Vorige maand heb ik over een paar kruiden geschreven en dit artikel is een vervolg hierop.

Maart is een goede maand om verschillende kruiden uit te zaaien. Koriander en peterselie kan je direct op een plek in de tuin uitzaaien. Veel andere kruiden kun je beter voorzaaien in bakken of potjes op een warme plek in huis waar licht komt, maar ook weer niet zoveel dat plantjes en aarde ‘gebakken’ worden door de zon. Verspreid het zaad regelmatig over het oppervlak van de potaarde en bedek het zaad met een dun laagje aarde, niet meer dan een centimeter. En zoals vorige maand al gezegd: voorzichtig met water geven. Water is natuurlijk wel nodig, vooral om de zaadjes te laten uitlopen, maar houd het spul niet soppend nat. Het is meer het uitgewrongen doek idee.

Als de plantjes dan 3 tot 4 centimeter hebben, kan je ze verspenen zodat elk plantje wat meer individuele ruimte krijgt. Het beste doe je dit met behulp van een houten spateltje. Met de ene hand hou je het plantje vast en met het spateltje in de andere hand schep je heel voorzichtig het plantje uit de aarde. Mocht er meer dan één plantje meekomen, dan kun je ze voorzichtig uit elkaar halen. Plant het plantje in een al gereedstaand klein potje gevuld met potaarde van een goede kwaliteit. Met een potlood maak je een gaatje in het midden van de aarde en zet je daar het plantje in, niet te diep, ongeveer hetzelfde als voorheen. Vul het gaatje op met de aanwezige aarde, bijvoorbeeld met gebruik van de spatel, en druk het lichtjes aan.

Vietnameze koriander
Mocht dit allemaal te veel werk zijn, dan kan je natuurlijk ook plantjes kopen. Deze en volgende maand zijn er al veel kruiden verkrijgbaar. Als je problemen hebt om de gewone koriander goed te houden in de zomer – in de Portugese zomerhitte is het moeilijk ze van het bloeien weg te houden – probeer dan eens Vietnamese koriander. Het is een meerjarige plant uit de Persicaria familie die niets met koriander te maken heeft maar juist tiert in de hitte. De teelt is meer eender aan die van munt en citroenmelisse. Ze doen het goed met lichte schaduw en vochtigheid. Het is een tropische plant die niet van vorst houdt. Woon je dus ergens waar het kan vriezen, dan kun je deze plant beter in een pot houden zodat je ze in de winter op een warmere plek binnen of in een kas kunt zetten.

Kerrieboom
Een andere smaakmaker uit Azië, alhoewel geen kruid maar een boom, is de kerrieboom, Murraya koenigii. Een langzame groeier (tot wel 6 meter). In tropische landen kan hij zich door uitlopers vermeerderen, maar dat zal hier niet zo snel gebeuren. Deze boom kan niet tegen de kou. Acht graden is zo een beetje het minimum. Op plekken waar het kouder wordt, kun je ze dus beter in een pot houden en in de winter warmer zetten. Qua aarde hebben ze een goed drainerende, neutrale tot lichtzure aarde nodig. De gemiddelde potgrond voldoet aan deze eisen. Alhoewel ze uit de meer vochtige tropen komen, kunnen ze, als ze wat ouder zijn, in de grond aardig tegen de droogte. Ook in een pot zou ik ze niet constant nathouden. De bladeren worden gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld curry. Het beste zijn ze vers te gebruiken, want het gedroogde blad verliest veel aan smaak.

Kaffir limoen
Nog een Aziatische smaakmaker is de kaffir limoen, Citrus Hystrix. Van deze aan de citroen, limoen en sinaasappel verwante boom worden de bladeren gebruikt, vooral bij Thais eten. Ook kan men de geraspte schil gebruiken. De vrucht geeft echter weinig sap. Deze tropische citrussoort wordt niet groter dan anderhalve meter en is gevoelig voor vorst. Bescherm de plant dus als dat nodig is door hem ´s nachts af te dekken of door hem, als hij in een pot gehouden wordt, op een warmere beschutte plaats te zetten in de winter. Hij heeft regelmatig water nodig, maar laat hem wel wat uitdrogen tussen de gietbeurten want anders kan hij aan wortelrot lijden. Regelmatig snoeien maakt de plant bossiger. De afgeknipte bladeren kan je vers gebruiken, drogen of in de vriezer bewaren. Net als alle citrusplanten kan hij door verschillende insecten aangetast worden. Mocht je echter de bladeren gebruiken, dan is het beter een biologische oplossing voor het probleem te vinden. Een goed gerichte waterstraal kan al veel goed doen in dit geval.