Het waren weer spannende tijden voor gastronomisch Portugal, de Michelinsterren voor 2020 werden uitgereikt. Natuurlijk, er wordt wat af gemopperd over het hele fenomeen. De keurmeesters zouden niet altijd onpartijdig zijn, en met de actualiteit meegaan zit er al helemaal niet in. Maar zo´n ster kan een restaurant maken (en het weghalen kan tot een faillissement lijden) dus de meeste chefs spelen het spelletje maar al te graag mee.

Zou een Portugese chef eindelijk beloond worden met 3 sterren? Helaas niet. Maar er was wel goed nieuws voor Martín Berasategui. Zijn net geopende Lissabonse restaurant Fifty Seconds kreeg direct een Michelinster. Business as usual voor Martin, hij had al 11 sterren bij elkaar verzameld, maar wel erg leuk voor de liefhebber van lekker eten. Trouwens, die “fifty seconds” staat niet voor een superkorte eet-ervaring, maar zo lang duurt het voordat de lift in de Vasco da Gama toren de bovenste verdieping heeft bereikt, waar het restaurant zich bevindt.

Nog meer goed nieuws, Casa de Chá da Boa Nova in Porto ging van 1 naar 2 sterren, en Epur in Lissabon, Mesa de Lemos in Viseu en Vistas in Faro kregen uit het niets één ster. Dat brengt het totaal aan sterrenrestaurants in Portugal op 27.

** 2 sterren

The Yeatman, Vila Nova de Gaia, Porto
Casa de Chá da Boa Nova, Leça da Palmeira (nieuw)
Alma, Lissabon
Belcanto, Lissabon
Vila Joya, Albufeira, Algarve
Ocean, Porches, Algarve
Il Gallo d’Oro, Funchal

* 1 ster

A cozinha, Guimarães, Braga
G Pousada, Bragança
Largo do Paço, Amarante, Porto
Pedro Lemos, Foz do Douro, Porto
Antiqvvm, Porto
Mesa de Lemos, Viseu (nieuw)
Midori, Sintra, Lissabon
Epur, Lissabon (nieuw)
Fifty Seconds, Lissabon (nieuw)
Loco, Lissabon
Fortaleza do Guincho, Praia do Guincho, Lissabon
Eleven, Lissabon
Feitoria, Lissabon
Lab by Sergi Arola, Sintra, Lisboa Leça da Palmeira
São Gabriel, Almancil, Algarve
Bon Bon, Carvoeiro, Algarve
Vistas, Faro, Algarve (nieuw)
Gusto, Almancil, Algarve
Vista Restaurante, Faro, Algarve
William, Funchal

Eet smakelijk!