Unieke workshop over personal branding op social media
De regie nemen over de zichtbaarheid van jouw restaurant, B&B, café of ander bedrijf is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Met je mobieltje ben je immers regisseur, scriptschrijver, producent en de hoofdrolspeler van je eigen merkverhaal. Simpel toch? Niet echt. Veel ondernemers vinden social media een grote uitdaging en weten niet hoe ze moeten beginnen, wat ze kunnen vertellen en welke kanalen ze moeten gebruiken. Vooral tijdens de lockdown liepen de hard geraakte ondernemers in de reis- en horecabranche hier enorm op vast.
Communicatie en social media
Als bedrijf- en merkstrateeg heb ik de afgelopen jaren veel ondernemers geholpen met hun communicatie en social media. Van grote internationale bedrijven tot kleine ondernemers met grote ambities. Eén van mijn belangrijkste tips is ´blijf zichtbaar!´, ook wanneer je restaurant, reisorganisaties of autoverhuur door omstandigheden (lockdown, pandemie) geen enkele klant heeft. Nu gelukkig de toeristenstroom in Portugal weer op gang komt, groeit ook bij ondernemers de vraag: ‘Hoe pakken we onze zichtbaarheid aan, hoe blijven we consequent en hoe bouwen we op social media aan een sterk(er) merk?”. Volg deze 7 stappen voor een sterke social media presence.
1 Waar wil je heen?
Waar wil je heen? Schrijf in een paar steekwoorden op waar je bedrijf nu staat en waar je heen wilt. Hoe wil je als merk door jouw klanten gezien worden? Dit is de ‘Google maps’ van jouw bedrijf. Je voert de ‘eindbestemming’ in waar je volgend jaar wilt staan. Je ziet in een oogopslag welke veranderingen je in je communicatie kunt toepassen. Een mooi voorbeeld is de communicatie rond Portugal als vakantiebestemming. In het verleden lag de nadruk op zon, zee en strand. Maar Portugal heeft veel meer te bieden dan dat.
Culinaire hoogstandjes, (bijna) altijd goed weer, prachtige natuurgebieden, kunst en architectuur. Tegenwoordig wordt de veelzijdigheid van het land gepromoot om zo het hele jaar door toeristen te trekken met campagnes als #cantskipPortugal. De ´eindbestemming´ dat er naast zon, zee en strand nog veel meer te beleven valt, is omgezet in communicatie om zo succesvol een ander beeld rond Portugal te creëren.
2. Wat is jouw belofte?
Wat is jouw belofte? Stel er is een belangrijke vergadering over je bedrijf. Voordat je naar binnen gaat, stel jezelf dan de volgende vraag: “Wat wil ik dat mensen over mijn bedrijf onthouden zodra de vergadering afgelopen is?” Schrijf de woorden of zinnen op die bij je opkomen. Lees de zinnen rustig terug. Heb je omschreven wat het bedrijf met je gasten doet? Waarom ze terugkomen? Uiteindelijk is dat waar het om draait! Doe dat in een of een aantal korte zinnen. Dit is de merkbelofte die in al je communicatie – ook op social media – moet terugkomen!
3. Merkpersoonlijkheid
Merkpersoonlijkheid. Als jouw bedrijf, jouw merk een persoon zou zijn, welke karaktereigenschappen heeft het dan? Hoe praat en gedraagt het zich? Is het trendy, avontuurlijk, glamorous, down to earth? Of is het meer competitief of extravert? Omschrijf vijf karaktereigenschappen van je bedrijf. Als je merk een persoonlijkheid heeft wordt het een stuk makkelijker de tone of voice van je verhalen en beelden te bepalen. Gefeliciteerd! Je weet nu waar je met je merk heen wilt, wat jouw belofte is aan de klant en hoe het merk leeft en beweegt! Het ‘script’ is af en je bent nu de regisseur van je merk.
4. Wees Zichtbaar
Wees zichtbaar bij je doelgroep. Voordat we overgaan tot het in beeld brengen van het verhaal van je restaurant, B&B of café, gaan we bepalen waar jij gezien wilt worden. Waar zit jouw doelgroep eigenlijk? Is dat op Facebook, Instagram, TikTok, Clubhouse? Laten we voor het gemak even uitgaan van Instagram en Facebook. Hoe dan verder?
