Portugal is toonaangevend op het gebied van telegezondheid met het onlangs geïntroduceerde Nationale Strategische Telegezondheidsplan (PENTS).

PENTS werd eind 2019 gelanceerd door het Portugese ministerie van Volksgezondheid, met als doel de telegezondheidsaanpak voor de gezondheidszorg te bevorderen. Portugal is al sinds 1990 bezig met telehealth. Doel is het verder uitwerken van de huidige visie op het e-health. Verwacht wordt dat de nieuwe strategie van telehealth de nieuwe standaard zal maken.

Micaela Seeman Monteiro, directeur van het Centro Nacional de TeleSaúde, zei: “Veel van onze telegezondheidsdiensten zijn lokaal. Soms weerspiegelen ze geen echte organisatorische verandering en daarom ontbreekt het aan duurzaamheid wanneer bepaalde mensen vertrekken. Alleen via een nationale strategie, met een duidelijk overzicht van de te bereiken doelen en ondersteund door beleidsmakers, managers, professionals, patiënten en zorgverleners, kunnen initiatieven worden omgezet in een gearticuleerd en synergistisch systeem, dat meer is dan de som van zijn onderdelen.”

De strategie zal ook het mogelijk maken verbeteringen aan te brengen in infrastructuur, interoperabiliteit en bruikbaarheid.

Monteiro vervolgt: “Het regelgevingskader moet robuuster worden om het vertrouwen te vergroten. De opleiding van gezondheidswerkers moet ook de digitale gezondheid omvatten. De digitale gezondheidsvaardigheden van burgers moeten ook toenemen.”

Patiënten de controle geven via telemonitoring
Het plan omvat input van 50 institutionele stakeholders en experts uit de hele gezondheidswereld. Inclusief informatie en advies van “Saúde em Diálogo”, een platform dat 52 patiëntenorganisaties combineert. Dit zorgt voor een bijdrage van de patiënt om de toekomst van telegezondheid in Portugal te helpen vormgeven.

“De strategie zet de patiënt centraal omdat het zich richt op telehealth als belangrijk middel voor zorgintegratie. Patiënten en mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij het gezamenlijk beheren van de gezondheid – met name bij het ontstaan ​​van chronische ziektes”, legt Monteiro uit.

Telemonitoring is een wezenlijk onderdeel geworden voor het helpen van patiënten in heel Portugal. De Portugese regering heeft een speciaal programma gelanceerd voor chronische ziekten zoals chronische obstructieve longziekte en chronisch hartfalen. Dit heeft ertoe geleid dat noodopnames met 50% zijn verminderd en ongeplande ziekenhuisopnames met 70% bij de patiënten die tot nu toe hebben deelgenomen aan de telemonitoringsdienst.

Digitale hulpmiddelen
Voor Portugese mensen die hun gezondheid beheren, is een hele reeks digitale hulpmiddelen beschikbaar die veel gebruikt worden. Via het online beschikbare platform “Área do Cidadão”, hebben mensen toegang tot hun elektronische gezondheidsdossiers, kunnen ze een afspraak met een huisarts maken en controleren ze hun vaccinaties. Er zijn nu meer dan 2.250.000 gebruikers, een aantal dat gemiddeld met 300 gebruikers per dag toeneemt.

Digitaal doktersvoorschrift
De digitale voorschriften zijn een bijzonder populaire dienst geworden, en zijn straks verplicht binnen de Portugese nationale gezondheidsdienst. Patiënten ontvangen geen voorschrift meer op papier, maar krijgen het via sms of e-mail.

Portugal gaat nog een stap verder door als eerste binnen in de EU alle e-diensten grensoverschrijdend aan te bieden. Veel van deze diensten zijn online beschikbaar gesteld, met meer dan 1,87 miljoen gebruikers die de website al hebben gebruikt. Daarnaast is er ook een app, MySNS Carteira, waar gebruikers belangrijke persoonlijke informatie over hun gezondheidszorg kunnen bekijken, zoals vaccinatiekaarten, toegang tot de NHS-diensten, allergieregistratie en meer. De app kan ook helpen om mensen eraan te herinneren wanneer ze bepaalde medicijnen moeten gebruiken.

Toekomstplannen
De Carteira-app hoopt in de toekomst nieuwe functies toe te voegen, waaronder teleconsultaties. Met deze update kunnen videogesprekken gemaakt worden, zodat zorgprofessionals contact kunnen maken met andere zorgprofessionals op andere afdelingen of instellingen. Bètatests worden al uitgevoerd en de service begint begin 2020.

Deze teleconsultaties blijken al goed te werken tussen zorgaanbieders en stroomlijnen informatie tussen verschillende diensten. Sommige toepassingen zijn onder meer ondersteuning voor videogesprekken, het delen van afbeeldingen en laboratoriumtestresultaten. De app heeft nu al meer dan 200 zorginstellingen verbonden.

Bronnen: https://www.healtheuropa.eu, https://www.sns.gov.pt