Het Parque Nacional da Peneda-Gerês, in de volksmond gewoon Gerês genoemd, is het enige nationale park in Portugal en ligt in de districten Viana do Castelo, Braga en Vila Real. Het kreeg zijn officiële status op 8 mei 1971 vanwege de nationale en internationale wetenschappelijke interesse, met als doel het land, het water, de flora, de fauna en het landschap te beschermen. Terecht! Je moet heel erg je best doen om een mooier stukje Portugal tegen te komen.

Het landschap, de bergen, zijn voor geologen heel interessant omdat het zijn vorm heeft gekregen tijdens de Hercynische orogenese. In deze periode, ongeveer 300 miljoen jaar geleden, kwamen Noord-Europa en Centraal-Europa tegen elkaar te liggen. Het resultaat: de granieten gebergtes Serra da Peneda (1340 m), Serra do Soajo (1430 m), Serra Amarela (1350 m), en de Serra do Gerês die 1545 m hoog is.

Wandelen en genieten van de natuur, da´s de hoofdreden om naar Gerês te gaan. Wilde paarden, arenden, uilen, otters, herten, en als je wat geluk hebt kom je er zelfs wolven tegen. Maar ook de traditionele dorpen zijn de moeite waard. Soajo bijvoorbeeld, met zijn uitzicht over de Lima rivier, of Lindoso, waar je echt teruggaat in de tijd. Daar zie je ook nog de ´espigueiros´, de op pilaren staande granieten graanschuren zodat de oogst beschermd was tegen de ratten, en de mensen tegen de wolven.

Zwemmen in het ijskoude water van de waterval Portela do Hamem is ook een must-do. Je vindt hem vlak bij de grens met Spanje in een beschermd deel van het park dat Mata da Albergaria heet.