Voor wat betreft het plaatsen van vignetten achter de voorruit, hebben er in de laatste jaren wijzigingen plaatsgevonden die sommige bestuurders kunnen verwarren, omdat ze niet langer allemaal verplicht moeten aangebracht worden. In dit artikel leest u welk vignet verplicht is, zodat u er niet te veel achter uw voorruit plaatst en geen overtreding begaat.

Vignetten achter de voorruit van de auto: welke zijn verplicht?
In de regel is het vandaag de dag verplicht om het verzekeringsvignet achter de voorruit te plaatsen. De andere vignetten moeten niet langer zichtbaar zijn. Maar er zijn uitzonderingen.

Bijvoorbeeld, als u een GPL-voertuig (auto op gas) hebt, moet u ook een blauwe of groene sticker hebben op de achterkant van de auto. Met de groene sticker is het toegelaten om te parkeren in gesloten parkeergarages. Als uw auto nog een blauwe sticker heeft, kunt u verzoeken om de wijziging ervan, maar uw voertuig zal moeten slagen voor een inspectie “B”. Als u niet voldoet aan deze vereiste, kan dat een boete opleveren van 60€.

Wat u niet achter de voorruit van uw auto moet hebben
Het inspectievignet achter de voorruit is niet langer verplicht met het in voege treden van het Wetsbesluit nr. 144/2012 van 11 juli. In plaats daarvan heeft u het inspectiedocument nodig dat het vignet vervangt. Als u het niet bij u hebt, kunt u het nog voorleggen bij de autoriteit die opgegeven wordt door de agent die de controle uitvoert, binnen de termijn van 8 dagen. Als u vergeten bent om de inspectie uit te laten voeren, kunt u een boete krijgen die kan oplopen van €250 tot €1250.

In de categorie van de vignetten die niet meer verplicht achter de voorruit moeten geplaatst worden, bevindt zich ook het betalingsbewijs van de motorrijtuigenbelasting. Deze moet jaarlijks betaald worden aan de belastingdienst in de maand van het kenteken van uw auto. U mag het bewaren in het handschoenkastje.

Boete voor het ontbreken van het vignet achter de voorruit
Hoewel het niet langer nodig is om verschillende vignetten achter de voorruit te hebben, leidt het ontbreken van het verplichte vignet tot een overtreding, wat u een boete kan kosten tot €250. Denk er aan dat het vignet, of de vignetten als het een GPL-voertuig betreft, op een correcte manier in de auto moeten aangebracht worden, in een benedenhoek, zodat ze goed zichtbaar zijn. Als u ze aangebracht hebt op een plaats waar ze niet goed te zien zijn, zou u tijdens een controle problemen kunnen krijgen met de politie.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 166”.