Uit een nieuwe studie is gebleken dat de kwaliteit van de stranden in Portugal sinds 2020 is verslechterd.

Uit de beoordeling van de milieuvereniging “Zero” blijkt dat er al 20 stranden zijn waar een zwemverbod geldt en dat er nu 45 stranden zijn waar zwemmen niet wordt aanbevolen of helemaal verboden is.

Uit de evaluatie van “Zero”, die is gebaseerd op de officiële resultaten van het Nationaal Informatiesysteem voor Watervoorraden en die wordt vergeleken met vorig jaar, blijkt dat er momenteel 643 zwemwateren zijn en een zeer beperkt aantal stranden die problemen vertonen, hoewel het er meer zijn dan vorig jaar.

Dit jaar gold het zwemverbod en het negatief zwemadvies voor 45 stranden, 20 meer dan vorig jaar, vanwege microbiologische resultaten met waarden boven de toegestane grenswaarden. Op 15 augustus waren 20 stranden gesloten (8 in het binnenland en 12 aan de kust), vijf meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Van deze 20 verboden wijst de milieuvereniging op één strand (in het binnenland) met microbiologische verontreiniging die in verband wordt gebracht met te grote hoeveelheden bacteriën die infecties veroorzaken (intestinale Escherichia coli en Enterococus), naast nog eens zeven in het binnenland gelegen stranden die getroffen zijn door salmonella, een andere bacterie die ook infecties bij de mens veroorzaakt.

Wat de 12 kuststranden betreft, vermeldt Zero in het communiqué dat er twee gesloten waren wegens herinrichtingswerkzaamheden en één omdat een rioolpijp brak. De reden voor het verbod van de andere stranden was ook dat de grenswaarden van ten minste één bacterie waren overschreden.

“Zero is van mening dat er nog steeds hiaten zijn in de informatie op de website van het Portugese Milieuagentschap, gezien het feit dat de redenen voor het verbieden van badzones en de procedures door de regionale gezondheidsdelegaties niet goed worden uitgelegd, met vergelijkbare verontreinigingssituaties, waarbij in sommige gevallen het strand werd gesloten totdat verdere analyse was uitgevoerd en in andere niet”, aldus de vereniging in de verklaring.

Bron: The Portugal News