Het is nog niet zo lang geleden dat je door je bank met de nodige égards werd behandeld. Zeker als je wat te besteden, te beleggen of te ‘verhypotheken’ had. Je kende je lokale private banker. En hij of zij kende jou. Meerdere keren per jaar nam jouw ‘bankmedewerker’ contact met je op. Alle financiële zaken werden doorgenomen, gewikt en gewogen. Een eenvoudige verlenging van je rentevaste periode van je hypotheek bijvoorbeeld, werd serieus en zorgvuldig besproken. Dat gaf een vertrouwd en prettig gevoel. Je bankzaken waren goed geregeld.
Hoe anders is dat nu. Als het je al lukt om te bellen, krijg je eerst een menu aan vragen. De vriendelijke, maar wat zielloze computerstem heeft inmiddels wel een metamorfose ondergaan en klinkt wat warmer en ‘echter’. Maar, hoe zal dat morgen of overmorgen zijn? De digitalisering schrijdt voort. Wat zeg ik, gaat met de snelheid van het licht. Voordat je het weet is jouw private banker een razendsnel algoritme met warme, invoelende stem die jou beter snapt dan welke adviseur van vlees en bloed ook én met de intelligentie en advieskracht van – ik noem maar wat – honderd slimme bankadviseurs.
Tot het zo ver is moeten we echter nog door een bijna hilarische periode heen. Een periode waarin het vooral erg onduidelijk is welke afdeling je nodig hebt voor aanvullende informatie. Echt hilarisch is het gesteld bij ABN AMRO. Na zo’n veertig jaar trouwe en voor de bank lucratieve klantrelatie te zijn geweest, is de weduwe van mijn broer niet meer mevrouw Huisman. Nee, zij wordt in de correspondentie over haar hypothecaire bankzaken aangeschreven als (nu niet schrikken, alsjeblieft):
Geachte heer Mevrouw W.J. Huisman-Brands En/Of Boedel Van D, mevrouw Brands.
Niet één keer, maar nu al voor de derde keer, krijgt mijn schoonzus een brief met deze aanhef. De regionale vestiging van ABN AMRO onderkent het hilarische karakter van deze ‘kennelijke’ computerfout, maar slaagt er niet in om er een normale naamsvermelding van te maken. Dit duurt nu al meer dan een jaar! En ook de ‘Informatielijn Hypotheken’ van deze ooit wat deftige bank, lukt dat niet. Hoe zou het klinken als de digitalisering voortschrijdt en je overmorgen het ‘algoritme’ aan de telefoon krijgt en je wordt aangesproken met ‘Geachte heer …’ (terwijl je een mevrouw bent) – en dan volgt ‘En/Of Boedel Van D’ tot het einde van de aanhef. De financiële dienstverlening heeft nog een lange weg te gaan …!