Het cryopreservatie-laboratorium Crioestaminal kondigde aan dat het een experimenteel geneesmiddel gemaakt heeft, samengesteld uit geëxpandeerde stamcellen, om patiënten die geïnfecteerd zijn met het nieuwe coronavirus te behandelen.

“In de laatste maanden, net zoals vele andere onderzoeksteams en bedrijven van over de hele wereld, hebben we inspanningen geleverd om te helpen in de strijd tegen deze pandemie. Gebruik makende van meer dan 15 jaar ervaring in onderzoeksprojecten met stamcellen, en van onze hooggekwalificeerde technici en onderzoekers, hebben we in samenwerking met hospitalen en onderzoeks- en ontwikkelingscentra in Portugal een werkteam samengesteld”, zei André Gomes, algemeen directeur van Crioestaminal, in een persbericht.
Het laboratorium eindigde de eerste etappe in de formulering van een experimenteel geneesmiddel, gemaakt vanuit mesenchymale stamcellen (MSC’s). Het medicijn is samengesteld uit stukjes van 100 miljoen MSC’s van navelstrengweefsel. Aan het eind van de eerste fase, op 1 mei, werd de eerste dosis geproduceerd.
Beklemtoond wordt dat dit soort cellen om ernstige longontstekingen te behandelen door COVID-19 ook getest wordt in andere Europese landen, in de Verenigde Staten en in China. Er zijn op dit moment 20 klinische proeven aan het lopen.

Onderzoeken die geleid werden in de Verenigde Staten en in China hebben aangetoond dat de immunomodulerende eigenschappen van de MSC’s symptomen van een longontsteking bij kritieke COVID-19-patiënten aanzienlijk kunnen omkeren. Artsen en onderzoekers merkten op dat de longfunctie en de symptomen van de patiënten sterk verbeterden nadat bij hen de MSC’s werden toegediend. De behandeling met de mesenchymale stamcellen blokkeerde doeltreffend de hyperactiviteit van het immuunsysteem en droeg bij aan het endogeen celherstel. Ze verlichtte de pathologische gevolgen in de longen en versnelde op deze manier het herstelproces van de COVID-19-patiënten.