5. Profiel Facebook/Instagram
Profiel Facebook/Instagram. Facebook en Instagram zijn perfecte platformen om je bedrijf te presenteren. Zorg dat jouw ‘belofte’ duidelijk is. Wat gaan gasten ervaren? Maak op Instagram een bedrijfsprofiel aan. Dat geeft je namelijk ook toegang tot de bereikcijfers per post. Datgene wat je deelt moet uiteraard in lijn zijn bij wat je wilt uitstralen (zie punt 1, 2 en 3).
6. Contentpilaren
Bepaal 3 tot 5 ‘contentpilaren’. Zorg ervoor dat je (bijvoorbeeld net als dit magazine) werkt volgens een aantal standaard ‘rubrieken’ waar je op kan terugvallen. Zo hou je het voor jezelf werkbaar en simpel. Voor je restaurant, hotel of B&B kan je denken aan de volgende vaste ‘rubrieken’:
- Achter de schermen of een dag uit het leven van… Laat zien wat je doet als ondernemer in en rondom jouw bedrijf. Deel je werkproces. Mensen leren jou beter kennen. Mensen kopen uiteindelijk bij mensen…
- Anderen over ons: Toon je klantreviews. Als gasten iets leuks over je schrijven, maak dat dan zichtbaar in een leuke post.
- Het laatste nieuws: een nieuw menu, een gerenoveerde kamer, een nieuwe service, de aanschaf van nieuw servies. Allemaal nieuws om te delen met je publiek.
- Inhakers: elk jaar is het weer Moederdag, Vaderdag, Valentijn, internationale vrouwendag, pannenkoeken-dag, start van de lente, zomer, Kerst, etc. Allemaal momenten waar je als bedrijf op kan inhaken met een leuke actie, anekdote of zelfs een mooie korting. Zet dit alles uit in een kalender en langzamerhand zie je dus al dat je meerdere keren per maand een reden hebt om iets te posten! Dat kun je doen met een post of een story. Als je aan de slag gaat met stories kan je gebruik maken van de sticker Vragen (Wat is jouw favoriete traditie met het gezin?) of Poll (Bijvoorbeeld menu A of menu B) of de Countdown-sticker voor een lancering (Morgen weer een spannende aankondiging met het aftellen naar de post). Gebruik vervolgens een aantal hashtags (#) die weergeven waar je bedrijf voor staat en waar je verhalen over gaan.
7. Documenteren
Documenteren, documenteren en nog eens documenteren! Zorg ervoor dat je alles met je mobiel vastlegt. Dan hoef je later namelijk niet na te denken over welk beeld je nog moet creëren bij de verhalen/rubrieken die je hebt bedacht. Je hebt immers al veel op je telefoon staan. Daarnaast is het een goed idee om een keer een fotograaf/ videograaf uit te nodigen en een serie beelden voor je te maken waarin de veelzijdigheid van je bedrijf en jou als ondernemer goed wordt vastgelegd. Een richtlijn meegeven is dan niet meer zo moeilijk! Je hebt met stap 1,2 en 3 al bepaald wat je wilt uitstralen en met stap 6 wat je wilt vertellen. Nu hoef je alleen nog maar te posten! Tot zo op Instagram!
Meer weten?
Carla de Barros Barbosa is bedrijf- en merkstrateeg. In de afgelopen 20 jaar heeft ze meer dan 150 merken geadviseerd. Carla opereert vanuit Amsterdam én Lissabon. Ze is de coauteur van het boek De PR-factor. Via het leerplatform www.learnely.nl geeft ze online Masterclasses over onderwerpen als ondernemerschap en branding. Ook geeft ze workshops of 1-op-1 sessies. Je kunt haar tips volgen via Instagram @CarladeBarrosBarbosa of bezoek haar website www.BarrosBarbosa.com voor meer informatie.
Bron: Blik op Portugal maart
Workshop online zichtbaarheid
Carla gaat speciaal voor ondernemers van de NCA Portugal een workshop in de Algarve geven om samen naar jou specifieke social media behoefte te kijken. Meer details over deze workshop volgen zeer binnenkort. Houd maar vast de datum vrij voor deze 3 uur durende superworkshop: donderdag 13 oktober
Lid worden van de NCA?
Wil jij ook bij deze super actieve en leuke Nederlandstalige club horen? Dat kan! Onderstaande link geeft je alle informatie:
https://ncaportugal.com/old/lid-worden/