De nieuwe regels werden op 23 september aangekondigd door de premier, António Costa, na afloop van de ministersvergadering waarin werd besloten dat Portugal de derde en laatste fase zal ingaan van het op 29 juli goedgekeurde plan ter versoepeling van de afsluiting. Hier vindt u alles wat u moet weten over de nieuwe maatregelen.

Aan de basis van het besluit om verder te gaan ligt het feit dat de task-force voorspelt dat het land in de komende week 85 procent van de bevolking volledig zal hebben gevaccineerd tegen covid-19.

Digitaal certificaat niet langer vereist in restaurants en hotels

Klanten van restaurants en hotels hoeven niet langer een vaccinatiebewijs of negatieve test op covid-19 te overleggen.

Tot nu toe was het digitale certificaat vereist voor de consumptie van maaltijden in restaurants, vanaf vrijdagmiddag en in het weekend, en ook op het moment van ‘check-in’ in hotels.

Mondkapjes plicht en Corona Certificaat

Vanaf 1 oktober is het verplichte gebruik van mondkapjes beperkt tot het openbaar vervoer, supermarkten, verpleeg- en ziekenhuizen, concertzalen en grote evenementen.

Bovendien is het gebruik van maskers op schoolpleinen niet langer verplicht en zal het directoraat-generaal Gezondheid de regels voor profylactische isolatie op scholen bijwerken.

“Wat het schooljaar betreft, heeft de Raad van Ministers besloten te verduidelijken dat het dragen van een masker niet verplicht is in de buitenruimten van scholen, namelijk op de speelplaatsen”, aldus António Costa.

Bars en nachtclubs open vanaf 1 oktober

De uitgaansgelegenheden die sinds maart 2020 gesloten zijn wegens de covid-19-pandemie, mogen vanaf 1 oktober weer open voor klanten met een digitaal certificaat, kondigde de premier aan.

“Wat de bars en nachtclubs betreft, is de stap die we zetten enorm. Zij zijn bijna de enige activiteiten die sinds het begin van deze pandemie permanent gesloten zijn. Omdat we allemaal weten dat ze een grote nabijheid en interactie tussen mensen impliceren,” zei hij.

Sinds 1 augustus kunnen bars en andere drinkgelegenheden, zonder danslokalen, wel open, zolang ze voldoen aan de regels die gelden voor restaurants.

Culturele evenementen

Culturele voorstellingen zullen vanaf 1 oktober niet langer een capaciteitslimiet hebben, maar een digitaal certificaat zal vereist zijn voor “grote culturele evenementen”, zei António Costa.

Tijdens een persconferentie na de vergadering van de Raad van Ministers legde António Costa uit dat toeschouwers een digitaal certificaat zullen moeten voorleggen om toegang te krijgen tot “belangrijke culturele evenementen”, maar het is aan het Directoraat-generaal Gezondheid (DGS) om te bepalen welke evenementen dat zijn.

Het dragen van maskers bij voorstellingen zal verplicht zijn “wanneer er geen afstand van twee meter tussen mensen is”.

Bron: The Portugal News