Sinds middernacht zijn de meer beperkende maatregelen van kracht in het hoofdstedelijk gebied van Lissabon, omwille van een stijging in het aantal coronagevallen.

De limiet voor samenscholingen ligt weer op 10 personen, met uitzondering voor diegenen die tot hetzelfde gezin behoren.

Alle winkels moeten sluiten om 20.00 uur. De restaurants mogen openblijven tot 23.00 uur, maar alleen om maaltijden te serveren.

Het consumeren van alcohol op de openbare weg, buiten de terrassen, is verboden, alsook de verkoop van alcohol in benzinestations.

In shoppingcentra wordt de controle op binnenkomst en circulatie versterkt, en ook de controle in de bouwsector wordt versterkt.

Wie de nieuwe beperkingen niet naleeft zal beschuldigd worden van burgerlijke ongehoorzaamheid. De straf kan volgens het wetboek van strafrecht oplopen tot een jaar gevangenis of tot een geldstraf van 120 dagen.

De GNR en de PSP kunnen diegenen die samenscholingen organiseren of eraan deelnemen, die de regels die opgelegd werden door de gezondheidsautoriteiten niet naleven, bekeuren. Voor deze gevallen zal de regering een verordening uitvaardigen met de bedragen van de boetes, die kunnen variëren van 3,74 tot 3.740,98 euro. Bij bedrijven kan de boete oplopen tot 45.000 euro. De concrete bedragen worden donderdag 25 juni vastgesteld.

De staat van calamiteit wordt aangehouden in 25 gemeentes waar het besmettingsgevaar zorgwekkend is. Het betreft alle gemeentes van de steden Odivelas en Amadora. In Loures heeft de maatregel betrekking op Sacavém en Camarate. De complete lijst met gemeentes waar de staat van calamiteit blijft aanhouden is nog niet bekend, maar het zouden er meer dan 15 kunnen zijn.