“Twee jaar geleden werd een mijlpaal bereikt in de productietoename”, zei Sara Silva, voorzitter van de Wijncommissie van de Algarve (CVA). Ze voegde eraan toe dat het aantal producenten verdrievoudigd is van 16 in 2010 naar 45 vorig jaar. “Vreemd is dat maar 30 producenten hun product actief op de markt introduceren”, terwijl de anderen wachten om hun product ‘later dit jaar’ op de markt te brengen.

Er zijn 1.500 hectaren geëxploiteerde wijngaarden in de Algarve, maar “maar 800 worden gecontroleerd door de commissie en zijn geregistreerd voor de productie van wijn met een geografische benaming en herkomstaanduiding van de Algarve”.
Daarnaast is er een groeivoorspelling, aangezien er verschillende projecten zijn voor nieuwe aanplantingen, zowel van producenten die al bij de CVA geregistreerd staan, als van nieuwe potentiële producenten.

De toename in het aantal producenten komt na een periode van neergang in de sector, vooral langs de kust waar sinds 1970 de wijngaarden vervangen werden door golfbanen en andere met het toerisme gerelateerde bedrijven.

De wijncoöperatie in Lagoa bv. heeft bijna vier miljoen liter wijn geproduceerd per jaar, en het was bovendien de wijn die geleverd werd aan het leger dat vocht in de vroegere Portugese kolonies in Afrika. Gevormd door een vereniging van lokale landbouwers in 1944 en officieel verklaard in 1951, was het de eerste in het land waar de wettelijke procedures, die de basis vormden voor het oprichten van vele wijnhuizen die ze volgden, werden geformuleerd.

In het laatste jaar heeft de CVA zeer strenge controles uitgevoerd op de registratie van wijnboeren, om een echt idee te krijgen over de hectares wijngaarden die bestaan in de streek.

Verkopen van de Algarve-wijnen zijn gegroeid in de catering, vooral in de Algarve, een streek waar 80% van de productie wordt verkocht. Volgens Sara Silva wordt nauwelijks 10% van de productie geëxporteerd, via directe contacten, aangezien 40% van de producenten buitenlanders zijn.