Het gebruik van cannabisproducten voor medische doelen werd op 15 juni goedgekeurd in het parlement door alle partijen, met uitzondering van de oppositie CDS die zich onthield van stemming.

De parlementscommissie voor gezondheid had het definitief document opgesteld ter discussie in het parlement, wat de rol van de farmaceutische regelgever Infarmed versterkte en afraadde om de drug voor zelfmedicatie thuis te laten kweken.

Enkel artsen mogen cannabis en preparaten gebaseerd op de plant voorschrijven, en alleen maar als andere conventionele therapieën een averechts of ongewild effect hadden. De regelgeving van het therapeutisch gebruik van cannabis “mag in geen enkel geval gebruikt worden om de consumptie ervan te legitimeren of te promoten als een recreatieve drug”.

De minister van gezondheidszorg Adalberto Campos Fernandes zei al in januari voorstander te zijn van cannabis voor therapeutische doelen, op voorwaarde dat het strikt gereglementeerd zou worden.

Dit was de eerste grote stap voorwaarts die nodig was, hoewel de nieuwe wet stelt dat cannabis alleen gebruikt mag worden als geneesmiddel met een voorschrift van een arts en gekocht in de apotheek.