De Portugese premier Antonio Costa beloofde zaterdag 26 oktober het maandelijks minimumloon met 25% te verhogen tot 750 euro tegen 2023, toen hij aan zijn tweede ambtstermijn begon, terwijl hij ook het doel herhaalde om de staatsschuld naar beneden te brengen tot 100% van het bbp.

De centrumlinkse socialisten van Costa, die vier jaar lang verantwoordelijk waren voor de sterke economische groei en bezuinigingen op de begroting, wonnen de verkiezingen op 6 oktober, waarmee ze de grootste partij zijn, maar nog geen absolute meerderheid hebben.

Costa heeft de afgelopen vier jaar op de steun van de twee extreem-linkse partijen in het parlement – de communisten en het linkse blok – vertrouwd en het loonplan wordt waarschijnlijk goed ontvangen door hen. Portugal heeft nog steeds een van de laagste minimumlonen in West-Europa.

“De regering heeft als doel om het minimumsalaris van 750 euro te bereiken in 2023,” zei Costa tijdens de eedaflegging van zijn nieuwe minderheidsregering, eraan toevoegend dat de geplande verhoging een stijging van bijna 20% is ten opzichte van de vorige zittingsperiode.

“Het nationale minimumloon zal elk jaar evolueren na besprekingen met de collectieve onderhandelingspartners, afhankelijk van de werkgelegenheidsdynamiek en de economische groei, maar nooit het maatschappelijk belang negerend dat het heeft”, zei hij.

Hoewel hij waarschuwde dat de wereldwijde economische omgeving uitdagingen voor de groei vormde, zei Costa dat de regering zich inzet voor het bevorderen van verdere economische expansie, het bereiken van evenwichtige openbare rekeningen en meer sociale rechtvaardigheid.

Het parlement moet nog debatteren over het programma van de nieuwe regering, dat waarschijnlijk volgende week zal worden gepresenteerd. Het vereist geen verplichte stemming, maar als het parlement besluit erover te stemmen en het wordt verworpen, kan de regering instorten.

Analisten verwachten echter geen grote obstakels voor de socialistische regering om te regeren.

De begroting van volgend jaar zal waarschijnlijk zijn eerste grote test worden, waarbij extreem links meer overheidsuitgaven eist, terwijl Costa erop staat vast te houden aan strikte uitgavencontroles om volgend jaar een begroting te bereiken na een geschat tekort van slechts 0,1% dit jaar, tegen 0,4% in 2018.

De Portugese overheidsschuld zal naar verwachting dit jaar eindigen op iets meer dan 119%, een daling vergeleken met de 121,5% in 2018 en ver onder de piek van 2014 toen het op 131% uitkwam.