December staat in het teken van zingeving bij de Nederlandse Club Algarve. Een prachtig thema en graag geven we extra aandacht aan Madrugada, een non-profit organisatie die palliatieve thuiszorg biedt.

Wat doet Madrugada?

Madrugada is in 2009 opgericht in Praia de Luz. De liefdadigheidsinstelling die palliatieve thuiszorg biedt aan meer dan 215 mensen in de Algarve. Velen hebben inmiddels gebruik kunnen maken van het advies en professionele ondersteuning van Madrugada.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Dan kun je denken aan kanker, wanneer die uitbehandeld is. Maar ook dementie, COPD of hartfalen zijn ziekten waar mensen niet van kunnen genezen. Met deze ziekten kun je nog wel weken, maanden of zelfs jaren leven.

Iemand die niet meer kan genezen kan nog wel een tijd met een ziekte leven. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van deze cliënten te behouden en te verbeteren als dat mogelijk is. Palliatieve zorg gaat over lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften van cliënten. Ook het ondersteunen van naasten is een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg.

Er zijn verschillende gradaties van palliatieve zorg, Madrugada geeft de levenseinde zorg die gemiddeld tussen de 4 en 14 dagen duurt.

Madrugada non profit organisatie

Waar levert Madrugada zijn service?

Momenteel wordt volledig palliatieve zorg en ondersteuning aangeboden aan mensen die in west Algarve wonen. In midden Algarve wordt een gereduceerde service aangeboden. Echter er is vraag voor palliatieve zorg die Madrugada aanbied in de hele regio van de Algarve. Het doel van Madrugada is om hun aanbod uit te breiden en ervoor te zorgen dat het beschikbaar is in de hele Algarve.

Hoeveel kost het?

Er zijn geen kosten verbonden aan de levenseinde zorg van Madrugada. Benodigde zorgverlening is altijd gratis Patiënten moeten wel toestemming geven om door Madrugada behandeld te worden en dit kan via hun arts, andere gezondheidszorg personeel, een familielid of een vriend.

Verwijzingen worden overwogen op basis van klinische criteria en de geschikte thuisomgeving voor veilig en effectieve zorg. Ook biedt de Madrugada familie- en rouwbegeleiding tijdens ziekte en na het verlies van een dierbare.

Hoe wordt Madrugada gefinancierd?

Madrugada is een vereniging zonder winst oogmerk. Behalve de verpleegkundigen en verzorgenden die per uur betaald worden, samen met een klein team van part time medewerkers, komt de rest van de ondersteuning en hulp van vrijwilligers.

Zorgverlening aan het einde van het leven duurt meestal tussen de 4 en 14 dagen.

De gemiddelde kosten per 24 uur zorgverlening aan het levenseinde kost momenteel circa €500 inclusief alle kosten. Dit leidt snel tot een aanzienlijke uitgave in zowel de kosten van verpleging als van apparatuur zoals rolstoelen, ziekenhuis bedden en commodes. Madrugada is afhankelijk van ziektekostenverzekeringen en donaties.

Vaker wel dan niet, zijn er onvoldoende middelen beschikbaar om de kosten van zorg te dekken. Fondsenwerving is daarom van groot belang voor het succes van Madrugada.

Madrugada heeft 3 liefdadigheidswinkels;

  1. een tweedehands kledingboetiek in Luz
  2. een huishoudartikelen winkel in Lagos
  3. een huishoud artikelen en tweedehands kleding in Lagoa

Vrijwilligers helpen met de werkzaamheden van de winkels en zonder hun zouden we de winkels niet kunnen hanteren. We zijn erg dankbaar voor alle vrijwilligers die bij de winkels helpen maar ook degene die met andere taken helpen zoals met de bestuur van Madrugada, speciale evenementen en met fondsenwerven.

Alle overschotten van de winkels gaan naar de zorg van patiënten. Fondsenwervingsevenementen en donaties zorgen voor extra geld dat nodig is om het essentiële werk uit te voeren.

Hoe kan je ons helpen?

  • Word vrijwilliger – Help in een van onze winkels of met andere werkzaamheden
  • Fondsenwerving – Organiseer een evenement om fondsen te werven
  • Doneren – Geef spullen voor onze winkels of doneer geld
  • Lidmaatschap – Word lid van Madrugada en steun ons doel jaarlijks met een individueel (€30 per jaar )of gezamelijk lidmaatschap (€50 per jaar)
  • Word een zakelijke sponso – Steun Madrugada met een zakelijke sponsoring

Bezoek www.madrugada-portugal.com of bel +351 282 761 375 voor meer informatie over hoe je Madrugada kan steunen.

Samen kunnen we een verschil maken.