Elke huiseigenaar in Portugal krijgt te maken met de jaarlijkse IMI-belasting. Deze Imposto Municipal sobre Imóveis is een gemeentelijke belasting. Iedereen die op 31 december onroerend goed in Portugal bezit, is belastingplichtig voor de IMI over dat jaar. De aanslag van deze gemeentelijke belasting ontvangt u altijd in april.

In Portugal wordt de IMI berekend over de Valor Patrimonial (VP) van de woning. Dit is vergelijkbaar met de WOZ-waarde in Nederland of het Kadastraal Inkomen in België. De VP staat op de Caderneta Predial, het fiscale uittreksel van uw woning. De waarde komt tot stand door een waardebepaling waarbij rekening gehouden wordt met de locatie, conditie, kwaliteit, afmeting en bouwjaar van het onroerend goed. Over deze VP wordt een percentage in rekening gebracht door de gemeente. Hierbij zijn er fikse verschillen per gemeente en dus is de IMI hoger of lager, afhankelijk van waar je woont. Elke gemeente in Portugal hanteert een eigen tarief tussen de 0,3% en 0,5% voor de onroerendgoedbelasting en gemeenten kunnen dit jaarlijks aanpassen.

In 2021 hebben meer dan 80 gemeenten hun tarief verlaagd. Een aangename verrassing. Het laagste tarief van 0,3% is nu in 169 gemeentes in Portugal van toepassing. In de Algarve wordt dit laagste tarief bijvoorbeeld gehanteerd in Albufeira, Alcoutim en Loulé. Dure gemeenten zijn bijvoorbeeld Nazaré (0,45%), Évora en Portimão (0,43%). Er is in heel Portugal slechts één gemeente die het hoogste tarief van 0,5% hanteert en dat is Vila Real de Santo António. Een volledige lijst met de IMI-tarieven per gemeente kunt u vinden op .

Chantal Bruining
directeur Divine Home