De vernietiging van het Amazonegebied is niet alleen rampzalig voor het klimaat, de inheemse bevolking en de natuur, maar is ook rampzalig door het verlies van plantensoorten die mogelijk geneesmiddelen tegen bepaalde ziekten zouden kunnen leveren. Mocht je denken dat onderzoek naar geneesmiddelen slechts een chemische zaak is, dan zit je naast de waarheid. Vele planten worden onderzocht op mogelijke genezende eigenschappen. Ook planten die in Portugal groeien worden onderzocht.

Zo groeit de Thapsia garganica op bepaalde plekken in de Alentejo en de Algarve. Tapsigargina is het werkzame bestanddeel waarvan onderzocht wordt of het werkt bij de behandeling van bijvoorbeeld prostaatkanker maar ook tegen verschillende virussen, waaronder het SARS-CoV-2 virus. Het is een giftige plant, dus ik zou er geen theetje van zetten. Het grootste deel van het jaar heeft deze plant alleen basale bladeren maar in het voorjaar verschijnt er een lange scheut met daarop een grote bol met gele bloemen. Ook als het zaad zich vormt is het mooi om te zien. Helaas is deze plant niet te koop, maar je kan proberen hem uit zaad te kweken. Het is een inheemse plant, dus water geven is niet nodig.

Van verschillende Cistus-soorten is ook bekend dat ze medische eigenschappen hebben. De Cistus incanus is bijvoorbeeld voor de behandeling van het hiv-virus onderzocht en met zeer positieve resultaten. Ook de meest algemeen voorkomende Cistus, de Cistus ladinifer heeft medische waarde. Deze plant werkt ontstekingsremmend en antimicrobieel. Rotsrozen zijn niet giftig en men kan er gerust een thee van maken of een paar blaadjes bij de olijfolie doen. Er bestaan een heleboel soorten maar voor mij is de Cistus salvifolius met kleine witte bloemen de mooiste. Deze plant wordt ongeveer een meter hoog en is rond. Verschillende roze bloeiende soorten zijn ook mooi. De lelijkste soort vind ik de Cistus ladinifer die van nature niet erg bossig is. Maar omdat ik in het late voorjaar verschillende struiken met een bosmaaier kortmaai, staan er toch een paar mooie volvertakte struiken bij het kippenhok. Ook deze planten zijn voorjaarsbloeiers en hebben geen extra water nodig. Bepaalde Cistus-soorten zijn te koop, maar je zal ze niet veel zien omdat het geen populaire plant is. Klanten willen planten zien die het hele jaar door bloeien of op zijn minst de hele zomer. Maar als je een meer inheemse tuin wilt, dan zijn Cistus-struiken een must.

Hypericum perforatum, beter bekend als sint-janskruid, kan op sommige plekken uitbundig voorkomen. Extracten hiervan worden gebruikt bij het behandelen van lichte en matige depressies en de sint-janskruid-olie is goed te gebruiken bij de behandeling van brandwonden en zonnebrand. Deze plant is niet te verkrijgen maar bepaalde struiksoorten wel. Hypericums zijn geelbloeiende planten en zouden meer in tuinen geplant moeten worden. Ze kunnen lang bloeien en ook op een iets meer beschaduwde plek doen ze het goed waarbij de gele kleur de omgeving tot leven brengt.