De Portugese regering keurde met het Wetsbesluit 109/2019 nieuwe regels goed die vorige maand in werking traden, om de benamingen van koopjes, promoties en uitverkopen op te helderen. De nieuwe wet verhoogt de termijn die noodzakelijk is om de prijs voor de verlagingen te rechtvaardigen, van 30 naar 90 dagen. De regering wil in de praktijk misbruiken beperken die valse koopjes zouden kunnen verhullen.

Tot op heden legde de wet enkel vast dat de verlaging van de aangekondigde prijs reëel moest zijn en dat verwezen moest worden naar de prijs die voorheen toegepast werd voor hetzelfde product. Maar ze definieerde niet het concept van ‘voorheen toegepaste prijs’, wat leidde tot misbruiken en misleidende praktijken door de handelaars, zoals de prijsverhogingen onmiddellijk voor het begin van de koopjes- of promotieperiode, om grotere kortingen aan te kunnen kondigen.

Door de nieuwe wet kan een winkel gelijktijdig koopjes (afzet van stocks aan een prijs lager dan voorheen aangekondigd) en promoties (artikelen aangekocht voor de lancering of groei van de activiteit aan een voordeliger prijs) hebben.

De koopjes mogen maar 124 dagen per jaar plaatsvinden, continu of met onderbrekingen. De promoties mogen toegepast worden op eender welk moment dat geschikt is voor de handelaar.

De gelijkstelling voor de elektronische handel wordt behouden, namelijk de informatie die moet geleverd worden in een elektronische verklaring, vanaf nu te versturen via de website ePortugal.gov.pt.

In het geval van de uitverkopen blijven dezelfde regels van toepassing, maar ook de communicatie moet gebeuren via de website ePortugal.gov.pt. De uitverkopen mogen alleen maar bij wijze van uitzondering plaatsvinden, omwille van redenen die de onderbreking van de verkoop of van de activiteit van het etablissement bepalen, en ze mogen maar 90 dagen duren.

Wie de nieuwe wet niet naleeft, dreigt een boete op te lopen van € 250 tot € 3.700 in het geval van privépersonen, en van € 250 tot € 30.000 als het gaat over rechtspersonen.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 170”.