De tweede evaluatie van de Regelgevende Autoriteit voor Gezondheid (ERS – Entidade Reguladora da Saúde) van 2019 betreft 158 publieke en particuliere ziekenhuizen, en ziekenhuizen uit de sociale sector. Van de 121 ziekenhuizen die effectief de classificatie ‘klinische perfectie’ behaalden, kregen 102 instellingen (84%) de ster toegekend die overeenstemt met het eerste classificatieniveau. De evaluatie en classificatie in het kader van het SINAS-project van de ERS stelt geen ranking van ziekenhuizen op en wil ook niet het ‘beste’ ziekenhuis aanduiden.

“De classificaties weerspiegelen de prestaties op de concreet geëvalueerde gebieden van elke dienstverlener, en er mogen geen extrapolaties gemaakt worden over de prestaties van het ziekenhuis als een geheel, of zelfs van de ziekenhuisdiensten”, beklemtoont de ERS.

De evaluatie en classificatie gebeurt op twee niveaus. Op een eerste wordt de naleving bevestigt van essentiële criteria voor de levering van een kwalitatieve gezondheidszorg. Daarna wordt overgegaan op een tweede evaluatieniveau waarin kwaliteitsniveaus van I tot III worden toegekend op elkeen van de geëvalueerde gebieden.

“Globaal wordt een verbetering vastgesteld in de naleving van sommige procesindicatoren in verband met verschillende chirurgische gebieden”, vermeldt de Autoriteit, eraan toevoegend dat er ook verbeteringen waren op het gebied van verloskunde, neurologie met betrekking tot beroertes, of ambulante operaties.

De evaluaties hebben betrekking op opnames tussen juli 2017 en juli 2018 en weerspiegelen de jaarlijkse prestaties van ziekenhuizen op verschillende gebieden, zoals vasculaire chirurgie, cardiologie, ambulante chirurgie, intensive care, neurologie, verloskunde, orthopedie of pediatrie.