November was de “Mês do Mar” (Maand van de Zee) voor meer dan 5.000 padvinders en andere vrijwilligers. Samen maakten ze ongeveer 150.000m2 aan stranden en rivieroevers schoon.

Deze mega-operatie om niet alleen het zwerfvuil op te ruimen, maar het ook onder de aandacht van het publiek te brengen, werd gesteund door de Fundação Oceano Azul en het Oceanarium van Lissabon.

Om deelnemers bewust te maken van het probleem van zwerfvuil op zee, de impact van plastic op de oceaan en de noodzaak van gedragsverandering, mobiliseren en ondersteunden deze organisaties verschillende acties door onder andere materiaal ter beschikking te stellen zoals handschoenen, weegschalen en tassen, en zorgden ze voor de aanwezigheid van specialisten om alles in goede banen te leiden.

Dit nationale initiatief had ook tot doel de grootste nationale jeugdverenigingen te mobiliseren, omdat ze een grote invloed hebben op de maatschappij en ons denken.

“Het lijdt geen twijfel dat afval een van de belangrijkste bedreigingen voor de mariene biodiversiteit en de mens is en dat oceaanbehoud de verantwoordelijkheid van iedereen is”, zegt Diogo Geraldes van de afdeling Onderwijs van het Oceanarium van Lissabon.

“Daarom is het bevorderen van kennis over de oceaan en het onderwijzen van kinderen en jongeren over de crisis waarmee we worden geconfronteerd essentieel voor het creëren van meer actieve en milieubewuste burgers.”