Om te voorkomen dat er opnieuw tragische branden zouden plaatsvinden zoals die van vorig jaar tijdens de zomer, heeft de Portugese regering dit jaar strengere en meer dwingende regels opgelegd voor de schoonmaak van bossen en terreinen rond woningen over het hele land. De eigenaars en bosproducenten werden verplicht de bossen en terreinen op te schonen tot 15 maart, een maand vroeger dan gewoonlijk. Toch werd deze termijn verlengd. Om alle twijfel uit de weg te ruimen is het aan te raden contact op te nemen met het gemeentebestuur van uw woonplaats of van waar u grond hebt, om een antwoord te krijgen met exacte informatie. Wordt niet overgegaan tot de schoonmaak, dan moeten de stadsbesturen volgens de nieuwe wet de plaats innemen van de niet-nalevende burgers en de opschoning op zich nemen. In geval van niet-naleving worden er zware boetes toegepast. Ze schommelen tussen de 280 en 10.000 euro in het geval van privépersonen en tussen de 1.600 en 120.000 euro voor bedrijven.

De maatregelen zijn voorzien in de staatsbegroting 2018 en in het Nationaal Systeem voor Bosbrandpreventie (Sistema Nacional de Defesa da Floresta contra Incêndios / SNDFI – Wetsbesluit 124/2006, van 28 juni) dat gewijzigd en gepubliceerd werd in 2017, met de nieuwe regels voor het jaar 2018.

Stadsbesturen worden afgestraft als ze geen controles of schoonmaak doorvoeren
Ook de stadsbesturen kunnen bestraft worden als ze hun toezichtsverplichting niet naleven en als ze niet overgaan tot de schoonmaak in de plaats van de overtredende eigenaars. Wanneer vastgesteld wordt dat een stadsbestuur de regels niet naleeft, wordt 20% achtergehouden van een twaalfde van de transfers van het ‘Fundo de Equilíbrio Financeiro’ (Fonds van Financieel Evenwicht) die de stadsbesturen ontvangen voor het herstel van de gebieden die in 2017 getroffen werden door de bosbranden.
Voor het bestieren van de niet-nalevingen en om de eigenaars te kunnen contacteren, kregen de stadsbesturen toegang tot de fiscale gegevens van de eigendommen en tot de identificatie van de eigenaars en de betreffende fiscale domicilie. Als de eigenaars de bossen en terreinen rond de woningen niet schoonmaken binnen de voorziene termijn, moeten de stadsbesturen ze op de hoogte stellen. In deze kennisgeving informeren de stadsbesturen de eigenaars dat het stadsbestuur overgaat tot de opschoning van het terrein, dat ze zich toegang verlenen tot het terrein, en indien nodig met behulp van veiligheidsdiensten op basis van het feit dat er sprake is van algemeen nut. De kennisgeving omvat ook de informatie over de betalingsverplichting aan het stadsbestuur voor de kosten van de schoonmaak. Als de eigenaars niet betalen, zal overgegaan worden tot een fiscale beslagprocedure om de schuld te innen.

U stelt vast dat het gaat over een nieuwe eisende en dwingende wet, die de eigenaars, bosproducenten en stadsbesturen wil verplichten tot een samenwerking voor het opschonen van bossen en terreinen over het hele land, om toekomstige catastrofen te voorkomen. De investering in brandbestrijdingsmaterieel (brandweer) en de preventie werd een van de prioriteiten van de huidige Portugese regering. De werkelijke balans van deze maatregelen zal enkel waar te nemen zijn aan het einde van de zomer 2018.

Deze informatie is van algemene aard. Indien u behoefte heeft aan juridisch advies over het bovenstaande of een ander onderwerp, raad ik u aan om contact op te nemen met een advocaat.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 154”.