebben. Mag uw hond u vergezellen op uw gastronomische excursies en meegaan naar een restaurant? Wat zegt de wet? 

Volgens het in december 2015 gewijzigde Wetsbesluit 74/2007, is de toegang van huisdieren in cafés en restaurants de keuze van de eigenaar van het etablissement. De eigenaars die geen huisdieren toelaten in hun etablissement moeten op een zichtbare plaats een verbods­teken, opgestuurd door de AHRESP (Vereniging van Restaurants en dergelijke), ophangen.

Toch is er goed nieuws voor de honden. Bij wet kunnen de eigenaars van cafés en restaurants geen honden verbieden op de terrassen, mits ze een leiband omhebben – regel die trouwens van toepassing is in alle openbare plaatsen. Potentieel gevaarlijke rassen moeten gemuilkorfd zijn.

In de Noorse landen worden honden over het algemeen toegelaten in de restaurants, en zelfs in de winkelcentra. Er kan gezegd worden dat in Portugal de relatie tussen huisdieren en winkelcentra steeds meer ‘pet-friendly’ wordt. Er werd een grote petitie gelanceerd die vroeg om de aanwezigheid van “huisdieren in de restaurants, in andere commerciële ruimtes en dergelijke”. Dankzij dit initiatief werd het thema eind vorig jaar gedebatteerd in het parlement. Er worden dus kortelings nieuwe wetgevingen verwacht over deze materie, maar tot dan is de bovenstaande wet van toepassing.

Met uitzondering van de assistentiehonden, aanvankelijk geleidehonden genoemd. Deze honden die bovenal getraind worden om mensen te helpen met verscheidene visuele en motorische beperkingen, hebben bijna een totale vrijheid in de openbare ruimtes. Scholen, rehabilitatiecentra, stadiums, spektakelruimtes en administratiediensten, postkantoren, hotels, enz. zijn maar een paar van de plaatsen waar deze honden hun baasjes mogen vergezellen. Ze moeten wel geïdentificeerd zijn, wat betekent dat ze een badge moeten gebruiken waaruit blijkt dat ze gecertificeerd zijn.

De site Bizidog (http://www.bizidog.pt/) kan u helpen met het vinden van “dog-friendly hotels en restaurants op een klikafstand”.

Deze informatie is van algemene aard. Indien u behoefte heeft aan juridisch advies over het bovenstaande of een ander onderwerp, raad ik u aan om contact op te nemen met een advocaat.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 153”.