Vogelbescherming Nederland lanceerde een petitie, in samenwerking met de niet-gouvernementele organisatie BirdLife Europe, tegen het bouwen van het nieuwe vliegveld in Montijo. De petitie werd ondertussen al bijna 40.000 keer ondertekend. “Een nieuw vliegveld bij Lissabon bedreigt de grutto’s en tienduizenden andere vogels. De Portugese regering heeft de plannen voor de bouw begin deze maand goedgekeurd. Een onzalig plan: het vliegveld komt midden in een Europees beschermd natuurgebied, in de monding van de rivier de Taag.” Zo vangt de tekst aan die de petitie begeleidt, beklemtonend dat het Taag Estuarium beschermd Natura 2000 gebied is en ook “een zeer belangrijk gebied voor vogels, waaronder grutto’s, lepelaars en flamingo’s”.

De petitie met de naam ‘Grutto’s Ja! Vliegveld Nee!’ deelt een persbericht waarin expliciet uitgelegd wordt dat de bouw van deze infrastructuur een bedreiging vormt voor de grutto, de nationale vogel van Nederland.
“Wat voor zin heeft het om de grutto’s in Nederland – onze nationale vogel – te beschermen als deze trekvogels in Portugal ernstig verzwakken of zelfs sterven? Dat is namelijk het gruwelijke gevolg van de bouw van een vliegveld in een gebied dat van levensbelang voor ze is, want het is het gebied waar ze een onmisbare eetpauze nemen onderweg van Afrika naar Nederland”, kan men lezen in het bericht.
Het lawaai van de vliegtuigen, eventuele botsingen tussen deze vogels en de vliegtuigen en het wijzigen van de migratieroute van de grutto’s zijn de grootste angsten van de vereniging. Ze beloven de strijd aan te gaan tegen de Portugese regering in de nationale rechtbanken en bij de Europese Commissie. Vogelbescherming Nederland garandeert dat met behulp van duizenden handtekeningen van over de hele wereld de bouw van het vliegveld zal afgeremd worden.

De petitie ondertekenen kan hier: https://www.vogelbescherming.nl/petitie-grutto-lissabon