Het ‘Clean & Safe’ label dat al beschikbaar is voor toeristische accommodaties en reisagentschappen wordt uitgebreid naar de horeca-etablissementen, die het vanaf vandaag 15 mei kunnen aanvragen.

Helemaal gratis, vrijwillig en automatisch uitgereikt, registreert het label ‘Clean & Safe’ zichtbaar de inzet van de uitbaters jegens de aanwijzingen van het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) voor de heropening van de horeca-etablissementen die ten gevolge van de COVID-19 moesten sluiten. Het label blijft een jaar geldig en het wordt uitgereikt via de website www.eportugal.gov.pt.

João Torres, staatssecretaris van Handel, Dienstverleningen en Consumentenbescherming, beklemtoont dat het label een garantie is dat de uitbater zich houdt aan de instructies van de DGS, maar dat dit niet betekent dat de restaurants die dit ‘Clean & Safe’ label niet hebben, de aanwijzingen niet naleven. Ook is het label geen noodzakelijke en toereikende voorwaarde voor het etablissement om de deuren te mogen openen.

Volgens de versoepelende maatregelen van de regering die op 30 april werden bekendgemaakt, mogen de restaurants en cafés weer opengaan op maandag 18 mei, maar met beperkingen. De instructies van de DGS voor de horecasector werden vorige week gepubliceerd. Ze moeten de voorkeur geven aan ‘take-away’ en vooral gebruik maken van de terrassen, de klanten ertoe aanzetten om op voorhand te reserveren en de maximale capaciteit verlagen zodat de aanbevolen fysieke afstand van 2 meter tussen de personen gewaarborgd blijft. Rechtstaan wordt afgeraden, net zoals ‘self-service’ en ‘buffetten’. De schoonmaak en desinfectie van de lokalen moet gebeuren volgens de instructies van de DGS.